USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

14 жовтня: свята, події, факти. День захисника й захисниці, Покрова й день заснування УПА

14 Жовтня 2022 00:00
В Україні 14 жовтня – День захисника та захисниці. Свято засноване «з метою вшанування мужності й героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій та перемог українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві й на підтримку ініціативи громадськості».

Щорічно цього дня відзначається і День українського козацтва – свято, приурочене до Дня Покрови Пресвятої Богородиці, оскільки Матір Божа вважається захисницею та покровителькою козаків. Також у цей день традиційно відзначають і річницю створення (у 1942 році) Української повстанської армії.

Цього дня світ відзначає Всесвітній день стандартів, Міжнародний день спірометрії та легеневого здоров’я, Всесвітній день яйця, Міжнародний день ветеринарної медсестри.

У США – День графіті, День малих літер, День медсестри швидкої медичної допомоги, День припинення знущань, День «Будь лисим і вільним», День десерту, День округлених, у Молдові – День Кишинева, в Конго – День юності, у Грузії – Свято Хітона Господнього, у Польщі – День національної освіти, в Ємені – День звільнення, у Танзанії – День Ньєрере, у Таїланді – День демократії, у Намібії –День посадки дерев.

14 жовтня День ангела відзначають Олександр, Олексій, Віра, Георгій, Іван, Михайло, Микола, Петро, Роман, Сава.

У цей день народилися англійський бізнесмен, засновник провінції Пенсильванія у США Вільям Пенн, король Іспанії Фердинанд VII, бельгійський фізик і математик, винахідник фенакістископа Жозеф Плато, 34-й президент США Дуайт Ейзенхауер, український письменник-прозаїк, маляр, графік Мирон Левицький, український радянський співак Петро Білинник, український письменник Віктор Баранов, український митець і дисидент, народний артист України Микола Кунцевич, англійський кіноактор Роджер Мур, американський модельєр одягу Ральф Лорен, англійський співак Кліфф Річард, український актор театру й кіно Лесь Сердюк, український режисер Володимир Кучинський, український і німецький гандболіст Олег Великий, український футболіст, срібний призер Літніх Паралімпійських ігор Дмитро Молодцов.

Події

1066 – битва при Гастінгсі. Військо Вільгельма Завойовника розбило армію короля Гарольда II Ґодвінсона. Після цього Вільгельм став королем Англії і засновником нової династії англійських королів.

1770 – заснування Олександрівської фортеці (з 1806 р. – м. Олександрівськ, з 1921 р. – м. Запоріжжя).

1811 – заснування Кубанського козачого хору.

1838 – у трьох львівських церквах отець Микола Устиянович разом з отцями Маркіяном Шашкевичем та Юліаном Величковським уперше в Королівстві Галичини та Володимирії виголосив свої проповіді українською мовою.

1942 – офіційна дата народження Української повстанської армії, сформованої протягом 1942 року із розрізнених повстанських загонів бандерівського крила ОУН.

1970 – у Гаазі ухвалили Міжнародну конвенцію про боротьбу з незаконним захопленням повітряних суден, яка набула чинності рівно через рік.

2006 – керівництвом Академії сухопутних військ ім. Гетьмана Петра Сагайдачного прийнято в цей день відзначати день видового військового навчального закладу Сухопутних військ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus