USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.86 10.10

Вулиця, де зникають риси старого Луцька. Фото

1 Січня 2023 11:31
Про цю вуличку мало хто знає, окрім місцевих мешканців та істориків. І вже точно сюди мало хто ходить у пошуках старовини. Вулиця Костопільська носить свою назву ще з міжвоєнних часів.

Виникла вона на початку ХХ ст. після приєднання села Двірець до Луцька. У той час там мешкало близько 290 жителів, налічувалося 31 господарство. Ще довго Двірець вважали окремим селом. Місцеві жителі протестували проти приєднання до Луцька, але на їхню думку ніхто особливо не зважав.
Вулиця Костопільська на польській карті (з фондів ДАВО).
Вулиця Костопільська на польській карті (з фондів ДАВО).
У міжвоєнний період вулиця тягнулася до самого Стиру, але під час забудови Київського майдану її скоротили. А потім ще й доєднали вулицю Моквинську. Та про це вже мало хто знає.
Читати ще: Таємний агент у луцькій поліції, старовинний ганок та водоколонка: історії вулиці Рогової. Фото

«Я тут не живу, але знаю, що старожилів на цій вулиці вже не залишилося, – зазначив перехожий Антон. – Колись тут було село, але не знаю, як воно називається».

На початку вулиці зберігся льох, вимурований зі старої цегли, обабіч якого тягнеться вниз прохід до вулиці Глушець.
Нині на вулиці Костопільській активно зникають риси старого Луцька. Хоча й збереглося декілька старих будинків, але мешканці активно їх переоблаштовують, і під час ремонтів та добудов втрачаються давні архітектурні деталі. Тож іноді лише дах, критий залізом, надто близьке розташування до проїжджої частини чи стара веранда видає давню будівлю.

Сергій НАУМУК

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Oleksandr Показати IP 1 Січня 2023 13:20
Село називалось Дворець, і зараз існує вулиця Задворецька
Анна Показати IP 1 Січня 2023 14:28
Може хоч у 2023 році настане мир. І згадають про героїв, які протистояли росії в першій і другій світовій війні??? І відновлять згадки про їх могили, які комуністи сзнищили....
Внук Показати IP 1 Січня 2023 17:58
Я тут живу

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus