USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.90 10.08

З-під Харкова – на Волинь: історія порятунку музею з унікальними скарбами

25 Грудня 2023 07:17
Унікальні експонати приватного музею з-під Харкова – тепер на Волині. У колекції є і товстезна 100-літня Біблія, і копія меча Святослава, і навіть скіфські амулети. До початку війни це була експозиція особливого музею в містечку Дергачі. Тепер же його власник перевіз свої скарби в селище Рокині біля Луцька.

Як врятувався від ворожих обстрілів, що планує робити далі, а також що цікавого таять його музейні фонди? Про це власник музею «Багричівська садиба» Олег Яровий розповів 12 каналу.

«Вийшов якраз десь о 4:45. Думаю: вийду, ранок зустріну. І тут постріл, і я розумію, що це таке. Я постояв і пішов. Через годину донька мене вже будила зі словами: «Тато, війна почалася», – пригадує Олег Яровий.

Так почався ранок 24 лютого у творця унікального сімейного музею з містечка Дергачі під Харковом. Сьогодні вже і він, і його колекція оселилися на Волині. Але до того довелося пережити чимало поневірянь, адже будинок Олега тоді опинився ледь не в епіцентрі бойових дій.

«Дострілювали чим завгодно. Кожну секунду – обстріл. Кожну секунду – прильот», – говорить Олег Яровий.

Боятися чоловіку справді було за що. У сімейному музеї він зібрав понад тисячу експонатів. Скіфські амулети, дзеркала, обереги, монети, булава та перстні часів Київської Русі. Особлива частина експозиції – сімейні реліквії родини Ярових. Серед них – Біблія, якій понад 100 років.

Чоловік – із сім’ї ремісників-лимарів. Тож, окрім музейної справи, має ще одне захоплення – сімейне ремесло. Лимарями в давнину називали майстрів, які виготовляли вироби зі шкіри.

«Це сімейна справа. Хоч я своїх дідів не застав, я не бачив, як вони працюють, але воно якось отак пішло: взяв і почав. Це все-таки гени. У сім’ї шили все – від взуття до капелюхів», – ділиться Олег Яровий.

Він не просто виготовляє шкіряні речі, а й робить їх такими, як у давнину. Тепер вони теж частинка музею. Окрема гордість Олега – копія меча Святослава в ретельно відтворених шкіряних піхвах.

Роками чоловік збирав свою колекцію, і коли дозрів до того, щоб відкрити повноцінний музей, то організував експозицію в старій хаті прадіда. Назвав «Багричівська садиба» – музей ремесел, побуту й традицій.

«Коли в сім’ї бабуся померла, мама померла, тоді я почав перебирати все, дивитися: що воно таке. Ну і сидів, думав. Як кажуть, викинути шкода, адже це історія роду. Тому й виникла ідея якось це легалізувати», – пригадує Олег.
Читати ще: У волинському музеї хочуть реставрувати старовинний млин і облаштувати автентичну клуню

Усе змінила повномасштабна війна. Коли почалися бої, чоловік відправив рідню в безпечне місце, а сам лишився в Дергачах. Не міг кинути колекцію. Але ситуація погіршувалася.

«Коли бахкало десь там, ну то ще сприйняття інше було. А коли воно ось поруч і бігаєш по городу як заєць від осколків, то тоді вже задумуєшся», – каже Олег Яровий.

Чоловік зрозумів, що пора виїжджати. Але чекав хоча б якогось затишшя, щоб військові дозволили заїхати в місто вантажівкою, аби вивезти експозицію музею.

«Тільки заїхали у двір вантажівкою, як відразу з’явилися гвинтокрили. Ми не зрозуміли навіть чиї саме. Почався бій. І тут вантажівка стоїть. Що робити? Ми готові вантажити… Обстріл. Десь за 300 метрів прильоти починаються».

Олег планував вантажити експозиції цілий день, але з друзями встигли все зібрати за годину. Під обстрілами вивезли колекцію до Харкова. Звідти – у Кременець на Тернопільщину. І вже понад рік Олег живе в Рокинях, куди перебрався на запрошення директора скансену. Мріє відкрити на Волині особливий музей.

«Щоб наші діти і внуки побачили реальність. Щоб людина в музеї не просто могла подивитися, а ще й взяти в руки. Тобто я намагаюся зробити так, щоб це був живий музей ремесел, а для цього потрібна майстерня», – пояснює Олег Яровий.

Аби втілити цю мрію, потрібне приміщення. Олег шукає його. Каже: коли відкриє нарешті свою майстерню, то зможе і майстер-класи проводити, і вироби для військових виготовляти, і навіть організовувати для воїнів реабілітаційні заняття.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus