USD 39.80 40.20
  • USD 39.80 40.20
  • EUR 39.60 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Чого очікувати від виборів в Європі після Брексіта і Трампа?

21 Листопада 2016 17:22
Після Брексіта і Трампа популісти поставили нові цілі в Європі. Ситуація непередбачувана, як ніколи, - пише "Економіст".

Менш ніж через рік мають відбутися вибори в п'яти європейських країнах - Італії, Австрії, Нідерландах, Франції, а потім Німеччині. Електорат цих країн випробовує роздратування від політичних і ділових еліт своїх країн із-за безлічі проблем і образ - від матеріальної нерівності до імміграційної кризи - і це роздратування може визначити зміст майбутніх виборів, результат яких сьогодні важко передбачити.

"Я думаю, ми поступово приходимо до розуміння, що соцопитування завжди недооцінюють екстремістських, націоналістичних кандидатів", - заявив Боб Джанджуа з аналітичного центру Номура в інтерв'ю Гі Джонсону з телеканалу Блумберг.

Лавина популізму спочатку проломила стіну істеблішменту у Британії. Нижче ми приводимо хронологію тріумфу популістів, а також перелік випробувань, які чекають нас в найближчі 10 місяців.

Референдум щодо Брексіту

Голосування 23 червня по виходу з ЄС стало холодним душем. Виборці перевернули згуртовані ряди британського істеблішменту і відкинули ради глобальних інституцій - від МВФ до НАТО. Відгомони цього референдуму відчуваються і сьогодні, через чотири місяці, а плани нового міністра Терези Мей характеризуються повною невизначеністю. Коментуючи перемогу Трампа, Найджел Фарадж, нинішній лідер Партії Незалежності і архітектор референдуму по виходу з ЄС, заявив в телефонному інтерв'ю: "Революція триває. Два потужні удари в 2016 році. Схоже, нечестивий альянс великого бізнесу, великих фінансів і великої політики доживає останні дні.

Італійський референдум

До першого випробування залишилося менше місяця. 4 грудня італійці голосуватимуть на конституційному референдумі, який, за задумом прем'єр міністра Матео Ренці, повинен забезпечити стабільність уряду і упорядкувати законодавство. Ренці пообіцяв у разі поразки піти у відставку і тим самим перетворив цей плебісцит на голосування за вотум довіри собі як прем'єр міністрові. Опитування громадської думки, якщо їм можна вірити, передрікають Ренці поразку з мінімальним відставанням, що явно зміцнить антиурядовий рух П'ять Зірок. Такий результат може також спровокувати наступного року дострокові вибори в інших країнах, де на карту буде поставлена доля урядів країн єврозони, де мешкає 75% її населення. Один із засновників П'яти Зірок, колишній комік, а тепер політик Беппе Грильо, заявив, що перемога Трампу просто приголомшлива. "Це загибель цілої епохи. Це апокаліпсис усієї інформаційної системи, телебачення, головних газет, інтелектуалів і журналістів". П'ять Зірок, яка вже прийшла до влади в деяких містах, включаючи Рим і Турін, закликає до референдуму про вихід Італії з єврозони.

Президентські вибори в Австрії

Того ж дня, 4 грудня, австрійці також підуть до виборчих урн, щоб вибрати нового президента - після того, як деякий час назад були анулювані результати виборів, що відбулися. Хоча в Австрії, як і в сусідній Німеччині, реальну владу має канцлер, змагання за практично церемоніальний пост президента буде в центрі уваги аналітиків, оскільки воно може уперше після Другої світової війни привести до влади в західноєвропейській країні лідера украй правої партії. У травні цього року кандидат Партії Зелених Александер Ван дер Беллен з величезною працею переміг лідера антиіммігрантської Партії Свободи Норберта Хоффера з перевагою в 30 тисяч голосів - при загальній кількості виборців 4.5 мільйона. Цього разу результат буде так само важко передбачити.

Канслер Крістіан Керн вважає, що вибори в США можуть бути уроком для європейців. "Я переконаний, що передвиборні битви стануть битвами середнього класу за свої інтереси, і ми включимося в цю боротьбу", - заявив він журналістам у Відні.

Вибори в Нідерландах

Безпрецедентний європейський виборчий сезон 2017 року почнуть голландці, які 15 березня обиратимуть парламент. Нідерланди перетворилися на, свого роду, лабораторію європейської політики. Тут нормою стали нестійкі багатопартійні коаліції, і близько 13 партій наступного року спробують пройти до парламенту. Геерт Вілдерс, який очолює антиісламську Партію Свободи, - співчуваючу, але ніяк не пов'язану з однойменною австрійською партією - йде ніздря в ніздрю з Ліберальною Партією прем'єр міністра Марка Рютте. "Народ хоче повернути собі свою країну", - написав в твіттері Вілдерс, який хоче, - за прикладом Британії –організувати "Нексіт" (референдум за вихід з ЄС), - "і ми це зробимо».

Проте Нідерланди, у яких за спиною десятирічний досвід спілкування з популістами, починаючи з Піма Фортуйна, ще можуть використати час, що залишився, щоб погасити хвилю популізму, яку жене Вілдерс. Рютте унеможливив коаліцію з Партією Свободи, і Вілдерсу наврядчи вдасться збити надійну більшість, навіть якщо він виграє вибори. "З одного боку, перемога Трампа робить політику популізму привабливішою для людей, - говорить Кеес Аартс, професор політичних наук Гронингенського університету, - але з іншого боку - усі партії і політики, які, можливо, втратили пильність, тепер прокинулися і готові віднестися до березневих виборів всерйоз".

Президентські вибори у Франції

Французькі виборці вже двічі довели Національний Фронт до другого туру виборів - при двох різних поколіннях Ле Пенов - проте кожного разу відверталися від цієї антиіммігрантської партії в останню мить. Брексіт і перемога Трампа свідчать про те, що в другому турі президентських виборів 7 травня статися може все, що завгодно. Франсуа Олланд - найменш популярний президент за усю французьку історію, а протистоїть йому його такий же непопулярний попередник Ніколя Саркозі, що намагається повернутися у владу, - і в цій ситуації Марин Ле Пен може отримати свій шанс. Вона єдина з лідерів великих політичних партій, хто підтримав Трампа. Вона привітала його в твіттері, написавши: "Американський народ вільний"!. Пізніше вона заявила, що вірить у французів, "які леліють свою свободу" і обов'язково розірвуть із системою, яка "закабалила" їх.

"Сьогодні у Франції аналітики усіх мастей говорять те ж саме, що говорили американські аналітики усіх мастей : "Та ну-у, що ви! Трамп не може перемогти, Марин Ле Пенне може перемогти"!, - заявив Говард Дейвис, голова Королівського Банку Шотландії в інтерв'ю оглядачеві телеканалу Блумберг Тому Кіну. "Думаю, тепер безліч людей поставлять питання, чи так це насправді? І думаю, французам доведеться понервувати".

Федеральні вибори в Німеччині

У Німеччині існує система стримувань і противаг, закладених в конституції і покликаних унеможливити диктатуру. Крім того, ця країна має найпотужніший імунітет до популізму. Федеральні вибори восени 2017 року покажуть, наскільки сильний цей імунітет.

Фройке Петрі, один із лідерів антиіммігрантської партії Альтернатива для Німеччини (AfD), вважає, що перемога Трампа повинна послужити прикладом для німців. "Як американці відмовилися вірити твердженням найбільших ЗМІ, так і німці, повинні набратися мужності і у виборчій кабінці зробити свій вибір самостійно", - говорить Петрі. Канцлер Ангела Меркель, яка ще не визначилася відносно своєї участі у федеральних виборах, вже потерпіла низку поразок на регіональних виборах – як наслідок її політики щодо міграційної кризи, яку AfD засудив, а Трамп назвав божевільною. Несподівана перемога республіканця може змусити її швидше прийняти рішення йти на вибори в 4-й раз.

Олександр Нікітенко
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ооооо Показати IP 21 Листопада 2016 18:56
після слова "популісти" у першому реченні далі можна не читати. конкретно для україни вибори у європі не означають нічого. має значення тільки те, що при обамі сша примушували мвф давати гроші україні, а зараз - опа, обрали трампа, і вже мвф черговий транш не дасть, той, що обіцяв дати ще до кінця цього року. нбу буде витрачати свої резерви, курс гривні і далі падатиме, що далі, ми усі самі знаємо, бо бачили таке не раз. P.S. стаття застаріла, Саркозі програв "праймеріз" та не йде на вибори, замість нього скоріш за все буде Фійон

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus