USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Що дасть Україні черговий кредит МВФ. Думка

19 Грудня 2018 13:11
У гонці України за кредитними грошима МВФ нарешті поставлено крапку. Пізно ввечері 18 грудня МВФ прийняв рішення про виділення нашій країні чергового траншу в розмірі 1,4 млрд доларів. Раніше обговорювалася сума 1,4-1,9 млрд доларів, але в підсумку МВФ зупинився на нижній планці. У НБУ заявили, що розраховують на отримання грошей вже до 25 грудня.

Нагадаємо, цей транш Україна отримає в рамках нової 14-місячної програми stand-by, якою у вересні цього року замінили колишню програму на 17,5 млрд доларів EFF (вона повинна була закінчитися в березні 2019 року). Формальне пояснення – stand-by дається країнам, які «вийшли з переддефолтного стану», так що для нас це свого роду плюс. Але на ділі, на думку експертів, МВФ просто вирішив «перезавантажити» відносини з українською владою.

Гроші за старою кредитною програмою виділялися нерегулярно і з великими проблемами, в тому числі, і через «незговірливість» нашої влади.

Основні «маяки» МВФ, зокрема, відкриття ринку землі, повноцінний запуск антикорупційного суду, реформи, так і не були виконані. До нового траншу українські політики поставилися більш відповідально.

Так, з листопада цього року була підвищена на 23,5% ціна на газ для населення (що вже спровокувало зростання тарифів на опалення і гарячу воду з 1 січня до 24%), а також прийнятий «збалансований бюджет» (зростання ВВП на 3% , інфляція – 7,4%, дефіцит – 2,3%). На початку грудня він успішно пройшов узгодження в МВФ, після чого, власне, саме рішення про виділення кредиту стало простою формальністю.

Хоча гроші практично вже у нас в кишені, експерти досі сперечаються – а чи потрібні вони нам. Одні економісти вважають, що в черговий раз позичивши у МВФ, Україна заганяє себе в ще більші борги. А економіці, курсу долара і добробуту людей кредит, на їхню думку, все одно ніяк не допоможе. Інші експерти, навпаки, впевнені, що МВФ рятує нас від неминучого дефолту.

Страна розбиралася, на що Україна витратить кредит МВФ і що в результаті отримають пересічні громадяни і бізнес.

Борг на борги

Економіст Віктор Скаршевський пояснив Страні, що за умовами договорів з МВФ, кредит надійде на спеціальний рахунок НБУ і повинен повністю піти на поповнення золотовалютних запасів країни. Вони сягнуть 19-20 млрд доларів. «Були прецеденти в 2008 і 2014 році, коли МВФ дозволяв витрачати частину грошей на бюджетні програми, але це, скоріше, виняток», – відзначає експерт.

Навіщо роздувати золотовалютні запаси за рахунок кредиту? Відповідь проста – вже незабаром вони знадобляться Україні на виплати за зовнішніми боргами. Як зазначив заступник міністра фінансів Сергій Верланов, «2019 рік – рік найбільшого виклику в історії України у фінансуванні зовнішнього і внутрішнього боргів. На їх погашення і обслуговування в бюджеті України на 2019 рік передбачено 417 млрд гривень. Це майже третина бюджету».

«Тільки в першому кварталі наступного року нам потрібно буде виплатити близько 2 млрд доларів. Без кредиту МВФ Україна з цим просто б не впоралася, так як саме на початку року виникають великі касові розриви і проблеми з виконанням дохідної частини бюджету, а рахунки Держказначейства практично порожні», – пояснив глава секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський. На його думку, кредит МВФ стане для України, як мінімум, «психологічною подушкою» – не доведеться хвилюватися, де брати гроші на виплати за боргами.

Олексій Кущ більш категоричний – на його думку, якби Україна не отримала кредит, вже до літа нас чекав би технічний дефолт, оскільки грошей у бюджеті на всі виплати просто не вистачило б. Але і транш від МВФ всіх проблем не вирішить, впевнений експерт. «Залишається знайти ще 13 млрд доларів. Сума просто непідйомна. За рахунок самостійно кредиторів і зовнішніх позик нашкребемо в кращому випадку половину. Решту доведеться брати із золотовалютних запасів», – підрахував Кущ.

За його словами, в такій ситуації МВФ сам зацікавлений в тому, щоб дати Україні грошей.

«Формально після виборів у нової влади цілком могла би з’явитися спокуса піти по так званому ісландському сценарію – звернутися до народу, провести референдум і вирішити «пробачити» кредиторам всі наші борги. Як показує практика, якщо держава відмовляється платити, кредитори стають більш поступливими і йдуть на реструктуризацію. Це так звана схема керованого дефолту. Але отримавши гроші від МВФ, і почавши платити, ми «заганяємо» себе в кабалу, коли зупинятися на півдорозі вже якось безглуздо, і доводиться тягнути борги далі», – каже Олексій Кущ.

Глава Інституту розвитку економіки Олександр Гончаров вважає, що кредит МВФ стане свого роду точкою відліку для нових боргів.

«Що в цій ситуації буде робити Мінфін? Ясна річ, традиційно брати нові і більш дорогі позики, щоб погасити зобов’язання за раніше взятими кредитами. 18 грудня Мінфін знову вирішив розміщувати гривневі і номіновані в доларах і єврооблігації внутрішньої держпозики. До розміщення пропонуються гривневі ОВДП з терміном обігу 98, 175, 259, 322, 504, 1 078 днів і номіновані в доларах на 308, 420, 581 і 666 днів. У євро цінні папери пропонуються з терміном обігу 168 і 343 дня.

Нове кредитування – це зростання боргів! Якщо ми будемо продовжувати збільшувати борги – ми будемо надувати цей же боргової або кредитну бульбашку і все одно вона лопне. Треба запускати економіку України! Не можна давати наркоману наркотик, коли у нього «ломка». Так само можна лікувати боргову кризу тільки новими кредитами», – написав Гончаров на своїй сторінці в Facebook.

За словами Віктора Скаршевського, Україна в наступному році розмістить євробондів на $ 3 млрд під високі відсотки (до 10% річних), а також буде брати нові позики у Світового банку, ЄБРР та інших кредиторів. Таким чином зовнішні борги тільки виростуть, і єдине, на що нам в підсумку буде вистачати грошей – це погашення відсотків.

І все одно – долар по 40?

За словами Віктора Скаршевський, на економічну ситуацію в країні кредит від МВФ ніяк не вплине. «У реальну економіку і на реформи ці гроші не підуть», – говорить він.

Втім, виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко вважає, що за рахунок траншу питання із забезпеченням фінансової стабільності в країні, як мінімум на найближчі півроку, буде вирішене.

«Золотовалютні резерви НБУ поповняться досить серйозно і дійдуть до рівня близько 19 −20 млрд доларів. Це більше 3-місячного імпорту. Значить, напруга на ринку почне знижуватися», – зазначив експерт.

«Цей (транш – Прим. Ред.) відкриє дорогу для отримання грошей від ЄС і Світового банку. Так що курсову стабільність до президентських виборів є чим забезпечувати», – написав на своїй сторінці в Facebook економіст Ерік Найман.

На перший погляд, це означає, що пересічним українцям і підприємцям можна видихнути і вже не боятися різкого стрибка курсу долара, а отже – і зростання цін на товари і послуги.

За даними консенсус-прогнозу МЕРТ, в 2019 році середній курс долара складе 30,5 грн., а максимальний – 33 грн. «Але в цьому коридорі гривня буде» бовтатися «лише за найсприятливішого збігу обставин», – говорить Кущ.

За його словами, складаючи прогнози на наступний рік, українська влада не врахували зовнішні чинники. «Хоча вже є прогнози того ж МВФ про новий світову економічну кризу. Вважається, що до весни світові фондові ринки «ляжуть», а слідом за цим відбудеться обвал на сировинних ринках, від яких Україна вкрай залежна. Зниження цін на сировину загрожує девальвацією регіональних валют в світі, в тому числі, і гривні, на 20-25%, тобто, замість 30 грн. за долар отримуємо вже 36 грн. Але все може бути ще гірше: за розрахунками НБУ, так звані курсові шоки для гривні (в разі різкого зниження світових цін на металургійну продукцію) – 39-40 грн. за долар», – пояснив Олексій Кущ.

І додав, як це не парадоксально звучить, в разі відмови Україні в кредиті, валютні гойдалки могли б бути менш різкими. «Якби країна направила всі ресурси в економіку і почала проводити реальні реформи, обвал гривні міг би бути менш різким», – допускає Кущ.

До слова, міжнародний валютний фонд (МВФ) погіршив прогноз зростання ВВП України з 3,5% до 3,3% за підсумками цього року, йдеться в повідомленні МВФ, передають Українські Новини.

На початку жовтня поточного року МВФ поліпшив прогноз зростання ВВП України в 2018 з 3,2% до 3,5%.

Крім того, МВФ зберіг прогноз зростання ВВП України на наступний рік на рівні 2,7%, а також погіршив прогноз зростання ВВП на 2020 рік до 3% з 3,4%.

Разом з тим погіршена оцінка дефіциту поточного рахунку платіжного балансу на 2018 рік - до 3,3% з 3,1% ВВП, на 2019 рік - до 2,9% з 3,9% ВВП.

Валовий зовнішній борг до кінця 2018 року скоротиться до 95,5% ВВП з 104,1% ВВП, в 2019 році – до 92,3% ВВП в 2020 році – до 86,7% ВВП.

Міжнародні резерви НБУ прогнозуються за підсумками року на рівні 18,8 млрд доларів, в 2019 році вони зростуть до 19,5 млрд і в 2020 році – до 20,9 млрд доларів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Реаліст Показати IP 19 Грудня 2018 13:41
Ще один камінь на шию нашим дітям і внукам. Ще один мільярд баризі і Ко.
Клава Показати IP 19 Грудня 2018 14:26
Де повернуті Луценком кошти Януковича і Ко, Онищенка etc ?..
Анатоль_ до Клава Показати IP 19 Грудня 2018 15:00
А ти не знаеш де? Всi знают де
Волинянин до Клава Показати IP 19 Грудня 2018 16:55
У порошека

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus