USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.85 40.20
  • PLN 9.85 10.10

«Кому, як не жінкам, зараз працювати»: пів сотні дівчат на Волині навчаються на трактористок

4 Квітня 2024 14:01
Пів сотні волинянок зараз навчаються на трактористок. Щороку заклади профтехосвіти Волині випускають до 800 спеціалістів, але потреба у людях цієї професії постійно зростає.

Про це розповів Суспільному заступник начальника обласного управління освіти і науки Олександр Ткачук.

У Колківському центрі професійної освіти зараз навчається понад пів тисячі учнів, 300 з яких здобувають професію тракториста, каже директорка закладу Людмила Панасюк.

Юлії Невидюк – 16. Дівчина другий рік вчиться керувати трактором. Каже: це її мрія з дитинства.
«Мені це дуже подобається. І зараз такий час, що війна, хлопців мобілізовують, немає кому сіяти. А дівчата будуть їх заміняти, як не крути», – говорить учениця Юлія.

Читати ще: В Україні за час великої війни побільшало жінок на «чоловічих» посадах

Учениця другого курсу Дарина Тюхтей розповідає: планувала стати швачкою, але з початком повномасштабної війни передумала.
«Я зрозуміла, що чоловіків будуть мобілізовувати. Кому, як не жінкам, працювати. Це треба вміти, тому і вирішила піти на тракториста. Мої рідні повністю мене підтримали. Я буду тут, на рідній землі обробляти, вирощувати хліб», – каже Дарина.
За словами помічника майстра Юрія Матвійчука, у машинно-тракторному парку Колківського центру профосвіти – 36 тракторів і навчальний полігон, де двічі на тиждень відбуваються практичні заняття.
«У групах трактористів – приблизно по дві дівчини. Дівчата в нас навчаються доволі легко. На відміну від хлопців, вони сприймають інформацію вміло, і якось спокійніше та вдаліше в них виходить», – каже Юрій Матвійчук.
Торік у Колківському центрі професійної освіти на спеціальність тракториста був конкурс, розповіла директорка закладу Людмила Панасюк, яка за освітою – трактористка. З її слів, завдяки конкурсу вдалося відібрати найкращих і сформувати потужні групи.
«За період війни в нас 10 дівчат навчається і доросле населення, яке проходить підвищення кваліфікації. Жінки також ідуть, бо чоловіків позабирали на війну, а вони мають землю, мають техніку. У нас 17 жінок також здобули цю професію за останні два роки», – зазначає вона.

Читати ще: Працюють навіть далекобійниками: скільки жінок на Волині опановують «чоловічі» професії

За попитом і популярністю професія тракториста у волинських училищах посідає п'яте місце. Зараз на трактористів навчається 1200 учнів із семи тисяч, каже заступник начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Олександр Ткачук.

На Волині, окрім Колківського центру профосвіти, трактористів готують ще в п'яти закладах: у Берестечку, Старій Вижівці, Торчині, Любешеві, Володимирі.
«У характеристиці були обмеження за статтю, жінкам було заборонено навчатися на трактористів через умови праці. Сильна вібрація дуже згубно діє на жіночий організм, але техніка міняється і вимоги змінилися», – додає Олександр Ткачук.
З його слів, усіх трактористів, які працювали офіційно, мобілізовано до лав ЗСУ. Волинь – аграрна область, тому потреба в трактористах величезна.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Паша Пестик Показати IP 4 Квітня 2024 14:09
Трактор в полі дир-дир-дир, ми за мир, ми за мир
+10000 Показати IP 4 Квітня 2024 14:53
Потім і в танк можна якщо на тракторі можуть.
Фіцко Показати IP 7 Квітня 2024 10:25
Вперед в радянське минуле! Яку Україну нам будують! Чи родять вони здорових дітей - владу і роботодавців не цікавить.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus