USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Українські дослідники виявили поблизу станції «Академік Вернадський» новий вид рослин

29 Березня 2024 06:17
У районі української антарктичної дослідницької станції «Академік Вернадський» біологи виявили печіночник, який раніше там не ріс.

Про це повідомив Національний антарктичний науковий центр.

«Українські вчені зробили важливу знахідку – у районі «Вернадського» вони виявили вид рослини, який раніше тут не зустрічався. І це може бути ще одним свідченням потепління в Західній Антарктиці. Йдеться про печіночник маршанцію південну (Marchantia berteroana)», – зазначається у повідомленні.

Спершу рослину виявив учасник сезонної експедиції, керівник відділу біології та екології НАНЦ Іван Парнікоза на північно-східному мисі острова Дарбу. Ця локація відома з архівних джерел: у 1980-х британські дослідники вивчали тут рідкісні види мохів і досить ґрунтовно описали місцеву рослинність.
Читати ще: Українські вчені відкрили новий вид істот в Антарктиці

Парнікоза якраз відшукав ці види, але поруч з ними виявив великі зелені площі нового виду. Британські дослідники, вивчаючи ці скелі, просто не могли його не помітити.
Таким чином, як зазначають в НАНЦ, є факт проникнення нового виду рослини в околиці «Вернадського». Пізніше печіночник українські біологи знайшли також на острові Бут – найпівнічнішому в нашому районі Аргентинських островів – півострова Київ.

Читати ще: Луцькі школярі відвідали онлайн-екскурсію антарктичною станцією «Академік Вернадський»

Дослідники зазначають, що поява нового виду може бути черговим підтвердженням потепління в регіоні. Адже печіночники досить теплолюбні і раніше росли у значно сприятливіших для них регіонах морської Антарктики. Якщо ж нині вони поширилися в район «Вернадського», то для них тут теж стали кращі умови.
Цікаво також, що в Україні можна побачити родича південної маршанції – маршанцію мінливу (Marchantia polymorpha). Водночас її наявність в Антарктиці поки не підтверджена.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus