USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.95
  • PLN 9.70 9.86

«Луцьктепло» спростовує найпоширеніші «фейки» про встановлення безкоштовних ІТП

14 Вересня 2020 17:39
У Луцьку ширяться чутки про те, що індивідуальні теплові пункти, що встановлює ДКП «Луцьктепло» в рамках співпраці з Європейським банком реконструкції та розвитку, не ефективні. Зважаючи на це ДКП «Луцьктепло» вирішило спростувати найбільш поширені «фейки» на цю тему.

Про це вони написали на офіційному сайті установи.

«ІТП, встановлені ДКП «Луцьктепло» насправді не приносять жодної економії. Є багато прикладів з конкретними платіжками»

Говорити в теперішньому часі, що ІТП влітку не приносять жодної економії… досить сміливо. З огляду на те, що послуга з централізованого опалення не надається з 8 квітня 2020 року, а монтувати теплові пункти підрядник розпочав після закінчення опалювального періоду – лише воістину потужні енергоменеджери можуть бачити позитивне чи негативне сальдо споживання теплової енергії, порівнюючи ніщо ні з чим. Тому, перефразовуючи крилатий вислів: «Економію на опаленні не всі можуть відчути. Точніше, відчути можуть не тільки не всі. Мало хто може це зробити».

Спеціалісти наголошують – жодне ІТП, встановлене від початку виконання Контракту №1 «Нові теплові підстанції (індивідуальні теплові пункти в житлових будинках)» ще не введене в експлуатацію, і працювати та показувати свою ефективність вони почнуть щойно з початку опалювального періоду, який розпочнеться не раніше, як через місяць.

«Обслуговування ІТП «Луцьктеплом» має наслідки…»

Апеляція до того, що підприємство, яке надає послугу з централізованого опалення не зацікавлене в ефективній роботі власного обладнання, і що буде краще передати його на баланс ОССБ / управителя, свідчить про віддаленість суб’єкта, що висловлюється від норм чинного законодавства щонайменше.

Згідно з Законом України від 22.06.2017 № 2119-VIII «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», передбачено обслуговування оператором зовнішніх інженерних мереж усіх вузлів комерційного обліку теплової енергії незалежно від форми власності. Тобто, незалежно від того, чиїм є ІТП в будинку, один з центральних його елементів – тепловий лічильник, – буде повірятися, обслуговуватися, замінюватися працівниками ДКП «Луцьктепло».

Власне, на ці потреби встановлено і вперше в серпні нараховано щоквартальні внески на встановлення, обслуговування і заміну вузлів комерційного обліку теплової енергії. Це, зокрема, означає те, що працівники підприємства будуть слідкувати за тим, щоб запірна арматура (яка не є регулюючою, і може бути в положенні «зачинено» / «відчинено», а не «трохи прикрито, щоб зекономити») використовувалася, як належне, адже: «Вузол комерційного обліку не є засобом економії, а фіксації фактично спожитої теплової енергії і мотивацією для подальшого впровадження енергоефективних заходів». Якими, зокрема, є заміна внутрішніх мереж, зовнішнє утеплення будинку, додаткова комплектація теплового лічильника приладами, що перетворять його в ІТП. Відтак теза, мовляв, балансова належність приладу обліку теплової енергії чи ІТП є чинником економії – не є аргументом.

Більше того, ДКП «Луцьктепло» перше зацікавлене в повному обліку виготовленої та реалізованої теплової енергії, а також в розумінні об’ємів споживання. Перехід від кількісного до якісного регулювання подачі теплоносія дозволить ефективніше використовувати енергоносії та виготовляти стільки теплової енергії, скільки необхідно для потреб споживачів.

До того ж згідно з умовами контракту №1 ДКП «Луцьктепло» буде забезпечене великою кількістю запасних частин. А організований на підприємстві підрозділ з обслуговування ІТП зможе усунути будь-яку несправність в найкоротші терміни.

«Звернутися у фонд енергоефективності та впровадити заходи в повному об’ємі: встановити ІТП та балансувальні клапани, провести заміну внутрішньобудинкових мереж, утеплити будинок. 70% витрат відшкодовує фонд»

То чому ж фонд пропонує всі ці заходи «в пакеті», і так активно виступає проти безкоштовного встановлення в 254 багатоквартирних будинках Завокзального району Луцька обладнання одного з провідних виробників ІТП в Європі? Чому не прийняти той факт, що місто взяло на себе зобов’язання реалізувати Проєкт модернізації централізованого теплопостачання м. Луцька, частиною якого є встановлення ІТП за ґрантові кошти Фонду східного партнерства з енергоефективності та екології, і для підтримки власного іміджу має довести його до логічного завершення? І замість того, щоб протидіяти цьому, пропонувати послуги окремо, а не додатково? Десь запропонувати утеплення, десь – заміну мереж, і таким чином спільними зусиллями здійснити енергоощадні заходи в більшій кількості будинків.

«Мабуть, тому що «розкрутити кошторис» на обладнанні і монтажі ІТП значно легше, ніж на самому утепленні будинку. Мабуть, тому, що власні корисливі цілі є важливішими за добробут громади», - наголосили у Луцьктеплі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Отакої Показати IP 14 Вересня 2020 19:15
Подивимось "вчора",але є всі підстави в маніпуляціях.Закрито-відкрито...дуже розумно,а як спрацюють датчики і хто веде контроль???Звичайно Луцьктепло,бо це їх власність і кредитні кошти потрібно віддавати і з процентами і не тіште ілюзій-гранти....ніхто грошей на "ша..."не дає.А котельня то приватна і хто там що регулює...плюс оренда ого-го...подивимось,є сумніви і вони не без підставні..
Отакої Показати IP 14 Вересня 2020 19:24
Споживачі!!!Уважно прочитайте,що написано власниками.НІЯКОЇ економії-тільки фіксація спожитого.Це правда.А хто контролює спожите тепло???Барабашка...
ДКП "Луцьктепло" до Отакої Показати IP 15 Вересня 2020 11:39
Пане/пані "Отакої", вам треба філолога в команду, бо з написаного залишається лише здогадуватися, що ви маєте на увазі. На щастя, ми глибоко в матеріалі, і можемо відповісти. Дійсно, вузол комерційного обліку теплової енергії - пристрій, що фіксує величину фактично спожитої будинком теплової енергії і чинником переходу до іншого типу відносин між споживачем і оператором зовнішніх інженерних мереж. Замість нарахувань на 1 м.кв. опалювальної площі, що розраховується за формулою (в ній ще грає роль середньодобова температура зовнішнього повітря), нарахування, виходячи з переданого показника приладу обліку. Спожили конкретну кількість Гкал, ГДж - сплатили її. В цьому й закладено чесність відносин. І так - це чинник стимуляції до економії, яку може дати додаткове насосне та регулююче обладнання з датчиками, яке "відрізає" будинок від мережі і "ганяє" теплоносій в будинку доки це дає змогу підтримувати запрограмовані параметри. Грубо кажучи - це і є індивідуальним тепловим пунктом. Регулювання ж запірною арматурою перед тепловим лічильником,як це часто роблять в наших будинках, а потім жаліються на якість послуги, заборонено і ДБНом В.2.5-67-2013 і «Правилами технічної експлуатації теплових установок і мереж», затверджених Міністерством палива та енергетики України від 14.02.2007 року №71: «Використання запірної арматури для регулювання параметрів теплоносія не дозволяється».
Отакої Показати IP 14 Вересня 2020 19:32
А хто контролює споживання газу вузлом обліку газу будинковим,який встановлений на вашій приватній стіні(Закон).Немає ні протоколу,ні договірних відносин???ВИ.НІ.І які там покази???Хто це бачив???Це все маніпуляції і облуда.Власники!Контролюйте своє майно і платежі.Бо вас просто дурять і будуть і далі.ІТП-це добре,але контроль балансоутримувачів(співласникфів)має бути обовязковий і не тільки ОСББ,бо по Закону всі співласники(Закон 2015 р.).
Отакої Показати IP 15 Вересня 2020 18:11
ДКП!!!Подивимось весною,а може і раніше,хто правий.Неплатежі і скарги "полються"рікою...А ваші оправдання прості "і трохи дибільні".А чому Ви не утеплили будинок,не поставили енергозберігаючі вікна,балансуючі крани,а може і не замінили труби,де вже просто не 12-10мм,а 7-5,яким 35-40 років!!!А це мільйонні затрати...На кого це все розраховано???Розсудить час,на жаль власники житла не розуміють,або не хочуть,бо це так зручно,нічого не робити...і чекати ЧУДО,а його не буде-ніколи.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus