USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

Фінляндія підписала двосторонню безпекову угоду з Україною та анонсувала новий пакет допомоги на 188 млн євро

3 Квітня 2024 15:36
Президенти України та Фінляндії Володимир Зеленський та Олександр Стубб підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між країнами. Також Фінляндія надасть Україні 23-й пакет військової допомоги. Його вартість становитиме 188 млн євро.

Про це повідомляє РБК-Україна.

Президент Фінляндії перебуває з візитом в Україні і зустрівся з Зеленським у Києві.

Під час зустрічі президенти обговорили, зокрема, поточну ситуацію в агресивній війні, розпочатій Росією понад два роки тому, підтримку Фінляндією України та зусилля України, спрямовані на досягнення справедливого і тривалого миру.

Наприкінці зустрічі президенти підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між Фінляндією та Україною.

«Десятирічна угода є демонстрацією довгострокових зобов’язань Фінляндії щодо підтримки України. Вона охоплює кілька секторів, включаючи політичну підтримку, підтримку оборони і безпеки України, а також підтримку реформ і відновлення України», – йдеться у повідомленні.

Своєю чергою Зеленський заявив, що угода про гарантії безпеки – це сильний документ, що засвідчує готовність Фінляндії й надалі підтримувати Україну в боротьбі проти російської агресії.

Читати ще: Фінляндія передає Україні військову допомогу на €190 мільйонів

«Фінляндія надаватиме довгострокову військову та фінансову допомогу, а також поглиблюватиме співпрацю з Україною в політичній, фінансовій, гуманітарній галузях та у сфері реформ», – заявив він.

Президент також додав, що Фінляндія допомагатиме Україні відбудовувати енергетичний сектор, оцінювати екологічні збитки, посилювати захист кордону й критичної інфраструктури, а також лікуватиме українських військових.

«Тепер маємо 23 пакет допомоги Україні. Урядова ухвала була того тижня. 23-й пакет вартістю 188 млн євро. І здебільшого це військова допомога. Там є і ППО системи і також боєзапас артилерійський великих калібрів серед іншого. І це наша підтримка Україні», – заявив Володимир Зеленський.

При цьому Стубб додав, що Фінляндія поки надала 2 млрд євро військової допомоги та ще 700 тисяч євро гуманітарної допомоги.

Читати ще: Українські біженці у Фінляндії: як влаштувалися та скільки хочуть повернутися

«Отже, ми маємо десь 900 млн щорічно, якщо розкласти на 3 роки. І ця підтримка триватиме. Цей 23 пакет – це те, що допомагає задовольнити потреби. Так виразно мені подав їх український президент у нашій розмові», – додав він.

Гарантії безпеки для України

На Вільнюському саміті НАТО країни G7 підписали декларацію про гарантії безпеки для України, до якої згодом приєдналися ще низка країн.

У договорі йдеться не лише про військову допомогу, а й про фінансову та економічну підтримку, а також про відновлення України. Крім того, угоди передбачають гарантію допомоги Києву в разі повторної агресії РФ.

Серед країн, які підписали з Україною угоду про гарантії безпеки: Велика Британія, Канада, Німеччина, Франція, Данія, Італія, Нідерланди.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus