USD 39.80 40.20
  • USD 39.80 40.20
  • EUR 39.60 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Як відбудовуються волиняни, житло яких зруйнував ворожий безпілотник

23 Лютого 2023 19:31
Волиняни з села Дубове Ковельського району в один день лишилися без даху на головою. Влітку без оголошення повітряної тривоги на їхній будинок упав ворожий безпілотник. Його уламки вбили пенсіонера та знищили те, що дві родини наживали протягом усього свого життя.

Із моменту трагедії минуло пів року, йдеться в сюжеті 12 каналу.

«Я була в хаті. На мене посипалася штукатурка й полетіло скло», – пригадує Надія Ломазюк.

Коли будинок почало трясти, вона вибігла надвір, а там уже немає хліва та вщент знищено гараж і літню кухню, суттєво пошкоджено дах будинку. Найгірше – те, що під завалами залишалися її чоловік і племінник.

Племінника дістали з-під завалів із потрощеними ребрами, однак живого, а чоловік Надії Григорій, на жаль, загинув. Отак за мить жінка через уламки ворожого безпілотника втратила чоловіка та дім.

Відтоді пенсіонерка проживає в доньки, але щодня навідується до рідної оселі.

«У мене тут залишилися кури. Зробили пристройки, щоби їх закрити. На дрова трохи. А так усе розвалено. Не було навіть куди якусь запчастину сховати, лопату. Нічого не було. Отак погромив», – говорить Надія Ломазюк.

Будинок по-трохи відновлюють, однак досі на подвір’ї – завали. Пані Надія мріє якнайшвидше повернутися додому, але поки не може.
Ніколи не забудуть той день Петро і Катерина Ломазюки, які мешкають в іншій частині цього ж будинку. У них тоді якраз гостювали донька та онуки з Харківщини. Пенсіонерка поралася на кухні, її чоловік господарював у дворі, як раптом почули дивні звуки.

«Перед тим літак туди-сюди кружляв у нас. Зробив раз коло, другий раз, а за третім…» – пригадує подружжя.

Після гучного звуку Катерина подумала, що в них просто вибило світло й вирішила перевірити лічильник.

«У мене в кухні вже всі тумбочки, які висять, усе інше на голову летить. Я руками відкидаю. Перелізла через нього, дивлюся, а з того лічильника вже все посипалося, нічого немає. Виходжу надвір, стою, бачу, він іде, до мене ще не дійшло, що то таке. Кажу до нього: а що ти наробив?» – розповідає Катерина Ломазюк.

За мить Петро відчув сильний удар по голові. Також чоловік отримав мінно-вибухову рану ноги. Його забрала швидка, а Катерина залишилася серед завалів на подвірʼї. На кухні – руїни, в будинку повилітали вікна, злетів дах. У дворі догорали уламки безпілотника.

«Уламки геть розбомбили всю господарську будівлю, винесло всю прибудову, де містилися кухня, ванна, туалет, коридор», – говорить Катерина Ломазюк.

Жити тут далі пенсіонери не могли. Відновлювати помешкання їм допомагали діти та волонтери. За гроші, які виділила обласна військова адміністрація (100 тисяч гривень), вдалося повернути дім у житловий стан. Відбудували кухню, ванну, туалет і коридор.

«Ми зробили все так, як у нас було. Ми нічого не добудовували. Нам треба було сісти у свою хату», – наголошує Катерина.

На новій кухні зараз висять кілька вцілілих тумб, стоїть той самий холодильник, правда з вм’ятинами. Хоч із моменту трагедії минуло шість місяців, господарську споруду та літню кухню досі не відбудували. Грошей не вистачило.

«Хоч ми старі, треба строїти. Потрібно якесь відро картоплі десь поставити», – додає пенсіонерка.

Подружжя нарікає: сільрада не допомогла тоді й зараз про них не згадує. Голова громади Роман Троцюк на цю тему з журналістами спілкуватися відмовився. Не на камеру розповів, що з власної кишені дав постраждалим тисячу гривень.

І поки не відзвітуються про видані обласною адміністрацією кошти, нової допомоги пенсіонери не отримають. Постраждалі кажуть, що про все написали, а на допомогу від сільського голови вже й не очікують, тож складають копійку до копійки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus