USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

ОУН і УПА на Волині: історія зв'язкової Ніни Якобчук

20 Серпня 2015 19:00
Борцям за Волю України, жертвам комуністичного терору встановили меморіальну дошку в селі Квітневе Рожищенського району напередодні Дня Незалежності.

До встановлення Меморіалу Загиблим Патріотам України та Воякам УПА, які полягли за її волю в селі Квітневе Волинської області, долучився фінансово Актив Нового Покоління (АНП)— ЄвроТалісман, - пишуть активісти у соцмережі Фейсбук.



Також АНП розпочав мініпроект встновлення меморіальних дошок в школах де вчились загиблі в АТО бійці волинської 51-ої механізованої бригади.

В умовах неоголошеної війни з Росією громадськість Волині все більше зацікавлена у вивченні становлення і розвитку Організації Українських націоналістів та збройної боротьби Української Повстанської Армії на території краю.

ЧИТАТИ ЩЕ: М’Я РОЗСТРІЛЯНОГО «ЕНКАВЕДИСТАМИ» ВОЛИНЯНИНА МАЄ БУТИ В ШКІЛЬНИХ ПІДРУЧНИКАХ

«Рожище.Вголос» публікує історію волинянки, зв’язкової УПА Ніни Якобчук.



Якобчук Ніна Автономівна

Радянська влада репресувала борців за визволення України. Серед тих, хто потрапив під колесо кривавої системи, - Якобчук Ніна Автономівна 1926 року народження. Уродженка села Баб’є (сьогодні Квітневе) була зв’язковою УПА. Під час однієї з облав, коли лежала замаскована мохом, кінь енкаведиста наступив на груди, та вона стерпіла пекельну біль і не видала себе.

Ніна Автономівна, перебуваючи на нелегальному становищі, переховувалась у селі Голосовка в Івана Мартинюка, який видав її НКВС. Заніс на горище сніданок. Коли вона відклала свій пістолет і взяла тарілку, господар накинувся ззаду на Ніну і почав кричати до енкаведистів які були під будинком. Під час засудження відбувала покарання на лісоповалі. Після звільнення проживала в брата у Києві, де і померла.

Згідно зі спогадами племінниці Віннік Марії Андріївни, Ніна Автономівна була нареченою Абрамовича Івана Федоровича 1923 року народження, уродженця села. З 1944 року Іван Федорович був керівником пункту зв’язку УПА. Загинув 7 січня 1949 р. на території Турійського району.

Брат Івана Федоровича Микола став пропагандистом Рожищенського райпроводу ОУН. Загинув в бою з енкаведистами в селі Рудка -Козинська 8 червня 1945 року. Похований на місцевому кладовищі.

ЧИТАТИ ЩЕ: СПОВІДЬ ВОЛИНЯНКИ, ЯКУ ХОТІЛИ ЗНИЩИТИ «ЗА МАКАРОНИ» ДЛЯ УКРАЇНСЬКИХ БІЙЦІВ

Серед членів ОУН був і Майструк Діонісій Іванович. Під час навчання у Луцькому педучилищі він займався виготовленням і розповсюдженням антирадянських листівок за що і був заарештований. Розстріляний в Луцькій тюрмі 23 червня 1941р.

Піддавались допитам і члени сім’ї. В тому числі і 13–ти річна Майструк Євгенія Іванівна в зошиті якої знайшли записаний антирадянський заклик, написаний братом. На допиті вона сказала, за її спогадами, що напис зробила власноруч. В даний час проживае у Квітневому.

Про розгляд заяви Якобчук Д.А,

Андрій Якобчук



Автоном Якубчук староста села і очильник осердку УПА.



Якубчук Автоном Каленикович



Дмитро Автономович Якубчук



Родина Якубчуків пере відправкою в Сибір



Провід ОУН-УПА





Нагадаємо, нещодавно Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, на місці загибелі одного з керівників ОУН УПА Василя Чепелюка на псевдо Перець, молодь здійснила веломандрівку до урочища Перцева Гора. «Перець» разом з його невідомим побратимом (цілком можливо, що це був Степан Пащук на псевдо «Іван», «Міша») загинули в урочищі Перцева Гора у 1951 році у нерівному бою із гарнізоном військ МГБ (Министерство государственной безопасности СССР).

Окрім цього, повідомлялося, що відновлення урочища Вовчак – місця заснування УПА – розпочали на Турійщині. До слова, єдиний живий учасник бою в урочищі Вовчак - дев’яностооднорічний повстанець з Володимира-Волинського Петро Мартинюк, ветеран УПА на псевдо «Дуб». Він та його дружина Ольга, зв’язкова УПА на псевдо «Ліщина», досі несуть у серці непохитну віру в Україну.

Також повідомлялося, що дві тисячі повстанців боролися проти полчищ Гітлера і Сталіна на Горохівщині. Інформацію про своїх родичів та близьких, які боролися проти окупантів різних мастей, можна знайти у нещодавно виданій книзі горохівчанина Андрія Криштальського «ОУН і УПА на Горохівщині».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
ще не зовсім свідоми Показати IP 20 Серпня 2015 20:47
коли б євреї жили б тільки спогадами, сумом і плачем про Холокост, вони б ніколи не збудували свою квітучу державу. Але, на жаль, українці не євреї.
лучанка до ще не зовсім свідоми Показати IP 20 Серпня 2015 22:47
А для кого і чого є в Ізраїлі Стіна плачу?
Рубінштейн до ще не зовсім свідоми Показати IP 22 Серпня 2015 11:22
Ми тільки цим таки живемо, всі памятайте про 6 млн євреїв!
патріот до Рубінштейн Показати IP 14 Жовтня 2015 18:04
Всі памятають про 6 млн евреїв, а хто знає скільки українців було винищено всіма мастями окупантів і хто має про них памятати? Коли ми почнемо шанувати самі себе? Пора задуматись...
Олекса з Київа - з п до ще не зовсім свідоми Показати IP 20 Лютого 2018 12:47
З чого це така впевненість , що ми ц цьому плані "гірші від Євреїв"?)) Хіба це не є той самий плач, з яким би "ніколи не збудували свою квітучу державу"? Наділі щоб подібних дурних висловів не траплялося. Бажалося б.
Лучанка Показати IP 20 Серпня 2015 22:49
Які гарні, з чистими помислами обличчя на світлинах!
теж лучанка Показати IP 20 Серпня 2015 23:47
Я щойно сказала те саме своїй донечці: Які світлі й розумні люди!
Лучанин Показати IP 21 Серпня 2015 18:48
Шкода що не вистачає таких відданих патріотів на сьогоднішній день...
Микола Показати IP 16 Травня 2016 14:57
Щодо облич на світлинах, дійсно цікаво наскльки раніше українці були світлі і радісні, береш порівнювати фото особливо з росіянами тих часів- розумієш наскільки ми різні, але за часів окупації та голоду погляд у українців змінювався, марнів, але зараз час і ми маємо підняти голову і гордо нести дух відродження нації - і казати так ми українці велика нація, і у нас є вади як у всіх, ми це визнаємо і хочемо змін! Тоді всі ці жертви в честь яких встановлений у Квітневому цей монумент - будуть не марними ! Беремо приклад з Джамали і всіх великих Українців. Шануючи націю, всій рід і свою країну - до перемоги !
Олекса з Київа - Мик до Микола Показати IP 20 Лютого 2018 12:50
Слушно, пане Миколо! Обома руками за!
Овячення пам'ятника Показати IP 19 Травня 2020 15:18
https://rozhische.church.ua/2015/09/21/v-seli-kvitneve-vidbulosya-vidkrittya-ta-osvyachennya-memoriyalnogo-znaka-borcyam-za-volyu-ukrajini-zhertvam-komunistichnogo-teroru-s-kvitneve/ 20 вересня в селі Квітневе відбулося відкриття та освячення меморіального знака «Борцям за волю України. Жертвам комуністичного терору с.Квітневе». Захід відбувся за участі першого заступника голови райдержадміністрації Ігоря Шкільного, заступника голови районної ради Юрія Пироганича та голови Щуринської сільської ради Василя Карпюка. Захід розпочався із виступів учнів місцевої школи, які озвучили факти з трагічної історії політичного терору в Україні. Особлива увага була приділена жителям с.Квітневе, які загинули у ті буремні роки. Сільський голова Василь Карпюк розповів присутнім, що даний меморіальний знак виготовлено з ініціативи громадського діяча та учасника євромайдану Миколи Ревука, родина якого постраждала під час комуністичного терору. По завершенні урочистостей настоятель місцевого храму протоієрей Василь Антонюк освятив пам’ятний знак, по чому учасники заходу поклали квіти до підніжжя меморіального знаку, який віднині нагадуватиме усім живим про жах комуністичного терору.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus