USD 39.80 40.20
  • USD 39.80 40.20
  • EUR 39.60 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Легалізація чи контроль: що таке податкова амністія і чи можна уникнути декларування

19 Липня 2021 14:59
Від 1 вересня усім українцям, а не лише чиновникам та депутатам, треба буде декларувати свої статки. Це добровільна норма. Однак, якщо не відкрити державі свої фінанси та майно, у майбутньому може виникнути питання, звідки взялися гроші на квартиру чи машину, якщо офіційні доходи були нижчими.

Кому з українців треба підготуватися і яке майно можна не декларувати, розповіли у Сніданку з 1+1.

«Ми хочемо дати всім можливість почати з чистого аркушу своє фінансове життя», – заявив голова комітету ВРУ з фінансів та податків Данило Гетманцев. Так голова податкового комітету описує закон щодо декларування українцями своїх статків.

Головна мета – легалізація доходів. Цей документ підписав президент Володимир Зеленський. Він передбачає так звану податкову амністію: українцям пропонують добровільно зізнатися державі про свої накопичення. Держава карати не буде, якщо незадекларованих маєте до 400 тис. гривень. Однак, коли потім захочете купити квартиру або машину, держава всеодно поцікавиться звідки гроші. «Доведеться доводити: якщо вийшов за межі 400 тисяч, то ці кошти здобув законним шляхом. Якщо ти не доведеш – це буде прирівнюватися як ухилення від сплати податків», – пояснив адвокат Ігор Ясько.

А якщо пояснити купівлю майна ви не зможете, то це кримінальна відповідальність. Запитань не виникне, якщо ви свої неофіційно зароблені гроші у понад 400 тисяч гривень на банківських рахунках добровільно задекларуєте. Така легалізація коштуватиме 5% від загальної суми. Оплата – один раз.

Крім того, 5 % збору також держава вимагатиме з коштовностей, елітних автомобілів, нерухомості, наприклад, квартири загальною площею понад 120 кв метрів. Доводити легальне походження грошей будуть перш за все ті, хто тримає їх під матрацом. Зокрема, заробітчани, пояснює адвокат Ігор Ясько: «Якщо не задекларували, то буде вважатися, що в них нуль доходів. Тобто коштів немає. Коли вони здійснять купівлю на понад 400 тисяч гривень, то у них зразу запитають: звідки кошти. Потрібно довести, що ці кошти здобуті законним шляхом», – каже адвокат.

Добровільно подати декларацію і сплатити збір можна від 1 вересня впродовж року. Суму дозволено поділити на частини: розстрочка на три роки – це додатковий 1%. А хто тримає валюту в іноземних банках, то загалом заплатить 9% від суми. Зізнаватися звідки гроші, держава не вимагатиме.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Це Показати IP 19 Липня 2021 15:08
Обдиралово, це обдиралово.
Кінь Показати IP 19 Липня 2021 15:08
Головне що депутати і інші чинуші під цю "ГАМНІСТІЮ" не попадають. А у них міліарди ...
73% Показати IP 19 Липня 2021 15:09
Нарешті богачів накажуть. Не даремно вибирали преза і слуг. А ще нам субсидія буде.
123 Показати IP 19 Липня 2021 16:13
Конституція України Стаття 63. Особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом. Підозрюваний, обвинувачений чи підсудний має право на захист. Засуджений користується всіма правами людини і громадянина, за винятком обмежень, які визначені законом і встановлені вироком суду. Докладніше: https://kodeksy.com.ua/konstitutsiya_ukraini/statja-63.htm
Ну що , піпли Показати IP 19 Липня 2021 16:54
Зеленійте від радості ! Як то кажуть понавибирали що хотіли ! Хочуть владці процент з підматрасників ! Своїх ,,хазяїв, не трогає...не для того його всадили ! Це перемога , однозначно !
73% до Ну що , піпли Показати IP 19 Липня 2021 19:28
З нас починає вилазити зелене блювотиння.
Коли багато хочуть Показати IP 19 Липня 2021 18:30
То копняк в ..получають !
Анонім Показати IP 19 Липня 2021 21:01
73% ,ви сдєлалі себе вмєстє. Радійте, жирійте.Тільки чого за ващу дурість мають розплачуватися всі інші. КВН -зики ви, нерозумні.. Начиталися Лєніна, що кухарка може державлю керувати. Ну що, як кухаркіне керування? Доживете до наступних виборів ?
B. Показати IP 19 Липня 2021 22:41
Ха ха ха думаете найдутся дурни ха ха ха

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus