USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.90 10.08

Ракета українського бізнесмена вибухнула під час пробного запуску в космос. Відео

3 Вересня 2021 09:00
Дебютний запуск на орбіту космічної ракети Alpha приватної компанії Firefly Aerospace, який відбувся о 04:49 ранку з бази Ванденберг Космічних сил США в Каліфорнії, закінчився невдачею. Незабаром після досягнення носієм точки maхQ на траєкторії, ще до розділення ступенів, він вибухнув.

Вибух стався приблизно через 2,5 хвилини після старту, пишуть Ліга.Новости.

«На першому етапі підйому Alpha сталася аномалія, яка призвела до втрати носія. Протягом збору інформації будуть надані додаткові відомості», – повідомили в компанії.

В компанії уточнили: перед тим, як почати зворотний відлік, була очищена стартова територія і всі прилеглі райони, щоб мінімізувати ризик для працівників компанії, персоналу бази та публіки. «Ми продовжуємо працювати, щоб виконувати всі протоколи безпеки», – додали там.

Судячи з того, що повідомили в Firefly, вибух не став для них несподіванкою, а був проведений контрольовано – після реєстрації якогось аварійного стану на борту.
Усі 92 кг корисного навантаження, яке ризикнули відправити на ракеті в її дебютний політ розробники, втрачено.

Аномалії в перших орбітальних польотах – майже «звичайна» справа, особливо для невеликих приватних компаній. Основні конкуренти Alpha в легкому класі (ракети від Rocket Lab, Virgin Orbit і Astra) також терпіли невдачі зі своїми орбітальними тестами, відзначили в Ars Technica.

Коментатор трансляції Тім Додд написав, що «хоча ракета й не вийшла на орбіту, команда зібрала дані про політ за кілька хвилин, які, безсумнівно, допоможуть поліпшити Alpha».

Не обійшлося і без гумору під час передстартової підготовки. Після проходження перевірок інженер підтвердив директору з польотів, що все добре: «Ніс ракети – вгорі, а та частина, звідки вогонь – внизу».
Alpha – відносно велика ракета в легкому класі носіїв: висота 29 м, діаметр ступенів 1,8 м і обтічника 2 м. Двоступенева одноразова з вантажопідйомністю 1000 кг на низьку навколоземну орбіту (200 км) з нахилом 28,5°, і до 630 кг – на сонячно-синхронну (500 км). Основна конструкція – з композиту, армованого вуглецевим волокном. Паливна пара: гас RP-1 і рідкий кисень, газ-витіснювач – гелій. Маса заправленої ракети – близько 54 тонн. Детально про всі характеристики ракети.
Довідково

У 2017 році збанкрутілу через вихід із проєкту євроінвестора компанію Firefly Space Systems, засновану інженером Томом Маркузічем, викупив український бізнесмен Макс Поляков. Офіси Firefly Aerospace розташовані в Остіні та Дніпрі. Основне виробництво вузлів зосереджено в штаті Техас, але частково обладнання/софт розробляється і в Україні. Також розробляють ракету Beta – до 4 т на ННО, і до 3 т на ССО, і місячний посадковий модуль Genesis за програмою Artemis.

Близько року тому Firefly успішно випробувала перший ступінь Alpha, а в серпні 2021-го провела успішний статичний вогневий тест.

До травня 2021 року Firefly залучила $200 млн інвестицій з оцінкою $1 млрд, а у червні отримала патент США на технологію двигунів.

SpaceX разом з Firefly доставлять прилади NASA на Місяць у 2023 році.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Лучанка Показати IP 3 Вересня 2021 09:16
Краше б ліси посадили, лікарні побудували, операції хворим провели за ці кошти. Мало змін клімата, пожеш, стихійних лих.
Лучанин до Лучанка Показати IP 3 Вересня 2021 09:50
Все халявне ніким не цінується і не буде цінуватися. І це бізнес, як і виготовлення цегли чи табуреток, де теж буває брак і змарнована сировина. Тільки тут віртість товару значно вища.
Лучанка до Лучанин Показати IP 3 Вересня 2021 13:58
Це все зрозуміло. В епоху критичних кламатичних змін, вибухи в атмосфері, на заводах і т.д. ситуацію тільки погіршує. Через століття потреба в повітрі і чистій воді буде життєво необхідною і надалі, аби було кому споживати ті винаходи. Одне одному не повинно суперечити в розвитку цивілізації, але раціональне розподілення коштів в моменти попередження настання незворотних процесів було б не зайвим))
Правдоруб до Лучанка Показати IP 3 Вересня 2021 11:52
Більшість з того чим людство завдячує своєму технологічному прогресу розроблено під час різноманітних космічних программ: інтернет був розроблений в 1965-68 роках для пришвидшення обміну інформацією між підрядниками які приймали участь у розробці пілотованого польоту на Місяць, перший бортовий компютер був встановлений на космічному кораблі міссії Аполлон, липучки які массово використовуюстья зараз в одежі та взутті були розроблені для скафандрів астронавтів, сонячні панелі спочатку були розробленні для космічних аппаратів, мобільний звязок, різноманітні електронні гаджети, компютери, супутниковий звязок, наддальній звязок та телебачення з"явилось як результат космічних программ. Космічні дослідження та супутні ним розробки рухають технологічний прогресс людства та полегшують його життя.
Рауль Показати IP 3 Вересня 2021 09:47
Всякое в жизни бывает - и ракеты не летят

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus