USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

За 5 років окупації Криму Росія втратила $150 млрд

17 Березня 2019 22:15
За п’ять років після окупації Криму економіка Росії втратила понад 150 мільярдів доларів, здебільшого – внаслідок санкцій, запроваджених Заходом.

Про це інформує Українська правда з посиланням на Bloomberg Economics.

«Через п’ять років після анексії українського Криму Путіним витрати Росії продовжують зростати. ... Економіка найбільшого в світі експортера енергії «просіла» майже на 10% або на 150 мільярдів доларів у порівнянні з показниками кінця 2013 року. Це пов’язано з падінням цін на нафту (близько 4% у загальних втратах), але основна причина – санкції та інші фактори», – зазначає видання, посилаючись на дані дослідження, опублікованого аналітиком Скоттом Джонсоном.

Економіка РФ впала майже на 10% у порівнянні з 2013 роком.

Велика частина витрат РФ виникла в результаті санкцій з боку США та ЄС, які запроваджувалися щорічно після анексії, а також за ймовірне втручання у вибори в США та інші дії.

Окрім низьких цін на нафту, що відбивається на РФ і низьких доходах її мешканців, спостерігається падіння обсягу іноземних інвестицій: після деякого підйому у 2017 році прямі іноземні інвестиції скоротилися і навіть мали негативні показники у другому кварталі 2018 року.

Інвестиційна привабливість РФ обвалилася після анексії Криму і наприкінці 2018 року мала негативні показники.

«Економічне затишшя означає, що менше грошей потрапляє до простих росіян: з моменту окупації Криму і в результаті зниження цін на нафту країна близько двох років перебуває у стані рецесії, середні доходи населення ледь перевищують 30 000 рублів на місяць ($459). Крим є одним з регіонів, де доходи зросли, тому що доходи населення збільшуються з низької бази, прагнучи зрівнятися з середньою зарплатою по Росії», – пише Bloomberg.

При цьому Росія продовжує інтегрувати Крим в свою економіку, вкладаючи мільярди в нові електростанції і будує гігантський міст на півострів, хоча нещодавнє опитування показало, що привабливість анексії починає знижуватися.

«Кількість російських компаній і приватних осіб, на яких поширюються санкції США, з 2014 року збільшилася учетверо та перевищила 700. У поточному році на РФ може чекати нова хвиля санкцій», – пише видання.

Очікувати, що санкції знімуть найближчим часом, не доводиться, а нові дані про втручання РФ у президентські вибори 2016 року в США означають, що ситуація лише погіршиться.

16 березня 2014 року на території Криму і Севастополя відбувся так званий «референдум» про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу, заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

18 березня президент РФ Володимир Путін оголосив про «приєднання» Криму до Росії.

Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

Україна, ЄС і США не визнали результати голосування на «референдумі», міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Також країни Заходу запровадили низку економічних санкцій щодо РФ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Лучанин Показати IP 17 Березня 2019 23:26
А каким боком еб*т это вас?
Луч до Лучанин Показати IP 18 Березня 2019 06:38
Де ж ви такі беретесь?
Украинка Показати IP 18 Березня 2019 08:33
Напишите , что Украина потеряла за эти 5 лет.....Какая мне разница, что там в России. Меня волнует средняя зарплата в Украине....
Голова колгоспу Показати IP 18 Березня 2019 09:40
Торік засіяли пшеницею 50 гектарів. Все з’їли ховрахи. В цьому році засіяли 100 гектарів. Все з’їли ховрахи. В наступному році засіємо 200 гектарів — хай подавляться!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus