USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

«Праця, характер, талант»: батько і наставник олімпійської чемпіонки провів у Луцьку ексклюзивне тренування. Фото

17 Листопада 2021 10:25
Професійними секретами з юними вихованцями спортивного клубу з видів боротьби «Борець» ділився Геннадій Білодід – наставник дворазової чемпіонки світу та призерки олімпіади у Токіо Дарії Білодід.

«Це, без перебільшення, унікальна можливість і велика честь для нас. Для мене самої зустріч з такою людиною – трепетний момент. Переживаю не менше за своїх вихованців, – так описує свої відчуття тренерка клубу Аліна Бондарєва. – Батько і наставник олімпійської призерки, тренер жіночої збірної з дзюдо, велика людина, яка все життя у спорті – кращий приклад для дітей важко знайти. Я з Геннадієм Григоровичем не була знайома до цього і чудово, що вони друзі з Анатолієм Івановичем Бондарєвим – директором і засновником нашого клубу. Саме за його запрошенням ми й отримали таку чудову нагоду – тренування з Геннадієм Білодідом».
Аліна Бондарєва не стримує емоцій: не щодня спортсмени такого рівня працюють з її вихованцями, для яких це надзвичайний досвід і мотивація. Цікавлюся, чи не переживає вона щодо рівня підготовки підопічних. «Спокійна, бо знаю: що більше людина досягнула, то вона простіша, скромніша і готова передавати свої знання. До того ж, тренування у всіх дзюдоїстів приблизно однакові, тому уявляю, що діти сьогодні побачать і зможуть продемонструвати», – відповідає тренерка.
Читати ще: «Мрію виховати олімпійського чемпіона», – луцька тренерка з дзюдо, самбо та сумо. Інтерв’ю

На порозі клубу з’являється Геннадій Білодід. Він невисокий на зріст, рухи чіткі й водночас плавні. Усміхається, але зосереджений, наче перед змаганням. Власне, так і є, однак цього разу перед ним дитячі очі, які жадібно ловлять кожен рух Майстра. Він вітається з присутніми і тренування розпочинається.
Спочатку – розминка. Геннадій Білодід наголошує: «Це наша основа і запорука безпеки. Активно працюємо, активно – м’язи потрібно розігріти». Потім – різні акробатичні вправи. Помітно, що діти викладаються на повну – виходить чи не зовсім, але стараються усі.
Розпочинається найцікавіше – Геннадій Білодід демонструє різноманітні прийоми: кидки, підсічки, захвати. Спочатку робить це повільно, в кілька рухів, затим – динамічно. Наголошує на особливостях прийому, повторює кілька разів, а далі юні спортсмени пробують виконати вправу. Виходить не одразу – тренер підказує і виправляє помилки.
«Ви маєте практикуватися увесь час. Я показав вам прийом, ви його побачили, повторили і все? Цього замало! Це – ніщо! Постійно мусите працювати. Залишатися після тренування і працювати. Наприклад, основа дзюдо – захват. Залишаєтесь після тренування і відпрацьовуєте сто разів. Ось так робите (показує, – авт.) і через пів року у вас – чудовий міцний захват. Так буде формуватися і ваш коронний прийом – кидок чи підсічка. Вас посеред ночі розбуди, а ви його зможете відтворити – ось тоді й будете чемпіонами», – наголошує Геннадій Григорович.
Після тренування – під час традиційних селфі – маю нагоду поставити йому кілька запитань. Розпочинаю з традиційного: як це – бути батьком олімпійської призерки?

Він небагатослівний. «Це завжди добре, – усміхається. – Дивлюся усі її виступи і переживаю». Про сьогоднішнє заняття Геннадій Білодід каже так: «Дітям завжди приємно щось передати. Згадую себе у цьому віці – були різні зустрічі, і вони запам’яталися. Сподіваюся, що і я вплину на них – вони стануть кращими й перемагатимуть».
Читати ще: Дарія Білодід виграла першу медаль України на Олімпіаді в Токіо

Говоримо і про важку тренерську працю. Геннадій Білодід підкреслює: «З усієї маси людей досягти серйозних успіхів на міжнародному рівні може один-двоє. Так я бачу зі свого досвіду. Не кожному дається, а хтось просто закидає цю справу. Зрештою, ми, тренери, усе це робимо не заради виховання чемпіонів. Забрати з поганої компанії, додати здоров’я, навчити проводити час з користю – ось наше завдання».
«На досягнення високих результатів впливає дуже багато чинників. Важливе бажання дитини перемагати. Дуже важко без працелюбства. Талант має не останнє значення. Хоча просто талановита дитина, але лінива нічого не досягне. Це все потрібно виховувати, але й задатки грають роль. Дарія з дитинства спостерігала за нами і формувала характер переможця, спортивну злість. А загалом, найкраща ситуація – це коли поєднуються праця, характер і бажання. Тоді залишається лише спрямувати і допомагати», – підсумовує легендарний тренер.

Олександр ДУРМАНЕНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus