USD 39.80 40.20
  • USD 39.80 40.20
  • EUR 39.60 40.10
  • PLN 9.85 10.00
Світ вражає: Грузія ухвалила закон про люстрацію і заборону радянської символіки
22 Листопада 2010 09:51
0
Парламент Грузії 75 голосами проти одного ухвалив у першому читанні законодавчу ініціативу депутата від меншості Пі Тортладзе — «Хартію свободи», яка стосується посилення заходів безпеки, містить положення щодо люстрації та викорінення радянської фашистської символіки.

Ухвалений у першому слуханні законопроект передбачає контроль із боку МВС тих фінансових перерахувань громадським організаціям, громадянам та особам із інших країн, обсяг яких переви-щує 25 тисяч ларі (близько $14 тисяч), повідомляє Civil.ge. У початковому варіанті гроекту було передбачено 10 тисяч ларі. У замках антитерористичних заходів «Хартія свободи» також передбачає оснащення Міністерством внутрішніх справ камерами відеоспостереження аеропортів, метрополітену, стратегічних мостів, електростанцій, місць масового громадського скупчення та інших об'єктів і їх підключення до єдиної системи.

Крім того, Міністерству внутрішніх справ поряд із митними службами законопроект надає повноваження на розтин і огляд підозрілих вантажів, що надходять сухопутним, морським і повітряним шляхами.
Крім перерахованих вище положень т. зв. Патріотичного акту, «Хартія свободи» також передбачає і концепцію люстрації.
Зокрема, згідно із законопроектом, на вищих державних посадах не зможуть працювати:
— співробітники служби безпеки радянського часу;
— лідери Комуністичної партії і Комсомолу;
— члени Центрального комітету партії;
— секретарі районних та міських
комітетів;
•— голова Телерадіомовлення Грузинської РСР.
Якщо ці люди вже займають посади, вони повинні піти у відставку протягом місяця після вступу закону в силу. Інакше спеціальна комісія зробить публічною інфор-
мацію про їхню ДІЯЛЬНІСТЬ у радянські часи.
Відповідно до законопроекту, комісію створює президент, і в неї по одному члену зможуть представити фракції парламенту Грузії.
Дана комісія здійснює реєстр тих осіб, які співпрацювали з радянськими спец-службами. Такі люди зможуть брати участь у виборах лише після того, як інформація, якою про них володіє комісія, стане публічною для виборців.
Протягом шести місяців після вступу закону в силу комісії також повинні бути передані дані про співпрацю з радянськими службами безпеки таємних агентів. Закон набере чинності одразу після його опублікування.
Комісія, що працює за тематикою люстрації, буде мати право також ухвалювати рішення про викорінення комуністичної чи фашистської символіки, культових будівель, пам'ятників, монументів, назв вулиць або інших «об'єктів, які мають пропагандистський характер», а також вести їхній реєстр.
«Історична Правда»
Коментарів: 5
goodok Показати IP 22 Листопада 2010 10:49
Круто! Україні теж треба закон про люстрацію. Згідно нього має бути заборонено займати будь-які (виборні чи призначувані) посади в органах державної влади і місцевого самоврядування тим особам, які були та (або) є держслужбовцями в період з 1945 по 2010 рік включно, а також їхнім родичам і друзям!
Юлія Показати IP 22 Листопада 2010 11:02
Вітаю Грузію! Ось де правдивий патріотизм, а не фарбовані лиси. Вітаю і щиро заздрю.
Микола Показати IP 22 Листопада 2010 13:03
Оплески!
FANTOMAS Показати IP 22 Листопада 2010 14:19
Молодцы грузины , литовцы , латыши и эстонцы !!! Сколько же мы времени потеряли и сколько еще потеряем !
9876е до FANTOMAS Показати IP 22 Листопада 2010 14:35
ех, а в мене песимізм... ми втратимо некскінченність, бо ніколи до таких громадянських речей і не доростемо...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus