USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

«Краще сонцю зупинитися в русі, ніж перестати читати Псалтир»: волинські парафіяни безперервно читають молитви

14 Квітня 2024 07:14
У Романові Луцького району парафіяни місцевого храму безперервно читають Невсипущий Псалтир у час Великого посту. Щодня і щоночі люди по черзі приходять до церкви, щоб долучитися до особливої молитви. Хтось читає по годині, а хтось – по шість.

Як парафія змогла наважитися на цей крок і зорганізувати ціле село? Про це йдеться в сюжеті «12 Каналу».

«Краще сонцю зупинитися в русі, ніж перестати читати Псалтир. То просто страшно. Я думаю, що ми такого не зробимо. Ми витримаємо. Прочитаємо до кінця», – прокоментувала Валентина.

Жінка – парафіянка храму Святих Бориса і Гліба у селі Романів Луцького району. Вона та інші віряни цілодобово від початку Великого посту читають особливі молитви – Невсипущий Псалтир. Цю традицію підтримують уже третій рік поспіль.

«Молимося за наших воїнів, волонтерів, лікарів, капеланів, мирних жителів, тих людей, які в окупації, воїнів, які потрапили до полону. І впевнений, що Господь чує нас», – сказав настоятель парафії князів страстотерпців Бориса і Гліба ПЦУ в селі Романів Денис Клюковський.

Священник прийшов на цю парафію за рік до широкомасштабного вторгнення. Коли Росія розпочала велику війну, щоб згуртувати людей, запропонував безперервно читати Псалтир, як це прийнято в монастирях.

«Люди вирішили звернутися до Бога. У перший рік, коли ми тільки почали практикувати читання Невсипущого Псалтиря, в нас молитва цілодобово в храмі тривала 64 дні», – додав настоятель Денис Клюковський.

Він розповів, що досвід читання Невсипущого Псалтиря взяв із Волинської православної богословської академії, де навчався. Там це роблять із 2012 року. Бере початок ця особлива молитва аж з четвертого століття. З ініціативи Святого Олександра Константинопольського її почали читати в обителі невсипущих на території Малої Азії, поблизу річки Євфрат.

«Він чимось особливим хотів послужити Господу й у монастирі заснував невсипущу молитву, безперервну молитву», – пояснив Денис Клюковський.

Олександр Константинопольський задля безперервного читання Псалтиря всіх ченців розділив на 24 молитовні варти. Як зразок цей досвід несуть донині монастирі та навіть сільські парафії, як-от у Романові. Хтось читає Псалтир удома, а от романівці роблять це в храмі, у будь-яку пору доби.

«Це піднесення, це духовне збагачення, наповнення, особливо в такий відповідальний для нас усіх час», – наголосила парафіянка Ірина.
Читати ще: «РПЦ рве наш народ зсередини». Волинський священник про перехрещування, релігійні конфлікти і картинку для ворога

Віряни пригадують, що три роки тому не всі знали про існування такої молитви, а зараз втішені тим, що тоді наважилися на такий спільний для церковної громади подвиг.

«Так було страшно перший раз йти читати», – пригадала парафіянка Марина.

«Забуваєш про все на світі, про все, що відбувається, навіть про домашні обставини. Ти просто націлюєшся на молитву», – зауважила парафіянка Юлія.

Коли Псалтир читали вперше, то ділилися на варти по двоє людей на шість годин. Цього року вирішили скоротити час: читають здебільшого удвох і змінюються кожні три години. Ходять до храму і вдень, і вночі. На кожну добу потрібно 16 людей.

За словами вірян, читання молитви не втомлює, а навпаки дає сили.

«Воно іде, так якось Бог посилає. І час дуже швидко проходить», – додала парафіянка Ольга.

Щоб долучитися до читання Невсипущого Псалтиря в романівській церкві, потрібно записатися в чергу. Зазвичай вона розписана на чотири-шість днів наперед. Охочих чимало, і це заслуга, за словами людей, їхнього священника.

«Ми його любимо і до нього йдемо. Колись у церкві було 10-15 чоловік, а зараз – повна церква», – звернула увагу Галина.

Саме священник Денис, запевнили віряни, згуртував їх і допоміг їм пізнати таку молитву, як Невсипущий Псалтир.

Сам духівник наголосив, що без людей він ніхто, і тішиться такому тісному зв’язку із громадою: «По милості Божій ця ідея сьогодні є, ця ідея жива. І цього року я не запитував людей, чи буде читання Псалтиря, – вже вони запитували мене».

Цьогоріч Невсипущий Псалтир під час Великого посту безперервно читають, окрім парафії у Романові, у Волинській православній богословській академії в Луцьку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 14 Квітня 2024 12:12
ліпше би вони так наполегливо у військовому госпиталі допомагали

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus