USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Одна з причин – Волинська трагедія: у МЗС Польщі назвали нинішні відносини з Україною «не найкращими»

2 Серпня 2023 15:01
Заступник голови МЗС Польщі Павел Яблонський заявив, що відносини з Україною «останнім часом є не найкращими» через висловлювання деяких представників української влади.

Про це він сказав в ефірі RMF FM, передає Бабель.

Напередодні Міністерство закордонних справ України викликало посла Польщі в Україні Бартоша Ціхоцького через заяву польського міністра Канцелярії президента Марчина Пшидача про «невдячність» українського народу за допомогу. Яблонський прокоментував майбутню зустріч.

«Розмова буде дуже відвертою. Буде, як завжди, дуже конкретно. Ми передамо наші оцінки щодо стану наших відносин сьогодні, які, на жаль, через останні заяви деяких представників української влади не є найкращими. Ніхто цього не приховує. У мене таке враження, що це повʼязано з тим, що там, на жаль, зʼявилися якісь емоції. Тут ми трохи розуміємо, бо, звісно, ​​держава перебуває під атакою, але вона також не повинна нападати на своїх союзників», – сказав він.

Читати ще: До Луцька прибули президенти України та Польщі

Яблонський підкреслив, що є багато питань, з яких Польща та Україна «не дійшли згоди». За його словами, одне з таких питань – Волинська трагедія.

«Ми просто хочемо говорити про це чесно і відкрито, щоб жертви були ексгумовані й вшановані. Це питання має бути вирішене», – сказав Яблонський.

Читати ще: У Польщі готуються до повстання в Білорусі й повалення Лукашенка

Президент України Володимир Зеленський у Twitter прокоментував суперечки із Польщею на тлі висловлювань Марчина Пшидача про недостатнє цінування допомоги Польщі.

За його словами, Україна та Польща разом стали справжнім щитом Європи – від моря до моря – «і жодної тріщини у цьому щиті бути не може». Політичним моментам не можна зіпсувати дружбу між країнами, наголосив глава держави.

«Народи Європи знають, що свобода кожного найміцніша тоді, коли це спільна свобода всіх. Ми в Європі вміємо обʼєднуватися та захищати наші цінності пліч-о-пліч, незважаючи на жодні сезони та настрої, політичні течії та особисті амбіції. Але зараз бачимо різні сигнали, що політика подекуди намагається бути вище єдності, а емоції – вище фундаментальних інтересів народів.

Україна бʼється за свободу свою та всієї Європи, і ми вдячні кожному народу, який допомагає. Надзвичайно цінуємо історичну підтримку Польщі, яка разом із нами стала справжнім щитом Європи – від моря до моря. І жодної тріщинки в цьому щиті бути не може.

Ми не дамо жодним політичним миттєвостям зіпсувати відносини між українським і польським народами, а емоціям точно варто охолонути. Свобода й благо наших народів, цінності нашої Європи та перемога над спільним російським ворогом – понад усе», – зазначив Президент України.

Волинська трагедія

У 1943–1944 роках на Волині відбувались масові вбивства поляків. Польський інститут нацпамʼяті офіційно заявляє про 120 тисяч загиблих поляків на Волині та в південно-східних воєводствах Другої Речі Посполитої, а також про 5 тисяч убитих українців. Українські історики називають інші цифри: до 20 тисяч убитих українців і 35–40 тисяч убитих поляків.

Також тривають дискусії щодо виконавців злочину й організаторів. У Польщі Волинську трагедію називають «різаниною», офіційно визнали геноцидом, звинувачують Українську повстанську армію, однак із таким трактуванням не погоджуються в Україні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Аня Показати IP 2 Серпня 2023 18:12
Ви хочете почути від Зеленського слова про покаяння чи хоча б признання вини? Не смішіть мої тапки. Я нікому нічого не винен.
Людина до Аня Показати IP 3 Серпня 2023 00:53
Я далеко не прихильник гундося....але вибачатись немає защо...поляки це непотріб....
отлж Показати IP 2 Серпня 2023 21:55
Нічого з вбивць ліпити *хероїв*. Адекватний світ цього не сприйме.
Клава Показати IP 3 Серпня 2023 05:41
за один злочин - одне покарання..ще Кучма вибачився.. (вибачаємось і прощаємо).. доколє буде литись вода на млин суперечок на радість супостата ?..
Москалям на радість Показати IP 3 Серпня 2023 11:12
Скільки можна викопувати той "труп" Волині немає чим іншим собі рейтинги перед виборцями набити пане пшидач ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus