USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Волинські громади нарікають на штрафи екологів за сміттєзвалища в приєднаних селах

14 Грудня 2021 17:36
Екоінспекція нараховує великі штрафи за стихійні сміттєзвалища на території сіл, які були приєднані до громад після виборів 2020 року, хоч сміття там акумулювалось не один рік.

Про це стало відомо під час заходу Проєкту USAID «Підвищення ефективності роботи та підзвітності органів місцевого самоврядування» HOVERLA / проєкт USAID в Україні та Асоціація міст України на тему: «Обговорення новацій податкового та бюджетного законодавства у 2021-2022 роках».

Як відзначили учасники заходу, в громадах нині ще чимало проблем. Приміром, останній рік вони отримують непосильні штрафні станції від екоінспекції за порушення, виявлені на території новоприєднаних громад, і де старости ще не встигають забезпечити повне виконання законодавства. Так, Прилісненській громаді виписали припис за стихійне сміттєзвалище, розташоване на території, якою до 2020 року вона не опікувалась.

«Громади на себе прийняли тягар приєднаних громад. Сьогодні екологія проводить перевірки і виникають питання зі смітниками, які накопичувалися по 30 років і яких тривалий час не чіпали. Донедавна розпорядниками земель була адміністрація чи геокадастр. Ми отримали припис прибрати і призначили пів мільйона штрафу. Куди його прибрати, якщо в області немає сміттєспалювального заводу? Як діяти голові?» – озвучив проблему заступник голови Прилісненської сільського ради Олексій Гнатюк.

У відповідь заступник голови ОДА Ігор Чуліпа нарікав на те, що наразі облдержадміністрація не погоджує кандидатури керівника екоінспекції і не має впливу на призначення.

Урешті учасники заходу домовилися цьому питанню присвятити окремий захід, аби можна було б напрацювати пропозиції щодо змін у законодавстві, щоб зняти згадану проблему.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
дідо Показати IP 14 Грудня 2021 18:01
З все треба платити , нехай тепер збирають з населення вивіз сміття. Хотіли самостійність- отримали.
Анонім Показати IP 14 Грудня 2021 18:13
завжди було цікаво, чим об'єктивно займається екоінспекція.
!!! Показати IP 14 Грудня 2021 22:04
Головам громад було дано і час, і рекомендації як усунути проблеми. Щоб не платити штрафи. Банально і просто - у співпраці з екоінспекцією ліквідувати ці стихійні сміттєзвалища. І що зробили голови ОТГ - забили на це все, бо не вони викидали там сміття. А доведеться оплатити і штраф і прибрати.
Еколог Показати IP 14 Грудня 2021 23:27
Щоб зняти дану проблему необхідно збудувати в області хоча б один сміттєпереробний завод, а не міняти законодавство...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus