USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Поезія, що надиктована серцем: у Луцьку презентували книгу «Лінії оборони»

14 Березня 2024 21:21
13 березня у Волинській ДОУНБ імені Олени Пчілки відбулась презентація нової книги Ніни Горик «Лінії оборони» – збірки поезій, що надиктована серцем та нашим трагічним часом.

У заході взяла участь Тетяна Дудар – заступник директора -начальник управління культури Департаменту культури Волинської ОДА, повідомляє пресслужба ВОУНБ.

«Хочу передати заклик військового Сергія Татчина: «Книги, книги,ще раз книги! Маємо потребу духовну і спраглу. Уклінно просимо про літературний донат», – звернулась до присутніх модераторка заходу, директорка обласної книгозбірні, письменниця Наталія Граніч. – Ми сьогодні зібралися, щоб розповісти, що у цей нелегкий час Україна видає такі потрібні зараз книги».

Книга «Лінії оборони», що вийшла друком у Поліграфічно-видавничому домі «Твердиня» 2024 року, особлива. Ця збірка – ліричний відгук на радісне й сумне в людському житті, на величне й доленосне в історії України останніх десятиліть. Авторка окреслила ті лінії на полі духовному й суспільному, які потребують ненастанної оборони: рідне слово, рідна земля, свобода, батьківський край, родина, щира і вразлива душа. До книжки увійшли вірші написані останніми роками та твори попередніх літ.

«Боляче казати, але саме війна спонукала до того, що з‘явилась ця збірка, в якій зібрані напрацювання багатьох десятилітть. Є вірші, які народились з розпачу й протесту. Вдячність, шана та низький уклін нашим воїнам, завдяки яким ми маємо можливість жити, чути серцебиття одне одного та тримати свої лінії оборони», – каже мисткиня.
Читати ще: Волинська письменниця презентувала збірку віршів, щоб допомогти ЗСУ

Ніна Горик – відома українська письменниця, членкиня Національної спілки письменників України, лауреатка літературно-мистецької премії імені Марка Вовчка, літературної премії «Благовіст» та обласної освітянської премії імені Лесі Українки, заслужена вчителька України, талановитий педагог, методист, авторка численних статей про викладання літератури та посібників для вчителів. Про таких поетів, як Ніна Горик, кажуть: «Україна у серці», а сама вона уточнює: «У серці кровоточить Україна».

«Книга дуже своєчасна. Вона надзвичайно легко читається і знаходить відголосок в душах читачів. Я щиро радий, що допоміг втілити в життя цей унікальний проект», – резюмував очільник видавництва «Твердиня», письменник Микола Мартинюк.
Читати ще: Військовий Богдан Пташник презентував у Луцьку книгу про життя після ядерної війни

«Загалом «Лінії оборони» – книжка, в якій органічно поєднані вірші патріотичного звучання й особистісна щемлива лірика, а потужна, життєдайна енергетика слова нікого не залишить байдужим», – зазначив відомий письменник та літературний критик Віктор Вербич.

Поетична збірка «Лінії оборони» – це щемливий, душею вистражданий літопис, роздуми про наші здобутки і втрати, глибока віра в перемогу.

Під час зустрічі поетеса розповідала про історію створення книги, згадувала події, які спонукали народженню зворушливих поетичних рядків, щиро ділилась думками та почуттями, відповідала на запитання. Проникливо звучала поезія у виконанні самої авторки та учасників творчо-мистецької імпрези, яка водночас була теплою зустріччю літературної родини – письменників, видавців, друзів та колег, шанувальників таланту.

Своє добре, щире вітальне слово сказали заслужена вчителька України, літературознавця Леся Ковальчук, знана письменниця Надія Гуменюк, Марія Лукашевич – керівниця гуртків, методистка КЗ «Волинський обласний центр національно-патріотичного виховання, туризму і краєзнавства учнівської молоді Волинської обласної ради», Світлана Богдан – завідувачка кафедри історії та культури української мови, професорка, кандидатка філологічних наук, Світлана Кресак – композиторка і співачка.
Читати ще: «Вежа через О»: вийшла друком книга про Луцьк

Особливому ліричному настрою сприяли чарівні звуки фортепіано. У талановитому виконанні студенток Тетяни Генелюк, Анни Мартинюк (КЗВО «Луцький педагогічний коледж» Волинської обласної ради) прозвучали прекрасні музичні твори «Ноктюрн» композиторки Руслани Лісової та знакова «Мелодія» Мирослава Скорика, а самобутні українські «Веснянки» у виконанні Ольги Ткаченко додали позитиву.
Поетичне слово Ніни Горик – також лінія оборони, адже її віршам притаманна щирість, довірливість, тонке естетичне чуття, людяність, віра, добро та краса.

«Вітаю з потужним доробком з такою символічною назвою «Лінії оборони». Дякую, що в творчому тандемі подарували нам чудове свято – сьогоднішню презентацію», – резюмувала Тетяна Дудар.

Хочеться вірити, що книга «Лінії оборони» знайде щирий відгук у серцях читачів, допоможе українцям у ці важкі часи гідно тримати лінії оборони.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus