USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.80
  • PLN 9.65 9.85

Дату відзначення Дня міста ковельчани визначатимуть голосуванням в інтернеті

26 Липня 2023 18:52
Упродовж останніх років ковельчани дискутують щодо перенесення дати відзначення Дня міста. Традиційна перша неділя липня, найближча до 6 липня, коли Ковель був звільнений від нацистських окупантів 1944 року, на думку багатьох, втратила свою історичну вагу.

Про це повідомляє Ковельська міська рада.

Три роки тому електронна петиція Валерія Кантерука з цього питання набрала 167 голосів. Він пропонував проводити свято у третю неділю вересня. Тоді відбулось опитування: 44,2 % тих, хто взяв у ньому участь, висловилися проти перенесення дати, 39,3% – за, 14,5% – можливо, якщо будуть вагомі аргументи.

Нині, зважаючи на звернення та пропозиції депутатів міської ради Валерія Чернякова, Андрія Мілінчука, Андрія Миронюка, Громадської ради, розпорядженням міського голови було створено робочу групу з вивчення та обговорення питання щодо встановлення дати відзначення Дня міста Ковеля.
21 липня вона зібралась на своє перше засідання, яке провела її очільниця, заступниця міського голови Наталія Маленицька. Кожен учасник зустрічі висловив свої думки й пропозиції стосовно того, коли все ж таки Ковель має відзначати своє свято.

Під час обговорення зійшлись на тому, що дата має бути пов’язана з важливою для міста історичною подією. І обирати її має уся громада методом електронних консультацій.

У результаті робоча група визначилася з наступними варіантами:

– третя неділя серпня: 19 серпня у 1990 році у Ковелі вперше у новітній історії України було урочисто піднято Державний Прапор, 30 серпня біля пам’ятного знака, нині пам’ятника "Борцям за волю України", був встановлений синьо-жовтий прапор;

– третя неділя вересня: час одного з двох основних ярмарків, які проводились у місті після надання йому Магдебурзького права;

– 24 грудня (з можливістю перенесення на найближчі вихідні): саме у цей день 1518 року Ковелю було надане Магдебурзьке право;

– триває пошук інших важливих дат для Ковеля початку ХХ століття, наприклад, перше підняття українського прапора в місті.

Ці дати комісія запропонувала винести на обговорення та голосування. Також ковельчани зможуть додати свій варіант.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
ковельчанин Показати IP 26 Липня 2023 09:34
З Магдебурзьким правом можна погодитися. Все інше - прапори, ярмарки, перша електрична лампочка, перший паровоз - від убогості фантазії.
Істина Показати IP 26 Липня 2023 20:10
В першу чергу, дата має бути не в піст!(християнський), адже концерти-пьянки і тд і тп, от і думайте.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus