USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Податок на розкіш: джерело наповнення бюджету чи соціальна несправедливість?

19 Березня 2015 16:45
Об’єм двигуна автомобіля і площа нерухомості – неголовні чинники, за якими мали б нараховуватися податки в місцевий бюджет. Тож, луцькі депутати вирішили звернутися до Кабінету Міністрів України, аби посприяти вдосконаленню механізму обчислення окремих місцевих податків, зокрема збільшити надходження у місцеві бюджети, зменшити соціальну несправедливість та посилити фінансову децентралізацію.

Про це під час засідання постійної комісії міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, депутатської діяльності, етики та регламенту повідомив депутат Луцької міської ради та член депутатської групи «Новий Луцьк» Ігор Поліщук.

Нагадаємо, Законом України від 28 грудня 2014 року № 71-19 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» органам місцевого самоврядування рекомендовано переглянути рішення щодо встановлення на 2015 рік податку на майно (в частині податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки) для об’єктів житлової нерухомості, а також прийняти та оприлюднити рішення щодо встановлення у 2015 році податку на майно (в частині податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки) для об’єктів нежитлової нерухомості, податку на майно (в частині транспортного податку).

На думку Ігоря Поліщука, у проекті рішення, який підготувала депутатська група «Новий Луцьк», зазначені податки повинні були б стати важливим інструментом для наповнення місцевих бюджетів. Однак внаслідок недосконалого механізму обчислення, надходження від вищевказаних податків є доволі низькими. Окрім того, механізми обчислення таких податків породжують суспільну несправедливість у зв’язку з нижченаведеними обставинами.

Так, базою оподаткування для податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, визначено загальну площу об’єкта житлової та нежитлової нерухомості. Такий спосіб обчислення цього податку призводить до недостатніх надходжень у місцеві бюджети та породжує соціальну несправедливість, оскільки податкова ставка є однаковою для власників дорогих об’єктів житлової та нежитлової нерухомості та власників недорогих об’єктів житлової та нежитлової нерухомості (при умові однакової площі). Утім, ставка вищезгаданого податку не залежить від вартості, престижу та розкішності об’єктів нерухомості.

Те ж саме можна сказати й за податок на розкішні автомобілі. Зокрема, базою оподаткування для транспортного податку є легкові автомобілі, які використовувалися до 5 років і мають об’єм циліндрів двигуна понад 3000 кубічних сантиметрів. Однак нині об’єм циліндрів двигуна автомобіля не є безумовним показником його вартості та розкішності. Такий спосіб обчислення податку призводить до недонадходження коштів у місцеві бюджети у зв’язку з тим, що під дію цього податку не підпадає значна частина дороговартісних та розкішних автомобілів з об’ємом циліндрів двигуна автомобіля до 3000 сантиметрів кубічних.

З огляду на викладене, з метою підвищення обсягу надходжень до місцевих бюджетів, сприянню соціальної справедливості та посиленню фінансової децентралізації Луцька міська рада ініціює звернення до Кабінету Міністрів України з пропозицією щодо розробки та подання на розгляд до Верховної Ради України законопроекту, який би дав можливість для податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та для транспортного податку визначити базою оподаткування оціночну вартість нерухомого майна та вартість транспортного засобу відповідно.

Зі слів депутата Ігоря Поліщука, мотивацією до ініціювання звернення до Кабміну стала соціальна несправедливість, породжена недосконалою системою оподаткування. Оскільки власники великих будинків, квартир та помешкань, розташованих в непрестижних районах чи на околицях міста, що відносно недорого коштують, сплачують такий же податок, як і власники дорогих квартир в новобудовах, це створює певну соціальну несправедливість.

На думу обранця громади, повинна мати місце градація в залежності від вартості такої нерухомості. Крім того, вищезгаданий податок не є податком на розкіш, як його позиціонує Кабінет Міністрів, оскільки власники насправді розкішної нерухомості сплачують «мізер» по відношенню до її вартості. А такий стан речей суперечить логіці і не сприяє наповненню бюджетів.

Народний обранець навів колегам приклад, під дію цього податку підпадають власники квартир у 80 квадратних метрів, у яких проживає сім’я із п’ятьох чоловік.

«Я не вважаю таку площу для цієї родини розкішшю», - додав депутат.

Він наголосив, що новий податок на нерухомість та транспорт дуже незначним чином впливає на наповнення місцевого бюджету, оскільки, як свого часу повідомила начальник управління фінансів Луцької міської ради Лілія Єлова, очікуваний дохід від податку на нерухомість для міста коливатиметься у межах 1 мільйону гривень.

«І це при бюджеті розвитку у 104 мільйони гривень і при загальному бюджеті у 1 мільярд 100 мільйонів гривень. Тому не можна говорити про те, що цей податок є бюджетонаповнюючим. Під час прийняття на державному рівні цих податків, високопосадовці назвали їх інструментами наповнення місцевих бюджетів та фінансовою децентралізацією. Однак, забравши 15 % податку на доходи фізичних осіб, а це - 60 мільйонів гривень, вони дали можливість брати акцизний збір – орієнтовно теж 60 мільйонів гривень. Але якщо ПДФО є сталим податком, то акцизний збір повністю залежить від обсягу реалізованого товару. І при критичному падінні рівня доходів населення я глибоко сумніваюсь, що у нас в місті вдасться зібрати ці 60 мільйонів. Тому, згідно із моїми підрахунками, у найкращому випадку все, що отримає місто, від цих податків - це 7 мільйонів гривень. Теоретично - це вартість трьох ремонтів прибудинкових територій», - обґрунтував власну позицію депутат, додавши, що транспортний збір також не є досконалим, оскільки об’єм двигуна не є вирішальною складовою вартості автомобіля.

«Вважаю доцільним оподатковувати об’єкти, враховуючи їхню вартість, а не об’єм двигуна або площу нерухомості», - резюмував обранець громади.

Після короткого обговорення члени профільної комісії підтримали ініціативу рекомендувати проект рішення на розгляд сесії, проголосувавши у більшості «за».

Нагадаємо, раніше Інформаційне агенство Волинські Новини повідомляло про те, що депутати Луцької міської ради вирішили зменшити ставку податку на житлову нерухомість.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
виборець Показати IP 19 Березня 2015 17:25
А чому Романюк зробив ставку податку 0.25 відсотка, як по закону можна встановити 1 відсоток. Занизили ставку оподаткування вчетверо, а тепер кусаєте лікті - де надходження до бюджету?
депутат Показати IP 19 Березня 2015 17:33
ставка 0,25 тільки для нежитлової нерухомості. Нелогічно й неправильно в такій критичній економічній ситуації душити бізнес додатковими податками.
Патріот до депутат Показати IP 19 Березня 2015 19:35
Це ви про комерційну нерухоміть типу Ювант Потр Сііті, Андреналін, Глобус ЦУМ, Промінь Варшавський Імідж Україна Лучеськ Ювілейний та десятки супермаркетів та власників комерційної нерухомості на пеших поверхах будинків, яка навіть в теперішній час коштує не менші 50 тис.доларів та 100 виробничих приміщень.Ну звісно якщо в них забрати додаткові 0,75 відсотка то вони збанкрутують,а вотодинока бабушка яка має квартиру звісно що повинна копити рік пенсію щоб податки заплатити!!!Може вже достить прикриваючись соціальною спаведливістю, захищати Волинських недоолігархів Єрьому Палицю та Мартиняка та їх поплічників.Напевне це за їх гроші треба розбудовувати місто та дбати про соціальнонезахищених!!?? Чи це треба робити за кошти простихлюдей.!!!??
Патріот Показати IP 19 Березня 2015 17:38
Ще під час голосування, я казав. що буде біда, якщо міськрада проголосує за ставку 0,25.Так і сталося. ще не закінчився перший квартал а вже кричать грошей немає. Я сам буду сплачувати 0.25 податку за автомобіль але я б заплатив і 2% лишеб в місті були гарні дороги.а так депутати хотіли продемонструвати свою лояльність до громадян в результатті захистили не бідних , а багатих та середній клас. Чому із за безглуздих депутатів мають страждати діти в школах садочках.лікарні та всі інші комунальні заклади.Голодні діти, пернсіонери і пільговики за платний проїзд, лучани за побиті дороги за грязні підїзди та вулиці повинні сказати дякую депутатам. ДЯКУЄМО!
123 Показати IP 19 Березня 2015 17:44
Перед коментуванням розберіться з тим, що пишете. По транспортному податку - сплачують власники авто з об'ємом більше 3000 куб. см., що використовуються до 5 років. І сплачують фіксовану ставку - 25 000 грн.
Anonymous до 123 Показати IP 19 Березня 2015 18:04
А якщо те "авто до 5 років" - БУС (і не завжди вантажний), який кормить бізнесмена та забезпечує зарплату його працівникам, та плюс коштує не так вже й дорого? Не зажирно буде за машину вартістю скажімо 200 тис. сплатити 125? За що? За повітря? Сплати вартість, куди вже входять всякі дебільні розмитнення, а тоді ділися за просто так? Даааалеко заїде теперішня влада з такими поборами (і "довго" посидить).....Податок повинен нараховуватися на машини, ДОРОЖЧІ, ніж, скажімо 300тис. - півляма, а не "на кубики"... Так і УАЗик розкішним стає!
Рома до Anonymous Показати IP 19 Березня 2015 18:28
Якоаз про це у зверненні і йдеться.
Anonymous Показати IP 19 Березня 2015 18:05
А порш, який коштує більше мільйона, але двигун по об"єму "в нормі" - НЕ ОПОДАТКОВУЄТЬСЯ! Збс!
Anonymous Показати IP 19 Березня 2015 18:08
І взагалі, якщо людина сплатила при купівлі всі податки, збори і розмитнення - яке право є в когось вимагати від неї ПЛАТИТИ ЗА ТЕ, ЗА ЩО ВОНА ВЖЕ!!!! ЗАПЛАТИЛА!!!!! Маразм!
Відомий до Anonymous Показати IP 19 Березня 2015 19:13
В депутатів є право вимагати сплатити - це законодавчий орган [ це не в когось] - ,будь хто не має право - а депутати - мають ми іх для того обирали так що кусайте лікті панове
Чьоткій паца Показати IP 19 Березня 2015 18:21
ЦЕ МЄРЗОСТЬ!
дідо до Чьоткій паца Показати IP 19 Березня 2015 19:18
Точно!!!
лучанин Показати IP 19 Березня 2015 21:34
Податок треба платить на вартість ринкову а не на обєм і площу все робиться щоб бідноту обдерти іщ:-) об багатії менш пострадали,то нова влада так рулить,війна вас спасає від нового Майдану,але ви його всберівно отримаєте при такому зубожінні простого люду.
555 Показати IP 22 Березня 2015 23:28
А на яхти та літаки знову забули
Green Показати IP 7 Вересня 2016 11:06
Про яку соціальну справедливість ідеться коли майже все багацтво держави сконцентровано в десяти відсотках олігархів

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus