USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

МЗС відреагувало на події у Ветлах

1 Липня 2016 16:55
МЗС нарешті відреагувало на запит, що стосується демаркації україно-білоруського кордону на Волині. Про це інформують у прес-службі волинського УКРОПу.

Міжвідомча нарада для народних депутатів за участю спеціалістів центральних органів виконавчої влади, причетних до демаркації українсько-білоруського кордону, може відбутися у селі Ветли Любешівського району вже найближчим часом.

Про це йдеться у відповіді Міністерства закордонних справ України на запит народного депутата, голови політради «Українського Об’єднання Патріотів – УКРОП» Тараса Батенка.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агентство Волинські Новини розповідало про те, що Україна та Білорусь розпочали процес демаркації кордону. Процес відбувається з порушення режиму державного кордону. Так, 25-го лютого білоруська сторона повернула 79 дерев представникам Любешівського лісомисливського господарства, які незаконно зрізали та присвоїли. Більше того, голова Ветлівської сільської ради навіть озвучила цифру: згідно з її слів, білоруська сторона вже захопила близько 50 гектарів землі, яка за документами входить до території Ветлівської сільради. Також місцеві мешканці говорять про екологічну катастрофу.

Відповідно до Договору 1997 року, лінія державного кордону між Україною та Республікою Білорусь проходить, зокрема, не по каналу Жировський, а вздовж нього по південній бровці каналу без назви, до місця його падіння у канал Жировський зі сходу.

Обидва канали зараз у віданні Білорусі, чого не розуміють місцеві.

Ветлівчани ж кажуть, що безіменний канал «йде» понад Білим озером. А споконвічний українсько-білоруський кордон був саме по Жирівському каналі.

Сам Жирівський канал впадає в Біле озеро. Третина цієї водойми належить білорусам, решта – українцям – Ветлам та Великій Глуші.

Місцеві вже давно говорять, що білоруси на своїй території неподалік озера Біле хочуть звести водосховище. Люди бояться, що водойма може зміліти. А порушення гідрологічного режиму підземних вод призведе до екологічної катастрофи.

Питання демаркації українсько-білоруського кордону на найвищому державному рівні перед відповідними службами вже кілька місяців піднімає і голова Волинської обласної ради Ігор Палиця і фракція «УКРОП» в облраді.

Власне, саме з ініціативи Волинського УКРОПу, народний депутат Тарас Батенко і надіслав запити щодо демаркації до Президента та Прем’єр-міністра.

Отож, у відповіді на запит, яка надійшла з Міністерства закордонних справ йдеться: «Беручи до уваги численні звернення, які надходять до МЗС стосовно проведення демаркаційних робіт на українсько-білоруському кордоні, МЗС готове організувати та провести для заінтересованих народних депутатів міжвідомчу нараду за участю ЦОВВ, які причетні до процесу демаркації, що надасть можливість отримати достовірну та повну інформацію з цього питання», – повідомлено у відповіді міністерства.



Крім того, в інформаційно-аналітичній записці, яка додається до відповіді, вказано, що головна причина виникнення проблемних питань з демаркацією у Любешівському районі на Волині – відсутність фінансування Держгеокадастром демаркаційних робіт, що викликало диспропорцію в їхніх обсягах та часі з українського та білоруського боків. «Цей факт на соціально-побутовому рівні створює у місцевого населення враження «загарбання» білоруськими робочими групами території та ресурсів України», – зазначає МЗС.

Зауважимо, що у відповіді МЗС не вказано чітких хронологічних рамок організації запропонованої міжвідомчої наради. Саме тому за пропозицією голови фракції «УКРОП» в облраді Вячеслава Рубльова, Тарас Батенко звернувся знову з відповідним листом до МЗС та запропонував дату проведення цієї зустрічі вже у липні.

«Наразі очікується відповідь від урядовців. «УКРОП» намагається пришвидшити проведення міжвідомчої наради та детально вивчає стоси документів демаркаційного питання. Тим часом, деякі політики, практично палець об палець не вдаривши для вирішення цього питання, вирішили «засвітитися» на ньому у ЗМІ», - інформують у прес-службі волинського УКРОПу.

Нещодавно на Волинь, начебто-то з благими намірами, – допомогти громаді села Ветл розібратися у демаркаційній проблемі, приїздив нардеп Семен Семенченко – колишній командир батальйону «Донбас». На зустрічі у селі він пообіцяв це питання підняти на рівні Верховної Ради. Кілька своїх бійців оселив на березі озера Білого, пояснюючи, що саме ці хлопці охоронятимуть місцевих. Тільки от від чого не уточнив.

А днями, його помічник, волинянин Богдан Пташник виклав у соціальній мережі «Фейсбук» копії відповіді МЗС на звернення до високопосадовців голови політради УКРОПу Тараса Батенка.

Голова Волинського УКРОПу, голова фракції «УКРОП» в облраді Вячеслав Рубльов наголошує, що і голова облради Ігор Палиця і УКРОП роблять все можливе, аби нарешті питання демаркації зрушило з місця.

«У зверненні УКРОПу до Президента та прем’єра ми вимагали надати роз’яснення щодо проведення демаркаційних робіт, провести низку заходів щодо недопущення порушень при подальшому проведенні демаркаційних робіт, посилити контроль за проведенням демаркації. Також наполягали на створенні спеціальної комісії з розгляду питання демаркації кордону та проведення робіт в її рамках на території Волинської області, до складу якої включити народних депутатів, представників профільних міністерств та правоохоронних органів. МЗС запропонувало натомість провести міжвідомчу нараду. Ми робитимемо все для того, аби ця нарада нарешті таки відбулася».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus