USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Вступили в дію нові санкції США проти РФ: в чому їхня суть

27 Серпня 2018 08:15
Дружня атмосфера, в якій пройшов липневий саміт Дональда Трампа і Володимира Путіна в Гельсінкі, спровокувала нову хвилю антиросійських санкцій у Вашингтоні. В чому їхня суть, які їх реальні перспективи та наслідки – серед іншого, для України, розбиралося видання Mind.

Від сьогоднішнього дня Адміністрація президента США Дональда Трампа вводить нові санкції проти Росії. Формальним приводом для цього названо справу про отруєння нервово-паралітичною речовиною колишнього шпигуна Сергія Скрипаля та його дочки Юлії у Великобританії, вчинене 4 березня або на замовлення Кремля, або через його недогляд (так стверджують британські можновладці). Ці санкції діятимуть як мінімум рік або до подальшого повідомлення. Їхній зміст Держдепартамент США розкрив у спеціальному повідомленні в офіційному журналі уряду США (Federal Register).

Що передбачають санкції? По суті, в антиросійських заходах адміністрації Трампа мова про обмеження, які зачіпають невелику групу товарів: США припиняють продаж Росії озброєнь і будь-якої оборонної продукції. Заборона вводиться також на фінансування таких угод (йдеться про надання «будь-якого кредиту, кредитних гарантій та іншої фінансової підтримки» держустановами США, в тому числі Експортно-імпортним банком США). Санкції передбачають, що видача ліцензій на експорт товарів і технологій (будь-яких) російським держкомпаніям і організаціям, що фінансуються державою, розглядатиметься в індивідуальному порядку, причому США будуть дотримуватися презумпції відмови (тобто, швидше за все такі ліцензії не видаватимуться).

Якщо Росія не надасть «надійних запевнень» у відмові від використання хімічної зброї в майбутньому і не дасть згоди на «польові інспекції об'єктів експертами ООН», то США планують через 90 днів застосувати другий етап санкцій. Тут мова піде вже про зниження рівня дипломатичних відносин, припинення експорту-імпорту між країнами і заборону на польоти в США підконтрольних російському уряду авіакомпаній.

Але відтермінування на три місяці спливає, коли пройдуть довибори в американський Конгрес. За їх підсумками республіканці (і Дональд Трамп) можуть зміцнити свої можливості для внутрішньополітичного впливу на ситуацію навколо Росії. Такий сценарій імовірний, якщо республіканці збережуть більшість, і тоді вони можуть домогтися відхилення жорсткішого законопроекту щодо санкцій, запропонованого сенаторами, який ще чекає свого розгляду.

Про який документі йдеться? Мається на увазі доопрацьований законопроект, внесений до Конгресу 1 серпня сенаторами Ліндсі Гремом і нині вже покійним Джоном МакКейном. Ним запропоновано ввести обмеження на операції з російським держборгом, заборонити російським держбанкам проводити операції з доларом, визнати РФ спонсором тероризму. Але в цілому текст цього законопроекту містить стандартний набір обмежень (заборона на бізнес і в'їзд, конфіскація активів) по відношенню до фізичних і юридичних осіб, «прямо або побічно залучених у нелегальну і корупційну діяльність президента Росії Володимира Путіна». Список таких осіб повинна скласти американська розвідка, щоби протягом 180 днів оприлюднити його в спеціальній доповіді.

Аналогічна умова, до речі, вже міститься в санкційному законі, підписаному Дональдом Трампом у серпні минулого року.

Що це означає для України? Україні законопроект Грема-МакКейна цікавий, перш за все, своєю потенційною можливістю перешкодити «Газпрому» в будівництві газопроводу «Північний потік – 2» для транзиту російського газу до країн ЄС в обхід української території.

Документ пропонує вводити стандартні санкції проти будь-якої юридичної або фізичної особи, яка через 180 днів після прийняття поправок інвестуватиме суму понад $250 млн в енергетичний проект, контрольований державною або квазідержавною компанією з Росії (наприклад, «Газпромом», «Роснєфтью» або «Лукойлом»). Таке обмеження виводить з-під удару покупців акцій енергетичних проектів на відкритому ринку. Але для фінансування великих проектів в енергетиці, де середній бюджет становить $7-8 млрд, це дуже мало.

Тому припустити, що санкції успішно заблокують «Північний потік – 2», можна. Однак не все так просто в американському законотворчому процесі. Як правило, подібні умови в законопроектах містять також можливості для винятків, наприклад, за рішенням президента США. У випадку з ініціативою Грема-МакКейна такий варіант не передбачений, що свідомо знижує ймовірність її підтримки в Конгресі, роблячи непрохідною.

Наскільки ці санкції є фатальними для «Північного потоку – 2»? Дональд Трамп раніше заявляв, що санкції торкнуться нових російських енергопроектів, які будуть реалізовуватися після затвердження відповідних законів. Також проти глобального поширення американських заборон на бізнес із Росією виступають деякі країни ЄС, в тому числі Німеччина і Франція, компанії яких є партнерами «Газпрому» щодо «Північному потоку – 2».

Канцлер Німеччини Ангела Меркель залишається вірною своїм пріоритетам в енергополітиці і постійно підтверджує прихильність угоді з Росією по «Північному потоку – 2», за якою у неї з Владіміром Путіним повне взаєморозуміння. Також Меркель наполягає на збереженні українського маршруту для поставок російського газу до ЄС і важливості диверсифікації імпорту енергоносіїв до Європи від різних країн-виробників..

Тому навряд чи Києву варто повністю розраховувати на можливість блокування «Північного потоку – 2» за підтримки Вашингтона. Тим більше що в розвитку американської історії з антиросійськими санкціями все рідше безпосередньо згадуються інтереси України, але все частіше відбивається американський внутрішньополітичний контекст: яскраві санкційні перегони призначені, перш за все, для внутрішньої аудиторії.

Мова не лише про протистояння демократів і республіканців у Капітолії. Зовнішня політика Росії все частіше стає приводом для перерозподілу ресурсів американського держбюджету. Наприклад, той же законопроект Грема-МакКейна передбачає створення Об'єднаного національного центру для реагування на гібридні загрози Росії, який зажадає і працевлаштування нових кадрів, і нової статті для фінансування.

А для РФ загалом? Для Кремля передбачувані санкції загрозливі на перший погляд, але мало на що впливають: частково вони були легалізовані в попередніх американських обмежувальних документах і вже діють. Однак нові заборонні ініціативи Вашингтона можуть посприяти ще більшій міжнародній ізоляції Росії, і в цьому випадку збиток для країни може стати істотним: не всі зарубіжні компанії захочуть ризикувати при будь-якому співробітництві з російською економікою.

Ймовірно, саме така потенційна загроза стала однією з причин лихоманки на російських ринках, після того як на початку серпня вперше стало відомо про пропозиції Конгресу і Держдепу США посилити антиросійські заходи.

Минулого тижня Трамп заявив, що якщо Москва зробить «кроки назустріч» Вашингтону для врегулювання збройних конфліктів на території Сирії та України, то він готовий розглянути можливість скасування санкцій проти Росії. «Якщо це буде корисно для нас», – підкреслив американський президент.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus