USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Кіберфахівці ГУР знищили ворожу «Планєту»: деталі атаки проти центру космічної гідрометеорології РФ

24 Січня 2024 11:26
Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило про чергову успішну кібератаку в Росії: знищено базу даних далекосхідного науково-дослідного центру космічної гідрометеорології «Планєта».

«Вказане російське державне підприємство федерального рівня спеціалізується на прийманні та обробці даних із супутників, а також забезпечує відповідною продукцією понад 50 державних суб’єктів: передусім – міністерство війни, генеральний штаб та служби МНС РФ», – йдеться в повідомленні.

Атаку проти далекосхідної (найбільшої з трьох) філії НДЦ космічної гідрометеорології «Планєта» здійснили кіберволонтери-патріоти з групи «BO Team».

Читати ще: Помста за Київстар: українські хакери залишили частину Москви без інтернету, – ЗМІ

Наслідки – руйнівні: проникнення в базу даних центру дозволило знищити 280 серверів, задіяних у загальній мережі. Обсяг знищеної інформації – близько 2 петабайт (200 мільйонів гігабайт) даних.
Вартість втраченого Росією цифрового масиву може становити щонайменше 10 мільйонів доларів.

Серед знищеного – метео- та супутникові дані, які в постійному режимі активно використовували міноборони і МНС РФ, «Роскосмос» та низка інших відомств держави-агресора, а також – напрацьовані роками унікальні дослідження.
Читати ще: Українські хакери викрали секретні документи на 500 об’єктів міноборони РФ

Роботу суперкомп’ютерів, якими обладнаний далекосхідний центр, паралізовано, вона не підлягає відновленню в повному обсязі.

Один такий обчислювальний девайс разом із програмним забезпеченням коштує 350 тисяч доларів. В умовах жорстких санкцій проти Росії повторно отримати такий софт фактично неможливо.
Разом зі сховищами даних, серверами та комп’ютерами внаслідок кібератаки паралізовано системи кондиціонування і зволоження повітря, а також регулювання екстреного електроживлення будівлі центру.

«Ще один бонус – повністю відрізана від мережі російська станція в Арктиці на острові Большевик, яка виконує важливі завдання у військовій сфері держави-агресора. Загалом десятки стратегічних компаній РФ, які працюють на оборонку й відіграють ключову роль у підтримці російських окупаційних військ, тривалий час залишатимуться без критично важливої інформації та сервісів», – зазначають у ГУР.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus