USD 39.80 40.18
  • USD 39.80 40.18
  • EUR 39.85 40.20
  • PLN 9.86 10.10

Лев, слони і лось. Дикі тварини на вулицях Луцька

12 Лютого 2023 21:20
«Місто для людей», – скаже затятий урбаніст. Але його схема безпорадно розвалюється, коли стикається із самовпевненістю великих тварин, які з різних причин опиняються в центрі урбанізованого середовища.

Ми, звісно не будемо цитувати луцьку пресу часів до Першої світової, яка писала про корів, «свободно отдыхающих на площадях» Луцька, бо корови – це дуже банально. На околицях вони і в наш час можуть випасатися по цей бік міста. А от дикі тварини – значно цікавіше.

Перший випадок, про який вдалося знайти бодай якусь інформацію, трапився у квітні 1934 року. Газети повідомляли, що до Луцька на кілька днів приїхав цирк «Корона», один із найкращих у державі. Він пропонував номери, яких раніше ще не бачили. Цирк був популярний в усіх містах і містечках свого маршруту міжвоєнною Польщею.
Реклама виступів цирку Корона в Луцьку
Реклама виступів цирку Корона в Луцьку
Сам цирк розмістився неподалік тодішнього Окружного суду (тепер це військовий госпіталь на вулиці Сенаторки Левчанівської). Тобто в самому центрі міста. Привіз цирк до Луцька кількох левів, білих ведмедів та інших тварин. Через необережність хтось не зачинив клітку вночі й один із левів утік.

Він кілька годин бродив вулицями міста, поки його не знайшли на ранок на приміських луках. Лева зловили. На жаль, фотографій цього інциденту 1934 року не збереглося.

Ще один випадок трапився 1975 року. Цього разу зі слонами. І знову з мандрівного цирку. Слони – надто великі тварини, щоб утекти непоміченими. І справді, слонів містом водили навмисно, щоб таким чином зробити рекламу цирку.

Збереглося фото невідомого автора двох слонів на теперішній вулиці Стрілецькій.
У групі «Теревені про Луцьк» в Facebook лучани згадують, що це був чехословацький цирк.

«Звірі були різні: слони, леви, коні, тигри... Вони стояли на місці 32-го садочка. Там ще був фонтанчик. Я ходила забирати з садочка меншого братика і завжди дивилася, як цих звірів виводили чистити і готували до виступу. Це було щось феєричне, чудове. У Луцьку такого цирку, з такою кількістю і різноманітністю тварин, більше і не було», – пише Наталя Кравчук.

Ще один випадок трапився у парку 900-річчя Луцька в 1987 році. Тоді у парку несподівано з'явився лось. Спершу він блукав берегом, а потім зайшов у воду, де його й зловили фотокамери журналістів газети «Радянська Волинь», у якій і написали про цей випадок. Лося помітив спочатку місцевий рибалка, а згодом з навколишніх будинків збіглися люди подивитися на дикого звіра.

Тварину не відловлювали. Деякий час за лосем спостерігали, як він плавав водоймою парку. Протягом він купався в Сапалаївці, потім вийшов з води і зник у невідомому тепер напрямку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Очевидець Показати IP 13 Лютого 2023 07:35
Цей лось був з капканом. Якась браконьєрська сволота ставила на нього сильце, яке він зумів вирвати. Від отриманого шоку він забрів у місто зняти "стрес", скупався, погуляв і забрався геть. Звірі - наші друзі!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus