USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.86 10.10

13 вересня: свята, події, факти. Нью-Йорк став столицею США, в Україні – перші випадки СНІДу

13 Вересня 2022 00:00
Цього дня світ відзначає День позитивного мислення, День народження пеніциліну, День народження біоніки.

У Казахстані святкують День сім’ї, у США – День закуски соліннями, День боротьби з целіакією, День знайомства дітей з кухнею, День печива з передбаченнями, День арахісу, в Латвії – День батька, у Німеччині – День Батьківщини, День картопляних галушок, у США і Канаді – День дідусів і бабусь, у Бразилії – День алкогольного напою кашаса, в Австралії – День екологічно сталого будинку, в Румунії – Свято збору винограду, на Маврикії – День інженера, у Данії – День фіорду, в Туркменістані – День туркменського бахші, в Мексиці – День пам’яті дітей-героїв, у Таджикистані – День меліораторів, у Британії – День Роальда Даля.

Православна церква 13 вересня вшановує пам’ять священномученика Кипріяна, єпископа Карфагенського. У народі день назвали Купріянів, або Журавлине віче. Починався збір журавлини. Журавлину ще називали журавлинкою або журавлиною ягодою.

Іменини цього дня у Геннадія, Дмитра, Володимира, Михайла й Олександра.

Цього дня народилися англійський письменник і публіцист, автор «Робінзона Крузо» Данієль Дефо, американський торгівець, прообраз Дядька Сема, який є національним символом Америки, Семюел Вілсон, швейцарський хімік, нобелівський лауреат 1939 року за дослідження чоловічих гормонів Леопольд Ружичка, лівійський диктатор Муамар Каддафі, англійська актриса Жаклін Біссет, український архітектор, педагог Радослав Жук, український прозаїк Олександр Гижа, український композитор-пісняр Анатолій Сердюк, колишній італійський футболіст, капітан і центральний захисник збірної Італії Фабіо Каннаваро, українська дзюдоїстка, бронзова призерка Паралімпійських ігор Наталія Ніколайчик, фронтмен молдовського гурту Zdob Si Zdub Роман Ягупов.

Події

1648 – Українські козаки Богдана Хмельницького вщент розгромили коронне військо Речі Посполитої під Пилявцями.

1776 – Засноване місто Дніпро.

1788 – Нью-Йорк проголошений столицею США.

1848 – У Львівському університеті створена кафедра української мови.

1902 – У Великій Британії вперше як доказ провини обвинуваченого були використані відбитки його пальців з місця злочину.

1940 – Італійські війська почали вторгнення в Єгипет під час Другої світової війни.

1959 – Під час посадки радянська космічна станція «Луна-2» впала на поверхню Місяця і стала першим об’єктом, зробленим людиною, котрий досягнув поверхні супутника.

1960 – День народження святкує наука біоніка – прикладна наука про застосування в технічних пристроях і системах принципів живої природи.

1965 – В Америці вийшов безсмертний сингл «Yesterday» групи Бітлз.

1968 – Албанія вийшла з Організації Варшавського договору.

1989 – В Україні виявлено перших хворих на СНІД: ними виявилися дві молоді мешканки Києва.

1993 – Підписана угода між Ясіром Арафатом і Іцхаком Рабином про визнання Палестинської автономії.

1996 – Від вогнепальних поранень помер один з найвідоміших американських реперів Тупак Шакур.

2007 – Шпигунський скандал у Формулі-1: команду McLaren звинуватили в промисловому шпигунстві стосовно Ferrari.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus