USD 39.65 39.97
  • USD 39.65 39.97
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.90 10.15

Що таке зарин і як розпізнати хімічну атаку

27 Березня 2022 23:05
Росія може застосувати в Україні бойову отруйну речовину зарин. Про це раніше заявили у Центрі протидії дезінформації при РНБО із посиланням на фахівців InformNapalm.

«Фахівці з InformNapalm повідомляють про можливе використання зарину (у воєнних цілях його застосовують як бойову отруйну речовину нервово-паралітичної дії) у тих містах, де окупанти не можуть прорвати оборону», – повідомили у ЦПД.

Нагадаємо, раніше у британській розвідці говорили, що Росія може планувати застосування хімічної чи біологічної зброї в Україні під чужим прапором.

Побоювання щодо такого сценарію висловлював також прем’єр Великої Британії Борис Джонсон.

Кандидат хімічних наук, викладач хімії в Атмосферній школі Гліб Репіч пояснив, як розпізнати хімічну атаку і як він неї захиститися, пише Суспільне.

Що таке зарин

З розпізнаванням хімічної атаки є велика проблема, тому що сучасні хімічні атаки відрізняються від тих, які були під час Першої світової, коли люди йшли у наступ, а їх окутували хмари газу. Зараз такого немає.

Зарин – це нервово-паралітична речовина, це не газ, а речовина без кольору, без запаху, яка є леткою (леткі органічні речовини – органічні речовини, які мають досить високий тиск пари за нормальних умов, щоб у значних концентраціях потрапляти у довкілля (приміщення, атмосферу).

Вона може вражати людину і при потраплянні безпосередньо на шкіру, і при вдиханні випарів.

Ця речовина є смертельною – навіть потрапляння однієї маленької краплини на шкіру може бути достатнім для того, щоб людина померла.

Сигнал хімічної атаки – один гудок короткий, а другий довгий

Є кілька методів, факторів, за якими ви можете дізнатись про те, що почалась хімічна атака. По-перше, це сигнал хімічної атаки. Він такий як і сирена повітряної тривоги, тільки – один гудок короткий, а другий довгий.

По друге, треба розуміти, що сигнал хімічної тривоги подадуть тоді, коли вже буде виявлена хімічна атака. Коли підрозділи ДСНС або військові виявлять цю загрозу за допомогою газохімічних індексаторів.

Читати ще: Застосування РФ хімічної зброї може спричинити втручання НАТО, – Дуда

Доставляється хімічна зброя за допомогою ракет (крилаті або балістичні), снарядів артилерійських, але вони відрізняються від звичайних. Звичайні вибухають сильно, руйнують будівлю і вбивають людей за рахунок вибуху. Хімічні ракети вибухають слабше. Звук вибуху слабкий, тому що вони створені не для руйнування, а для того, щоб розбризкати зарин у вигляді аерозолю. Тому характер вибухів теж може свідчити про те, що щось тут не так.

Масова загибель малих тварин, птахів і комах – ознака хімічної атаки

Третій важливий фактор – масова загибель малих тварин, птахів і комах, тому що ці тварини мають малу масу тіла і будуть гинути першими, ще до того, як симптоми проявляться у людей.

Останній фактор – масовий прояв ознак отруєння нервово-паралітичними речовинами у людей. Перша ознака, яка майже завжди виявляється, – це міоз, звуження зіниць. Це відбувається тоді, коли людина вдихає випари зарину. Друге – сіпання м’язів на тих ділянках тіла, куди потрапили найдрібніші частки зарину. Третє – загальна слабкість, млявість. Важливий фактор ще – сльозотеча, слиновиділення, течі з носа. Якщо це важке отруєння, то можливі втрата свідомості, піна з рота, зупинка дихання і смерть.

Читати ще: Як врятувати себе та тварин під час хімічної атаки

Першою чергою, це ефективна зброя для знищення мирного населення, бо щільність військових не така, як була у попередні війни, також немає чіткої лінії фронту тощо.

Як захиститись

Якщо людина без захисту опиниться в епіцентрі ураження бойової хімічної речовини, то шансів вижити немає. Менше ніж за хвилину вона втратить свідомість, почнуться конвульсії і смерть.

Але якщо не потрапити в центр ураження, то вижити шанси досить великі. Головне – не опинитися на відкритій місцевості.

Ідеальний варіант – бомбосховище, штатне бомбосховище з системою фільтрації повітря або метрополітен. Але навіть квартира може стати досить гарним прихистком під час хімічної атаки. Особливо, якщо вона оснащена металопластиковими вікнами, які щільно закриваються. Під час хімічної атаки найкраще ізолювати себе від навколишнього середовища, щоб не дати можливості аерозолю і випарам зарину потрапити всередину. Тому у квартирі щільно закриваємо вікна, двері, герметизуємо всі щілини, закриваємо вентиляційні отвори і не користуємося кондиціонером.

Зарин важчий за повітря, тому ідеальний варіант, якщо ваша квартира на високих поверхах. Туди випари зарину потрапляють тільки в невеликій кількості.

Нагадаємо, 24 березня президент США Джо Байден пообіцяв відповісти в разі, якщо Росія застосує проти України хімічну зброю.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Мда Показати IP 27 Березня 2022 23:58
А чому не можна користуватися кондиціонером?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus