USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

П’ятеро людей звернулись у поліцію: чим завершилася шарпанина вірян УПЦ МП та ПЦУ біля храму на Волині

13 Березня 2024 10:19
Після штовханини, яка зчинилася 12 березня біля храму Різдва Пресвятої Богородиці у Камені-Каширському між вірянами ПЦУ і УПЦ МП, п’ятеро місцевих жителів звернулися у поліцію із заявами про подію.

Про це розповів Суспільному заступник Камінь-Каширського районного відділу поліції Олександр Ольшевський. З його слів, із заявами про тілесні ушкодження ніхто не звертався. На місці медики надали допомогу одному чоловіку, від госпіталізації він відмовився.

Що кажуть представники ПЦУ і УПЦ МП

Як розповів місцевий житель Леонід, пів року тому релігійна громада ухвалила рішення про офіційний перехід до ПЦУ. Відтоді люди не можуть зайти на територію місцевого храму, бо їх туди не пускають прихильники УПЦ МП.

«Нам держава надала статут, державний реєстр, на землю документи. Це уже називається утримання пам’ятки архітектури, як у заручниках», – вважає чоловік і додає, що релігійна громада ПЦУ має усі необхідні документи на храм.

Читати ще: «Сміється всенький Камінь-Каширський»: прихильники московського патріархату п’ять місяців живуть у храмі, щоб там не молилися парафіяни ПЦУ

Потрапити до храму місцеві намагаються не вперше, каже жителька Каменя-Каширського Лариса Лефенко.
«Ми уже збираємось четвертий чи п’ятий раз – говорить жінка. – Там багато моїх друзів. Я нічого проти них не маю. Їх просто обдурюють. Керманичі нашого району повинні перші зайти з документами, з усім. А поліція має забезпечити тільки мирний перебіг».
Місцева жителька Анна, яка прийшла з представниками УПЦ МП, сказала, що частина вірян відмовилася переходити у ПЦУ, тому продовжують служити у храмі.
«Ми не хочемо, щоб це було ось так, щоб вони захвачували. Хто хоче, має право вибору. Має право, до якої хоче церкви ходити», – зазначила вірянка УПЦ МП.
Розмова із місцевою владою

Простоявши дві години біля храму і не потрапивши до середини, представники релігійної громади ПЦУ пішли до місцевої влади, аби остаточно врегулювати питання. Спершу люди поспілкувалися з Камінь-Каширським міським головою Олегом Пасем. З його слів, доступ до храму представникам ПЦУ має забезпечити поліція.

Читати ще: Має власний двоповерховий будинок: священник МП на Волині окупував хатину на території храму ПЦУ

«Розумію, церква має бути українська в Україні. Усе! Третього шляху у нас не дано. Я спілкувався з головою, як переходили у Старій Вижві: приїхала поліція, подивилась документи, завела людей», – каже міський голова.
Поспілкувалася з представниками релігійної громади також заступниця Камінь-Каширської районної адміністрації Юлія Подерня-Масюк. Вона зазначила, що влада вплинути на ситуацію не може.
«Згідно чинного законодавства, усе, що від нас залежало, ми усе виконали. Адміністрація не наділена повноваженнями для того, щоб забезпечити доступ зайти у церкву для громади», – сказала посадовиця.

Зі слів мешканки Галини Какалюк, представники релігійної громади ПЦУ планують звернутися у Державне бюро розслідувань, якщо доступ до церкви буде заблокований і надалі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
12345 Показати IP 13 Березня 2024 11:08
Віктор Іванович Пась
Каміньчук Показати IP 13 Березня 2024 11:45
Одні човпуться за храм,другі ховають полеглого воїна,а інші під цей шумок хапнули за безцінь ласий кусок озера Добре.Це все хроніка 12 березня 2024 року К-Каширського району.Ото і вся правда.Одним війна,іншим ліси і озера.
Платон Показати IP 13 Березня 2024 11:46
Викликати, по одному в СБУ. Провести профілактичну бесіду, так, щоб обіс....лися прихильники кацапів. І все стане на своє місце. Михнівку, ще треба потрясти. Там серйозне маацковське кодло.
Сукачу до Платон Показати IP 13 Березня 2024 18:05
Ви тільки те і вмієте, що доноси строчити.
Борис Показати IP 13 Березня 2024 12:18
Так храм за храмом може і церкву нашу собі повернемо, вигнавши усіх московських прислужників.
борису плутону Показати IP 13 Березня 2024 20:24
Якщо багато людей не перейшли у ПЦУ, то, мабуть, треба було б власну церкву будувати, а не *переходити*, і разом храм відбирати. Підлі ви люди.
Клава Показати IP 14 Березня 2024 04:34
не змогли заборонити, слід було призупинити діяльність МП до кінця війни..
Невідомий Показати IP 14 Березня 2024 22:30
Замовкніть нерозумні пцу це розкол ,зрозумійте вже УПЦ МП не має на Україні є упц за документами. А називають так щоб ще більше зробити ворожнечу між українцями і знищити націю

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus