USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Здоров’ю волинян загрожують ПЕТ-пляшки?

13 Липня 2009 10:33
Волинські санепідеміологи вкотре наголошують, що повторно використовувати ПЕТ-пляшку – небезпечно. Про це 13 липня інформують «Волинські Новини».
 
Тепла пора року у лікарів-епідеміологів – найважча. За інформацією прес-служби облСЕС, саме у час масових гулянь на природі, урочистих подій або громадських обідів найчастіше порушуються елементарні правила приготування й подачі страв, зберігання продуктів харчування та якісного миття посуду.
 
Особливо небезпечна ситуація в області – через повторне використання так званих ПЕТ-пляшок. Щодня бомжі, що копирсаються у купі сміття, витягують із нього одноразові брудні пляшки, які завтра залюбки куплять недобросовісні продавці молока та олії. Хто їх митиме чи дезінфікуватиме?! – запитують медики і додають: споживачі повинні самі дбати, щоб гидота, яка осіла на стінках пляшки, не потрапила у шлунок.
 
Як наголошують у Волинській обласній санітарно-епідеміологічній станції, зважаючи на те, якими руками беруть ці пляшки, можна уявити ризик захворювання, оскільки  «постачальником» кишкових інфекцій може бути як бактеріоносій, так і хвора людина, що мала легку форму недуги. Мікроби, потрапляючи з брудних рук  на харчові продукти чи тару, дуже швидко розмножуються (особливо в молочних, м’ясних і кремових виробах, салатах, желе, солодких напоях).
 
А окрім того, брудні одноразові поліетилентерефталатові пляшки небезпечні й тим, що через «старіння» матеріалу, з якого вони виготовлені, у процесі деструкції утворюють токсичні речовини, які створюють загрозу життю людини. Зокрема, є цілком реальна небезпека підхопити гастроентероколіти, дизентерію, сальмонельоз, черевний тиф.
 
Медики наголошують: Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про безпеку та якість харчових продуктів та продовольчої сировини» давно заборонив повторне використання цієї тари. Проте здебільшого волиняни чекають, доки грім не вдарить, – констатують вони .
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus