USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.80 9.95

«Головне – не боятися». На Волині українська мисткиня розповіла, де бере сили на нові проекти

11 Серпня 2021 15:27
У 29 заснувала видавництво, а в 45 – створила музичний проект і вперше вийшла на сцену. Українська письменниця, головна редакторка і співзасновниця «Видавництва Старого Лева», перекладачка, актриса, перформерка, художниця, лідерка тріо «Мар’яничі» Мар’яна Савка переконує: щоб почати якусь нову діяльність, головне подолати свої страхи.

Своїми поглядами на життя і творчість, на пошуки нового і призначення людини вона поділилася з шанувальниками на гутірковій сцені фестивалю "Бандерштат«, який відбувся 6-8 серпня біля Луцька. Так, приміром, видавнича справа сьогодні для неї – не самоціль, а вибраний життєвий шлях.

Читати ще: Бандерштат 2007-2021: від локальної тусовки до всеукраїнського фестивалю

«У 29 років я розпочала «Видавництво Старого Лева». А скоро видавництву буде 20 і весь цей час я розумію, що це не мета, це шлях який ти долаєш. Ти зустрічаєш багатьох людей і разом з ними ти стаєш інакшим. Ти не можеш наперед знати, яким буде наступний сюжет і в цьому кайф життя», – ділиться вона своїми емоціями.
Ще одна віха в її житті – музична і вокальна кар’єра. Три роки тому було засноване тріо «Мар’яничі», хоч багато хто відмовляв від цього кроку. Проте, каже Мар’яна Савка, цей досвід став неоціненним в пізнанні себе і своїх можливостей, а ще спонукав до того, щоб надихати інших. Бо головне – не боятися починати щось нове.

«Тріо «Мар’яничі» я розпочала коли вже не виходять на сцену, мені було 45, і мені сказали, що може не варто починати. За ці три роки ми зробили кілька великих повноцінних перформансових програм, були виступи в багатьох містах України. І я зрозуміла дуже важливу річ: коли ти починаєш займатися якимось новим мистецтвом і просто відкриваєшся світу, воно в тобі пробуджує щось нове, головне – не боятися. Найбільша і найважливіша річ, яку я пізнала в процесі цього всього шляху, це те, що ти можеш робити все, що завгодно, якщо не боїшся. Якщо ти лишаєш за спиною свій страх і робиш цей крок, десь до тебе прибувають сили і ти можеш це робити. Десь, хтось, якийсь всесвіт тобі підказує, що робити», – вважає мисткиня.
Читати ще: «Герої не помирають від стаціонарного лікування» . Жадан без собак, але з віршами, виступив на фестивалі під Луцьком

Саме зараз Мар’яна Савка готує до друку нову книгу «Радуйся, жінко», якою, сподівається, надихне інших на зміни, на те, щоб вони відкинули свої страхи, внутрішні перестороги і бар’єри. Адже радість від життя, від оточення, від самого себе – це, на її думку, одна з найважливіших якостей, як вона і пише в одному зі своїх віршів:

Питиму, їстиму хліб і вино.

Виловлю істину, виорю дно.

Істина істинна у простоті.

Боже, у радості всі ми святі.
Взагалі, зауважує Мар’яна Савка, все, що людина робить, вона це для того, щоб пізнати себе, а через пізнання себе пізнати світ і людей довкола. І в цьому їй допомагає творчість. Бо часто якраз через творчість вдається зрозуміти певні життєві процеси.

«Коли ти стаєш письменником, ти не самотній, бо відчуваєш, що приєднався до якогось великого порталу, який через тебе проходить, є розуміння якихось речей, може навіть несвідоме. Коли ти пишеш вірші, а вірніше вони тебе пишуть, ти розумієш в якийсь момемт, що не зовсім знаєш про що вони. Тільки потім з плином часу ти розумієш, що в якомусь вірші ти міг напророчити свою долю і не тільки свою. І це дуже важливий момент, я вважаю, що, доживши до свого віку, все, чого я найбільше досягла в своєму житті, це вміння просто слухати себе і дослухатися до себе», – каже Мар’яна Савка.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Клава Показати IP 12 Серпня 2021 13:51
Це про що взагалі ??? Глибина недосяжна ...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus