USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

У Раді зареєстрували законопроєкт про регулювання Telegram в Україні

26 Березня 2024 08:57
У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт щодо регулювання діяльності платформ спільного доступу до інформації, через які поширюється масова інформація, до яких належить, зокрема, Телеграм.

Про це повідомляє пресслужба Ради.

Як зазначається, метою законопроєкту є створення ефективного законодавства, яке б дозволяло забезпечити реалізацію прав на свободу вираження поглядів і одночасно захищало національні інтереси України та права користувачів медіасервісів.

У документі виокремлюються провайдери платформ спільного доступу до інформації, через які поширюється масова інформація, як окремі суб’єкти у сфері медіа.

Водночас уточнюється, що ключовою відмінністю таких платформ є наявність у них сторінок (облікових записів, каналів тощо).

Читати ще: У ГУР визнають, що Telegram містить у собі низку загроз для безпеки України

Пропонується встановити законодавчі вимоги до провайдерів платформ спільного доступу до інформації, через які поширюється масова інформація, що здебільшого повторюють вимоги до провайдерів платформ спільного доступу до відео. Ключова відмінність у тому, що законопроєкт пропонує не встановлювати обов’язкову реєстрацію для провайдерів платформ спільного доступу до інформації. Натомість вони мають забезпечити присутність в Україні свого представника (представництво, юридичну особу або фізичну особу з довіреністю) для комунікації.

Пропонується на провайдерів платформ спільного доступу до інформації покласти зобов’язання на вимогу Нацради розкривати структуру власності та джерела фінансування. Водночас зазначені умови не допускають діяльність в Україні суб’єктів у сфері медіа, які належать або фінансуються резидентами держави-агресора.

Крім того, пропонується встановити законодавчу презумпцію про те, що неможливість здійснити перевірку через відсутність комунікації з провайдером (як через відсутність представництва, так і через ненадання витребуваних документів та інформації) є підставою для визнання структури власності такого провайдера непрозорою.

Читати ще: З березня власники Telegram-каналів зможуть отримувати гроші за свою роботу

Регламентується, що органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їх посадові особи, надавачі фінансових послуг не мають права використовувати платформи спільного доступу до інформації з непрозорою структурою власності їх провайдерів.

Також не допускається встановлення зазначених платформ та пов’язаних із ними сервісів на пристрої, які використовуються для службових цілей.

Кабінет Міністрів має врегулювати порядок використання посадовцями та військовослужбовцями сервісів провайдерів платформ спільного доступу до інформації з непрозорою структурою власності.

Крім того, встановлюються засади відповідальності провайдерів платформ спільного доступу до інформації за тими самими правилами, які встановлені Законом «Про медіа» для провайдерів платформ спільного доступу до відео.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus