USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.75 39.95
  • PLN 9.70 9.85

Заборона на виїзд з України стосується і чиновників, які непридатні до військової служби, – речник ДПСУ

29 Січня 2023 13:18
Заборона на виїзд держслужбовцям, окрім як у відрядження, вже діє, вона стосується і осіб, які непридатні до військової служби, або мали інші підстави для виїзду.

Про це заявивречник Державної прикордонної служби Андрій Демченко в ефірі національного телемарафону і в коментарі Українській правді.

Демченко наголосив, що постанова № 69 про внесення змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України набула чинності і вже діє.

Урядовці, народні депутати, низка інших посадовців, прокурори, судді, представники місцевого самоврядування можуть перетинати кордон виключно з метою службового відрядження.

Крім того, уряд визначив, що міністерства, центральні та місцеві органи виконавчої влади, інші державні органи, кого це стосується, повинні в триденний термін надати до Адміністрації ДПСУ список зазначених у постанові осіб. В подальшому вони зобов’язані направляти зміни до цього списку.

Адміністрація ДПСУ забезпечить наявність цих списків у своїх інспекторів на кордоні.

Визначено також перелік винятків для перетину кордону цими особами:

– жінкам або батькам-одинакам для відвідування дітей за кордоном у виняткових випадках за наявності підтверджуючих документів;

– для лікування за кордоном;

– на підставі окремого рішення голови ДПСУ, у разі смерті членів сімей за кордоном.

Демченко наголосив, що ухвалені нововведення не мають гендерного забарвлення і стосуються як чоловіків, так і жінок.

Окремо речник Держприкордонслужби наголосив, що питання контролю покладається не лише на ДПСУ та її інспекторів безпосередньо на кордоні, це і відповідальність тих посадових осіб, які підпадають під норми постанови уряду та їхніх керівників, які видають своїм підлеглим відпустку, чи посилають у службове відрядження.

На уточнюювальне запитання УП, скільки чиновників виїхало в п’ятиденний термін (відколи було ухвалено рішення РНБО і до винесення постанови Кабміну № 69 -ред) і чи всі вони повернулися в Україну, Демченко сказав, що прикордонники не ведуть подібну статистику, а здійснюють пропуск осіб. керуючись нормами чинного законодавства, які регламентують перетин державного кордону України.

Окремо речник ДПСУ зазначив, що нинішні норми стосуються і осіб, визнаних непридатними до військової служби, які перебувають на держслужбі.

«Треба розуміти, що це стосується чіткого переліку посадових осіб, зокрема керівної ланки, народних депутатів, суддів, прокурорів тощо, а також працівників, заброньованих за органами держвлади на період мобілізації.

Особи, не придатні до військової служби, не можуть залишати Україну, якщо є в списках, наданих ДПСУ органами, означеними вище, окрім винятків, визначених для держслужбовців», – сказав Демченко.

Як ми писали, Президент України Володимир Зеленський своїм указом ввів у дію рішення РНБО від 23 січня про заборону виїзду за кордон українським високопосадовцям, правоохоронцям, суддям та іншим представникам державних органів влади.

27 січня Кабінет Міністрів заборонив виїзд чиновників за кордон під час війни. Зокрема, без поважних причин.

Нагадаємо, нещодавно народний депутат Микола Тищенко заявив, що перебуває у Південно-Східній Азії у відрядженні, налагоджуючи в інтересах України відносини з державами регіону. Крім того, він має намір продовжити своє «відрядження», розпорядження на яке у Верховній Раді не підписували. У п’ятницю, 27 січня, нардепа виключили зі складу парламентської фракції «Слуга народу».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus