USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.86 10.10

Україна частково припиняє бойкот спортивних змагань за участі росіян і білорусів

27 Липня 2023 12:11
Українські спортсмени зможуть виступати разом із білорусами і росіянами на міжнародних спортивних змаганнях. Однак тільки за умови, якщо представники цих країн братимуть участь у змаганнях у нейтральному статусі.

Про це повідомляє УНІАН.

Як йдеться у наказі Міністерства молоді та спорту України від 26 липня 2023 року № 4435, скасовано заборону офіційним делегаціям національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю брати участь у міжнародних спортивних змаганнях, в яких беруть участь спортсмени з Російської Федерації та/або Республіки Білорусь. Її запровадили у квітні поточного року.

Натомість запроваджено заборону відряджати офіційні делегації національних збірних команд для участі у міжнародних спортивних змаганнях, в яких беруть участь спортсмени, що представляють РФ або РБ під своїми національними прапорами, використовують власну національну символіку або публічними діями чи заявами виказують приналежність до цих країн.

Читати ще: «Пишаюся українськими спортсменами, які не виходять на татамі з росіянами», – волинський тероборонівець

Відтак для українських спортсменів було відкрито шлях для участі в міжнародних змаганнях, де росіяни та білоруси беруть участь під нейтральним прапором.

Бойкот спортивних змагань за участі росіян і білорусів

Наприкінці березня Міжнародний олімпійський комітет (МОК) рекомендував міжнародним спортивним федераціям допустити спортсменів з Росії та Білорусі до змагань – у нейтральному статусі з низкою обмежень. Зокрема, залишилася заборона виступати в командних видах спорту.

Україна у відповідь заборонила українським спортсменам брати участь у змаганнях, де присутні представники Росії та Білорусі. МОК засудив таке рішення українського уряду.

Ухвалене рішення поширювалося на усі змагання, включно з відбірковими турнірами на Олімпіаду-2024 у Парижі, у яких брали участь росіяни та білоруси. В уряді тоді радили українським спортсменам думати не про здобутки на Олімпіаді.

«Так от я хочу сказати нашим колегам-спортсменам, які переживають, що через заходи МОК та допущення росіян чи білорусів до змагань, а відповідно українці не зможуть взяти участь, що поламається кар’єра чи щось інше. Зате залишиться життя ваше і ваших дітей», – коментував міністр Кабміну Олег Немчінов.

Перша олімпійська чемпіонка незалежної України, фігуристка Оксана Баюл зазначала, що через бойкот українські спортсмени можуть пропустити Олімпіаду в Парижі. Через це участь нашої країни в Олімпійських іграх 2026 року в Італії теж могла опинитися на межі зриву, наголошувала вона.

Спортсменка також акцентувала, що виступає проти бойкоту, оскільки це втрата можливості підняти український прапор – проти «нейтрального» прапора представників країни-агресора – і показати свою силу.

Недопуск Василя Іванчука до Кубку світу-2023

Минулого тижня стало відомо, що Міністерство молоді та спорту України не надає дозвіл на виїзд з країни 54-річному українському шаховому гросмейстеру Василю Іванчуку, який має брати участь в Кубку світу з шахів-2023 в Баку (турнір починається 29 липня). Деякі з найкращих гросмейстерів світу підписали відкритого листа до Міністра молоді та спорту України Вадима Гутцайта з вимогою випустити шахіста за кордон.

Міністр Гутцайт переконував, що не отримував листа від Федерації шахів України з проханням випустити Іванчука, та зазначав, що навіть якби отримував його – дозвіл не був би наданий у зв’язку з участю в турнірі росіян та білорусів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus