USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.85 40.20
  • PLN 9.86 10.10

21 жовтня: свята, події, факти. Укладено Берестейську унію, випробувано першу лампу розжарювання

21 Жовтня 2023 00:00
Сьогодні відзначають Всесвітній день йододефіциту, День балаканини, День енергозбереження, День ґудзика, Міжнародний день начос, Мжнародний день культури злагоди та миру, Міжнародний день лінивця.

В Україні – День працівників целюлозно-паперової промисловості.

У США – День мосту, День солодощів, Національний день гарбузового чізкейка, Національний день домашніх тварин для ветеранів, в Ісландії – День інженера, у Єгипті – День військово-морського флоту, у Гондурасі – День збройних сил, на Маршаллових островах – День Незалежності, у Великобританії – День пам’яті Трафальгарської битви, День яблука, в Індії – День пам’яті полеглих поліцейських, у Сомалі та Судані – День революції, у Таїланді – Національний день любові до дерев, Національний день стоматологічної гігієни та Національний день медсестер, у Домінікані – Національний день поета, у Венесуелі – Національний день текіньо.

Православні віряни вшановують пам’ять преподобного Іларіона Великого.

Іменини за новим календарем сьогодні святкують Анатолій, Аркадій, Василь, Володимир, Вольдемар, Георгій, Дем'ян, Дмитро, Єгор, Захар, Іван, Іларіон, Костянтин, Микола, Олександр, Олексій, Сергій, Теодор, Федір, Юліан, Яків, Ян, Аза, Пелагея.

Народилися

21 жовтня народилися гетьман України у вигнанні Пилип Орлик, шведський хімік, винахідник динаміту, засновник Нобелівських премій Альфред Нобель, чилійський учений, книгознавець, бібліограф, який зібрав бібліотеку рідких книг в 40 тисяч томів та подарував їх Національній бібліотеці Чилі, Хосе Торібіо Медіна, англійський диригент угорського походження, лауреат 32 нагород «Греммі» Георг Шолті, українсько-американський композитор, диригент, музичний діяч Вірко Балей, ексбасист американської групи Queens Of The Stone Age Нік Олівері, український хокеїст Андрій Срюбко.

Події

1056 – диякон Григорій вивів першу літеру. В історію рукопис увійшов під назвою «Остромирове Євангеліє». Це найдавніша зі збережених до нашого часу східнослов'янських рукописних книг. Її 294 аркуші прикрашені прекрасними заставками, трьома великими мініатюрами.

1520 – Фернан Магеллан відкрив і пройшов протоку між Атлантичним і Тихим океанами, названу згодом його іменем.

1596 – укладено Берестейську унію, відповідно до якої єпископи православної церкви на територіях Речі Посполитої визнали над собою владу Папи Римського.

1665 – українські козаки на чолі з гетьманом І. Брюховецьким підписали Московські статті, за якими визначалися взаємини козаків з Московським царством.

1805 – Трафальгарський бій, в якому британський флот під командуванням адмірала Нельсона розгромив франко-іспанський флот.

1879 – американський винахідник Томас Едісон випробував свою першу лампу розжарювання з вугільною ниткою.

1897 – у Миколаєві почав працювати Чорноморський суднобудівний завод.

1921 – Василя (Липківського) висвячено на митрополита УАПЦ.

1933 – Микола Лемик за наказом ОУН виконав атентат в радянському консульстві у Львові на знак протесту проти Голодомору – вбив начальника канцелярії консульства, чекіста О. Майлова.

1940 – почався переїзд урядових установ Литовської РСР з Каунаса до нової столиці – Вільнюса.

1944 – у Бермудському трикутнику загадково зник екіпаж кубинського судна «Рубікон».

1950 – набули чинності Женевські конвенції про захист жертв війни.

1966 – в Уельсі сталася Аберфанська катастрофа – трагічний зсув вугільного терикону на прилегле село.

1991 – здійснено перший у світі політ над Еверестом на повітряній кулі.

1993 – на Всеукраїнському Православному Соборі Володимира Романюка обрано Патріархом Київським і всієї Руси-України.

1995 – Помісний Собор Української Православної Церкви Київського патріархату обрав патріархом Київським і всієї Руси-України митрополита Київського Філарета (Денисенка).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus