USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.80
  • PLN 9.65 9.85

Можна переночувати і поїсти: в Луцьку придбали модульний будинок для безхатченків. Фото

20 Жовтня 2023 08:11
Відтепер люди без постійного місця проживання мають змогу прийти на нічліг до спеціального модульного будинку. Його встановили у внутрішньому дворі Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Луцької міської територіальної громади.

Будинок розрахований на 14 людей. Він розділений на кімнати для чоловіків та жінок, по вісім і шість місць відповідно. Шелтер утеплений і забезпечений електроенергією. Тут є усе необхідне для комфортного тимчасового перебування: двоярусні ліжка, шафи, столи, стільці, умивальники, матраци, ковдри, подушки, постільна білизна, рушники, засоби гігієни, посуд, побутова техніка.
Як розповіла директорка луцького терцентру Галина Шатецька, безхатьки завжди могли поїсти, помитися, постригтися, випрати одяг чи взяти нові речі в закладі соціального обслуговування. Раніше в зимовий період вони приходили до стаціонарного пункту обігріву, який відкривають при установі, а віднині можуть залишитися на ніч на території центру в спеціально відведеному приміщенні.

«Безхатьки, які потребували обігріву, раніше перебували в фойє центру. Це створювало певні незручності для відвідувачів, які приходили до нас харчуватися в їдальні або отримувати соціальні послуги. У приміщенні ми не маємо окремої кімнати, яку могли би пристосувати для безхатьків. Але оскільки територія центру дозволяла влаштувати модульний будинок, то було вирішено придбати та встановити такий. Ми оголосили тендер. Прописали умови, щоб усі будівельні матеріали були сертифікованими та відповідали чинним вимогам. Це не просто контейнер. Це модульний будинок з утепленими стінами, підлогою», – зауважила Галина Шатецька.

Протягом попередніх років до терцентру по допомогу в цілому зверталися близько 17-18 людей без постійного місця проживання, переважно це чоловіки.
Очільниця терцентру Галина Шатецька та директорка департаменту соцполітики Вікторія Майборода

«Раніше безхатьки мали змогу обігрітися у приміщенні центру. Правда, не було місця, де вони могли би прилягти. На сьогодні така можливість є в модульному будиночку. Там є обігрівачі. Працівник терцентру наглядатиме за безхатьками, допомагатиме їм розігрівати їжу, видаватиме сухпайки, робитиме чай, бутерброди. Ми маємо для них продукти харчування, теплий одяг, ковдри, рушники, все необхідне», – прокоментувала Галина Шатецька.

Читати ще: «У кожного – своя історія». Директорка луцького терцентру – про підопічних, будинок для безхатьків і роботу у воєнний час

У модульному будинку безхатченки перебуватимуть під наглядом. А поїсти, скористатися душовою та вбиральнею вони можуть у приміщенні терцентру.

«Єдине – аби вони мали бажання перебувати тут. Ні поліцейські, ні працівники муніципальної варти, ні медики швидкої не мають права навіть із вулиці забрати людину без її згоди. Потрібно, аби людина, яка потребує обігріву, погодилися на те, щоб, наприклад, поліцейські привезли її до нашого центру. Лучани можуть повідомити людині без постійного місця проживання, що тут можна обігрітися. Якщо вона не може дістатися сама, вони телефонують нам, і ми виїжджаємо», – зазначила директорка територіального центру.
Галина Шатецька додала, що з 12:00 до 14:00 люди без постійного місця проживання можуть повноцінно харчуватися в тутешній соціальній їдальні.

На придбання та облаштування модульного будинку для безхатьків із бюджету Луцької громади скерували майже мільйон гривень, зазначила директорка департаменту соціальної політики Луцької міської ради Вікторія Майборода. Вона наголосила, що з настанням холодів у громаді завжди гостро поставало питання: як надати можливість обігрітися людям, які не мають постійного місця проживання.

«Тому звернулися до міської влади з проханням виділити кошти на придбання такого будиночку, де люди зможуть провести певний проміжок часу, обігрітися, поїсти, переночувати – відчути себе непокинутими в такий складний період. Усі, хто матиме потребу обігрітися, зможуть це зробити в територіальному центрі на вулиці Данила Галицького, 18», – сказала Вікторія Майборода.
Разом із працівниками соціальної сфери, поліції, муніципальної варти, головами ОСББ було напрацьовано відповідний алгоритм дій. Голови ОСББ мають розмістити оголошення на будинках, аби небайдужі громадяни знали, куди можна звернутися, якщо помітять на вулиці людину, яка замерзає або потребує допомоги.

Як пригадала Вікторія Майборода, до початку повномасштабної війни у планах було облаштувати центр соціальної інтеграції та реінтеграції безпритульних у приміщенні на вулиці Каштанова, 1, яке перебуває на балансі територіального центру. Однак для цього потрібно залучити чималі кошти.

«Ідеї відкрити центр соціальної інтеграції та реінтеграції бездомних осіб, безумовно, ми не полишаємо. Але на сьогодні в пріоритеті – підтримка Збройних сил України задля нашої найшвидшої перемоги. Тому було прийнято рішення допомогти безхатькам, затративши менше коштів і встановивши модульний будинок. А ідею облаштування центру реінтеграції безпритульних будемо просувати вже після перемоги», – поділилася директорка департаменту соціальної політики Вікторія Майборода.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Дмитро Показати IP 20 Жовтня 2023 09:05
За майже мільйон один модульний будинок з двома біо туалетами не дорого?
Джек Показати IP 20 Жовтня 2023 10:11
Тепер вони не безхатченки,з хатою за мільйон
лучанка до Джек Показати IP 20 Жовтня 2023 11:42
Деякі з них мають власне житло, пенсію чи соціальну допомогу
Лучанин Показати IP 20 Жовтня 2023 11:50
Не дай Господь такої долі....за кожним з них своя історія...
можливо Показати IP 20 Жовтня 2023 12:14
Тільки ж чомусь ніхто так не турбується за одиноких стареньких бабусь по віддалених забитих селах, які все життя пропрацювали в колгоспі, а тепер змушені раз в тиждень купувати хліб в приїзджих підприємців, бо в тих самих селах і магазину немає.......
луцьк до можливо Показати IP 20 Жовтня 2023 15:48
Ви теж?
йцук Показати IP 20 Жовтня 2023 12:52
ше б шнапсу наливали то був би там вобще курорт

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus