USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

«Ядерна» угода РФ з Білоруссю: в ISW прокоментували, чи є ризики для України

26 Травня 2023 10:39
Угода про розміщення російської тактичної ядерної зброї на території Білорусі свідчить насамперед про те, що РФ планує подальше підкорення білоруської оборонної сфери.

Таку думку висловили аналітики Інституту вивчення війни.

За даними аналітиків, «ядерна» угода фактично закріплює військовий контроль Росії над Білоруссю, проте її розгортання не означає ескалацію з боку РФ.

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу, підписуючи відповідний документ 25 травня, наголосив, що тепер білоруські літаки здатні нести ядерні боєголовки. Водночас глава Кремля Путін переконаний, що такі дії підсилять інформаційні операції щодо потенційної ядерної ескалації через війну в Україні.

«Росія вже давно має ядерну зброю, здатну вразити будь-яку ціль, яку також може вразити тактичну ядерну зброю, запущену з Білорусі, і ISW продовжує вважати, що Путін вкрай малоймовірно застосує ядерну зброю в Україні або деінде», – заявили аналітики.

У Міноборони РФ додали, що направлять до Білорусі додаткові військові контингенти для розвитку військової інфраструктури.

«Розміщення тактичної ядерної зброї в Білорусі вимагає значної військової інфраструктури, а також російського командування та контролю над підрозділами білоруських збройних сил. Кремль, ймовірно, має намір використати ці вимоги для подальшого підкорення білоруської оборонної сфери Росії», – йдеться в звіті аналітиків.

Нагадаємо, Росія та Білорусь підписали документ про розміщення тактичної ядерної зброї в РБ. Водночас міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив, що контроль здійснюватиме Росія, як і ухвалюватиме рішення про її застосування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus