USD 40.80 41.20
  • USD 40.80 41.20
  • EUR 40.80 41.40
  • PLN 10.20 10.44

26 листопада: свята, події, факти. Міжнародний день Біблії та День боротьби з ожирінням

26 Листопада 2023 00:00
Сьогодні відзначають Всесвітній день боротьби з невибірковим використанням агрохімікатів, Всесвітній день оливок, День жінки-рокера, Міжнародний день Біблії, Міжнародний день боротьби з ожирінням.

В Індії – День Конституції, Національний день молока, у Монголії – День республіи, у Сінгапурі – День бабусі та дідуся, у Туркменістані – День врожаю, в Еквадорі – День національного гімну, у США – День тортів, День братства, в Аргентині – День хіміка, Національний день гумориста, у Колумбії – Національний день охоронця.

У католиків – Свято Христа Царя.

За новим церковним календарем православні віряни вшановують преподобного Аліпія-стовпника. Він народився в 522 році у місті Адріанополі в Пафлогонії. Одного разу преподобному з’явилася в сонному видінні свята мучениця Євфимія і сказала, щоб він повернувся на батьківщину і на місці занедбаного язичницького цвинтаря заснував церкву на честь її святого імені. Преподобний виконав Божественну вказівку й поклав початок подвижницькому життю.

Поряд із храмом просто неба святий спорудив собі стовп, на якому звершував подвиг 53 роки в безперестанних молитвах до Бога, навчаючи й наставляючи багатьох, хто приходив до нього.

Іменини сьогодні святкують Василь, Георгій, Данило, Іван, Ілля, Михайло, Назар, Микола, Петро, Тихін, Юліан, Яків.

Народилися

26 листопада народилися англійський місіонер Джон Гарвард, на честь якого назвали Гарвардський університет, український громадський діяч, поет, перекладач Пилип Морачевський, британський інженер, конструктор гармат, промисловець Вільям Джордж Армстронг, український військовий і громадський діяч Віктор Курманович, український мовознавець, педагог, журналіст, видавець Григорій Шерстюк, «батько кібернетики» Норберт Вінер, американський бізнесмен, один із засновників товариства «Анонімні алкоголіки» Білл Уїлсон, український правозахисник, поет, письменник, журналіст Юрій Литвин, американська співачка Тіна Тернер, американський кінорежисер Марк Лестер, український політичний діяч Андрій Шкіль, італійський велогонщик Іван Бассо, український хокеїст Андрій Міхнов.

Події

1890 – у місті Боржомі (Грузія) почався промисловий розлив однойменної мінеральної води.

1901 – у Львові студенти виступили з вимогою створення українського університету.

1917 – у Києві на засіданні Генерального секретаріату затверджено статут «вільного козацтва», ухвалено створити комісію з охорони краю при Генеральному секретаріатові внутрішніх справ і демобілізаційний комітет.

1939 – СРСР порушив пакт про ненапад з Фінляндією, що спричинило початок Зимової війни.

1966 – у Бретані (Франція) президент Шарль де Голль урочисто відкрив першу у світі припливну електростанцію.

1968 – сесія Генеральної Асамблеї ООН схвалила Конвенцію про незастосування терміну давності до воєнних злочинів і злочинів проти людства.

1970 – рекордна злива в Баро у Гваделупі (38.10 мм за хвилину).

1976 – католицька церква відмовилась від того, щоб католицизм вважався державною релігією Італії.

1977 – у Львові відкрито пам'ятник першодрукареві Івану Федорову.

2004 – «Ігнорування прав і свобод українського народу, сприяння фальсифікації виборів Президента України у 2004 році і зрада академічних цінностей» – за таким вердиктом Вчена рада Львівського Національного університету ім. Івана Франка позбавила на той час дійсного Президента України Леоніда Кучму звання почесного доктора.

2005 – установлено День пам'яті жертв Голодомору 1932-33 років (остання субота листопада).

2018 – в Україні запровадили воєнний стан на 30 днів після інциденту у Керченській протоці: першого випадку військової агресії Росії проти України, який вона скоїла відкрито, під своїм державним прапором, від початку війни у 2014 році.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus