USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

Рейдерське захоплення чи повернення боргів? Чому волинська фермерка не може розпочати посівну

21 Квітня 2024 08:10
Рейдерське захоплення чи несплата боргів? Фермерка з Торчина просить повернути майно, щоб провести посівну.

Але от чому насіння за замком, а не у власній коморі? Про це – в сюжеті «12 Каналу».

Наталія Шегедин – фермерка з Торчина, дружина військовослужбовця, відомого на Волині фермера-картопляра Володимира Шегедина. Їхнє спільне сільськогосподарське підприємство майже 20 років займається селекцією картоплі, вирощуванням гречки та зерна на близько 50 гектарах землі, яку пайовики здають в оренду. Нинішню посівну жінка мала провести самотужки, але все майно підприємства, набуте роками, – за замком.

«Вести сільське господарство дуже важко для жінки. Я не чекала допомоги, але й не чекала такого ставлення до жінки військовослужбовця, яка старається працювати, щоб підприємство приносило користь нашій державі», – говорить фермерка Наталія Шегедин.

Уся справа – в тому, що господарство Наталії довгий час орендувало складські приміщення в підприємця з Торчина Руслана Шепелюка.

«Ми в нормальних відносинах були. А тепер не можу навіть довести, що я маю оренду, що я там маю свої речі, свою продукцію. У мене є документи на продукцію, в мене є документи на техніку, але я не маю доступу до цього всього», – наголошує Наталія Шегедин.

За її словами, у складах на цій території зберігаються десятки тонн селекційної картоплі та гречки для посівної, а також її комбайн і трактор.

«Аргументи: покажіть документ, згідно якого я маю право перебувати на їхній території», – каже фермерка.

Чому дружину відомого фермера не пускають забрати майно?

«Я її прошу: заплатіть борг, тоді будете користуватися. Але вони на це не реагують узагалі», – розповідає своєю чергою підприємець, у якого подружжя орендує склади, Руслан Шепелюк.

Як з’ясувалося, між підприємцями ще 2018 року був укладений договір оренди на 500 метрів квадратних офісного приміщення. Угоду підготував сам фермер Володимир Шегедин. За оренду, згідно з документами, мав сплачувати 5000 гривень на місяць.

«Ми сплачували. Але останні події, як-от коронавірус і війна, трохи наш агробізнес присадили. І ми мали певні невиконання фінансових зобов’язань зі сплати оренди», – пояснює фермерка Наталія Шегедин.

Сплата за оренду та акти про дотримання умов договору наявні лише за 2018 рік. На той час підприємством Руслана Шепелюка керувала його мама, а сам підприємець, із його слів, був у хороших взаєминах із фермером Володимиром Шегедином, аж допоки не прийшов час сплачувати борги.

«Крапка була тоді, коли Володимир позичив у мене гроші, щоб закрити борг за весілля свого сина, – 8000 доларів і просто їх не віддавав. Тягнув-тягнув, я ходив по ті гроші. І в мене відбулася з ним гостра розмова щодо боргів у вересні 2023 року», – говорить підприємець Руслан Шепелюк.

Коли ж дійшла справа до повернення коштів через недотримання умов договору про оренду майна, то виявилося, що документи не підписані стороною орендаря.

«У нього тоді вже був задум не платити. Він так складав догорів, щоб ми не могли стягнути гроші. Мамі він підсунув його без власного підпису», – зазначає підприємець Руслан Шепелюк.

Чи дійсно договір не підписаний другою стороною і які документи на право оренди є у фермерки, журналістам побачити не вдалося. «Вони будуть тільки в суді», – апелює фермерка Наталія Шегедин.

За підрахунками Руслана Шепелюка, згідно з умовами того ж таки непідписаного договору, борг фермерського господарства перед підприємцем чималенький.

«Орієнтовно сума збитків складає 340 951 гривню, – інформує він. – Мотивували це тим, що немає ціни на картоплю, то продадуть, то віддадуть. Увесь час розказували байки. А люди кажуть, що вони обом синам у Львові купили квартири. А заплатити ті мізерні кошти не було змоги».

Про несплату коштів у фермерському господарстві, яке займається вирощуванням картоплі, розповідає його колишня працівниця.

«Обманюють людей. Нам уже два роки не платять зарплату. Ну як? Частинками платили. Кілька днів тому я звернулася до неї, бо мені потрібні були гроші в лікарню. Вона сказала: приїжджай, я з тобою розрахуюся. Приїхала, я телефоную, а вона трубки не бере. Потім зовсім відключила телефон», – розповідає колишня працівниця фермерського господарства Наталії та Володимира Шегединів Людмила Сидун.
Читати ще: Фермерка з Волині завдяки гранту запустила виробництво охолодженого перепелиного м'яса

Розібратися в цій історії спробував Торчинський селищний голова Юрій Кревський. Він отримав звернення від Наталії Шегедин із проханням допомогти розблокувати насіння і техніку на підприємстві та провести посівну.

«Є власник майна. Я вважаю, що ситуацію має врегулювати Господарський суд», – каже голова громади.

За його словами, він уже зустрічався із підприємцем Русланом Шепелюком і спробував з’ясувати обставини конфлікту.

«У нас є звернення від Шегедин. Ми маємо час для розгляду. Надішлемо відповідь. Я кликав до себе підприємця, який надав в оренду приміщення. З його слів, вони дійсно там перебувають, але, знову ж таки з його слів, там не сплачується роками орендна плата, не оплачуються енергоносії. І він не хоче мати справи з підприємством. Він хоче, щоб вони звільнили приміщення. Отак усе виглядає», – коментує Юрій Кревський.

Але щоб звільнити приміщення, тобто забрати насіння і техніку, фермерка має сплатити борг, – такі вимоги підприємця.

«Якщо вони прийдуть і сплатять борг, то я готовий віддати їм техніку, надати доступ. Я на їхнє майно не претендую. Це їхнє майно, їхня картопля, їхня пшениця, їхні трактор, комбайн. І щодо того, що мене звинувачують у рейдерському захопленні, то ми не займаємося рейдерським захопленням, а просто хочемо забрати своє», – наголошує підприємець Руслан Шепелюк.

Однак де взяти кошти дружині військового, яка вклала заробіток у майно?

«Це дуже великі кошти для мене. Це практично вся наша робота, яку ми вели з чоловіком, поки він не пішов до війська», – говорить фермерка Наталія Шегедин.

Вирішити конфлікт міг би Господарський суд області, але проблема – в документах без підпису. Вони не розглядатимуться в правовому полі як докази.

«Фактично, відповідно до норм Цивільного кодексу, ми не можемо вважати, що цей договір чинний. Тому не маємо можливості звернутися в суд. Позов не можна оформити, оскільки договір не має юридичної сили», – акцентувала юристка Анжела Виш.

Щоб не втратити урожай, Наталія Шегедин готується подавати позов, надавши свої документи, яких досі ніхто не бачив.

«У мене посівна кампанія, і в мене немає часу довго збиратися. Буду швидко подавати. Війна мені оголошена, скажемо так, і це вже переходить у правове поле. Бо усні домовленості не спрацювали», – говорить фермерка.

Тим часом на складах досі зберігаються тонни картоплі і гречки. А поруч гниє торішній урожай, який, за словами підприємця, орендарі так і не прибрали. Тож що ростиме на полях фермера Шегедина цього року, зможе вирішити Феміда, яка й поставить крапки в питанні ймовірного рейдерства чи несплати боргу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus