USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90
Вероніка Романович: Корупція: бути чи не бути?
Корупції бути, якщо громадяни України і надалі вважатимуть, що справа поборювання корупції є справою виключно державних органів. Навіть більше - корупція не те, що буде, а навіть щороку буде вдосконалюватись. Скільки би чесних, порядних, грамотних осіб не прийшло в органи державної влади та місцевого самоврядування – єдине, що вони можуть зробити, то на якийсь час зупинити корупційні процеси. Зупинити, але не ліквідувати. Бо корупцію у всі часи і у всіх народів породжують органи офіційної влади вже тільки тому, що вони є владою. Довести цю тезу не складає проблеми.

Що є корупція?

Це не хабар, це не могорич, це не подарунок з натяком, це не несподівана послуга – це все, але не тоді коли хочеться комусь подякувати, а коли ти не маєш права комусь не подякувати. Тобто спочатку подяка, а потім бажаний результат.

Хто таке може чинити?

Той, хто має владу. А хто має владу? Той, за ким вона офіційно закріплена. Тобто від рядового клерка державної чи місцевої установи і до Президента, Народного депутата, Прем’єр міністра. Чому можновладці не цураються корупції, тобто отримання непередбаченої законом матеріальної винагороди? Або коли вони не цураються цієї винагороди? Тому, що вони такі самі люди, хочуть добре їсти і добре жити, і тому, що їм важко заборонити отримувати додаткові надходження на добре життя і добру їжу.

Хто забезпечує корупцію?

Дві сторони – один дає, другий бере. Нічого неприродного тут немає. Дає народ. Бере можновладець.

Чому народ дає?

Тому, що його представники складаються з таких, що хочуть отримати більше за інших. Це коли все нормально і коли зовсім погано. Наприклад, як показали численні дослідження української судової системи. Хочеш, щоб тебе не засудили навіть, якщо не порушив закон, лише тільки комусь приглянувся майном, або наступив на мозоль, якомусь цабе, і ти вже в суді, і суддя знає про твою невинуватість, але за ці «знання» йому треба заплатити.

Це найгірший варіант. Але по суті нічого не змінюється, коли, наприклад, поважний громадянин, шануючи свій час, «відстібує» клерку, бо той керує чергою. Отже причина не лише в тому хто бере, а і в тому хто дає. Можна просто не давати, і, як в першому прикладі, «сісти», або втратити майно. Можна не дати клерку і згаяти купу часу, що обійдеться дорожче, аніж те, що дав клерку.

Отже, де шукати вихід.

Просто не давати? Не завжди йде на користь. Просто давати? Веде до збільшення величини хабара. Отже лишається третє – радикально змінити відносини між «даючим» та «беручим». Того, хто бере поміняти місцем з тим, хто бере. Для прикладу, продавець помідорів, який є «беручим», радикально збиває ціну побачивши, що ще трохи і помідори згниють, і продає їх за стільки наскільки це вигідно покупцю. Або милується гнилим товаром. Тобто державний чиновник будь-якого рангу і навіть народний депутат мають залежати від суспільства в цілому та окремих його громадян. Саме громадяни є покупцями послуг можновладців. Рівно настільки, наскільки вони не збираються переплачувати за напівгнилі, або навіть нормальні помідори, рівно настільки громадяни повинні мати можливість не переплачувати за послуги чиновникам. Досить сплачених податків.



А тепер висновок

Ми громадяни України, що не потрапили до органів влади повинні створити таку систему відносин, з тими хто потрапив до органів влади, за якої б не ми бігали за ними, а вони, як продавець помідорів, заглядали нам в очі.



Починати треба:

а) з усвідомлення права пересічного громадянина на контроль діяльності кожного органу влади та кожного його представника (не у всьому, а в тому, що має бути зазначено в законі);

б) з усвідомлення неминучості зміни владної системи на таку, що не нервує від громадського контролю.

Це в Україні вже зрозуміли і ця справа вже почалась:

Валентин Наливайченко створив громадську організацію «Антикорупційний рух» та презентував команду

Екс-голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко презентував громадську організацію "Антикорупційний рух" на прес-конференції в агентстві «Інтерфакс-Україна».

«Ви бачите перед собою представників та координаторів українського «Антикорупційного руху», неурядової організації. «Антикорупційний рух» об'єднує багато активістів», - сказав екс-глава СБУ і координатор «Антикорупційного руху Валентина Наливайченка».

Він наголосив, що організація створена не для політичної діяльності. «Ми йдемо і продовжуємо боротьбу з корупцією. Ми наполягаємо: українська корупція має прізвища безпосередньо в українській владі. Саме українська влада винна в тому, що «батони Януковича» і далі гризуть від Банкової-Грушевської й на інших вулицях у керівництві нашої держави», - сказав В. Наливайченко.

Він нагадав, що на засіданні комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції 15 жовтня були представлені матеріали, що свідчать про корупційні дії представників нинішньої влади.

«Український антикорупційний рух діє, і не лише розслідуваннями, які вже відомі. Ми анонсуємо вже сьогодні: з понеділка чекайте (...) такі антикорупційні розслідування... Для тих у владі, хто думає, що вчора був один захід, погана новина: це був лише перший захід», - заявив В. Наливайченко.

Під час презентації новоствореного і очолюваного ним "Антикорупційне рух Валентина Наливайченка», екс-глава СБУ зазначив, що до нього увійшли волонтери-координатори та окремі народні депутати, зокрема активісти Анна Коваленко, Сергій Носенко, народний депутат Єгор Фірсов, сестра української льотчиці Надії Савченко Віра Савченко та інші.

«Організація антикорупційного руху сьогодні об'єднує по всій країні багато активістів, всіх, хто не приймає корупцію. Ми не йдемо на вибори, але ми точно йдемо і продовжуємо боротьбу з корупцією ", - сказав Наливайченко.

У свою чергу, один із координаторів "Антикорупційного руху", народний депутат (фракція «Блок Петра Порошенка») Єгор Фірсов зазначив, що в організації закликають парламентаріїв з різних фракцій приєднуватися до руху, але це неможливо для вихідців з Партії регіонів і Комуністичної партії України.

«Кожну резонансну корупційну справу ми озвучуватимео з трибуни парламенту», - запевнив нардеп.



/p]

Координатор з економічних питань «Антикорупційного руху» Валентина Наливайченка Сергій Носенко відзначив, що має намір зосередитись на вирішенні системних факторів, що продукують корупцію в Україні.

«Мені соромно було чути американського інвестора Джорджа Сороса, який у липні на україно-американському бізнес-форумі сказав про те, що він хоче інвестувати в українську економіку 1 мільярд доларів, але не буде цього робити, допоки влада не розпочну боротьбу із корупцією. 1 мільярд доларів інвестицій – це мінімум 14 тис. робочих місць, мільйони доларів податків до бюджету, це зарплати і пенсії.

Влада змінюється, а статус України у рейтингах корумпованості не покращується. Останні дані - 142 місце з 175. Більше 80% бізнесменів вважають інвестиційний клімат та умови для ведення бізнесу неприйнятними. Причина одна – корупція», - зазначив Носенко.





На його думку, «жодні косметичні заходи, міфічна «реєстрація бізнесу за 24 години», не допоможуть».

«Ми прийдемо до кожного корупціонера, де б він не був – на митниці, у податковій, у санстанції чи службі пожежного контролю». – зазначив Носенко.

Координатор громадської організації Ганна Коваленко також повідомила, що «Антикорупційний рух» сфокусує свою діяльність на розкриті фактів корупції в силовому блоці, а також зосередить свою увагу на чиновниках першого ешелону.



Крім того, координатори організації зазначили, що в регіонах діятимуть осередки «Антикорупційного руху», а працювати в них будуть волонтери.

Джерело: http://korrupcia.net/articles/valentyn-nalyvaychenko-stvoryv-gromadsku-organizaciyu-antykorupciynyy-ruh-ta-prezentuvav-komandu-38

      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Як нам облаштувати життя в нашому місті. Чому ми маємо так багато проблем? Чому ми їх не вирішуємо, а колекціонуємо,…
Людина з позивним «Малиш» – С. Андрій Андрійович чимало років прожив на Волині. Його батько, генерал радянської армії, родом з…
В чому кожного разу переконуєшся, незалежно чи справа є особистою чи загальносуспільною. Якщо про справи загальносуспільні, що так чи інакше…
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus