USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Українець у судовому порядку відстояв право на невійськову службу

18 Лютого 2015 08:15
Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області виніс виправдувальний вирок у справі за звинуваченням у скоєнні злочину, передбаченого статтею 336 Кримінального кодексу України (ухилення від призову за мобілізацією). Про це повідомляє Інститут релігійної свободи.

Факт ухилення від мобілізації не підтвердився у судовому засіданні – обвинувачений належить до релігійної організації, віровчення якої не допускає користування зброєю. Він прибув у військкомат за повісткою, був визнаний придатним до служби, але просив направити його для проходження альтернативної (невійськової) служби – в цьому йому відмовили.

Суд визнав, що обвинувачений підпадає під дію частини 4 статті 35 Конституції, частини 4 статті 1 Закону «Про військовий обов'язок і військову службу» та статті 2 Закону «Про альтернативну (невійськову) службу», а тому має право на заміну військового обов'язку альтернативною службою, в тому числі, військової служби за призовом з мобілізації, оскільки його віра забороняє використовувати зброю. Також суд послався на рішення Європейського Суду з прав людини у справах «Баятян проти Вірменії», «Стефанов проти Болгарії», «Ерчеп проти Туреччини». Суд дійшов висновку, що діями обвинувачений лише реалізував своє право на свободу совісті та віросповідання і гарантоване йому Конституцією право на проходження альтернативної (невійськової) служби.

Подання заяви про неможливість проходження військової служби у зв'язку з релігійними переконаннями не може служити підставою для визнання дій призовника ухиленням від призову за мобілізацією. Це пов'язано з тим, що місце проживання обвинуваченого не змінювалося, від працівників військкомату та органів внутрішніх справ він не переховувався, прибував на всі виклики, надавав пояснення та обґрунтування своїх позицій. У виправдувальному вироку суду йдеться, що відповідно до ч. 2 статті 1 Закону «Про військовий обов'язок і військову службу» в умовах воєнного або надзвичайного стану можуть встановлюватися окремі обмеження права громадян на проходження альтернативної служби із зазначенням строку дії цих обмежень. Однак такі обмеження в нормативно-правових актах України в даний час не існують. Ні органи попереднього розслідування, ні прокурор не надали суду об'єктивних доказів, які прямо або побічно підтверджують винність члена релігійної громади «Свідки Єгови» в ухиленні від призову за мобілізацією.

Згідно з інформацією ІРС, Міноборони України підтвердило наявність у віруючих громадян права на альтернативну службу під час мобілізації. Однак на практиці не всі військкомати знають про це конституційне право громадян, а деякі – свідомо порушують його. Крім того, законодавство України не має чіткого механізму заміни військового обов'язку альтернативною (невійськовою) службою в умовах мобілізації.

Нагадаємо, Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло про відповідальність, яка чекає на українців за бажання уникнути призову до Збройних сил.

Окрім того, видання писало, що волиняни відмовляються брати повістки, бо релігійні переконання забороняють їм тримати в руках зброю. Втім, вони готові допомагати армії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
лучани Показати IP 18 Лютого 2015 08:29
На кухню його у частини під Дебальцево.
Джмол Показати IP 18 Лютого 2015 09:04
коментар було видалено
123 Показати IP 18 Лютого 2015 09:13
коментар було видалено
Ігор Показати IP 18 Лютого 2015 09:24
Гей ми всі дураки. Доки ми будемо помирати і нашгі діти, а діти можновладців і началників будуть відпочи вати на Канарах і пити по кабаках.Тільки після них ми повинні йти в армію. Скоро ми будемо в суд подавати.Чому не служать дітки багачів ворюг і бандитів?
ОЛЕКСАНДР Показати IP 18 Лютого 2015 10:14
А чому тоді пан Турчинов військовими керує!Він ж пастор ,тільки певно дійсно кривавий!((
!! до ОЛЕКСАНДР Показати IP 18 Лютого 2015 10:52
Він хамелеон, був комуністом, а тепер пастор. Коли буде треба то і атеїстом знову стане.
валера Показати IP 18 Лютого 2015 10:54
це все Канегно печально і наша влада не фонтан, але не треба забувати хто це все розпочав яник і путін!уі два шизіка не заспокояться тому треба світовим лідерам створити такі умови які б змусили бізнес расеї і посадовців почуватися вкрай невигідно і просто грохнути цих двох уродів!всеодно нажаль світом правлять гроші і ніхто їх не хоче втрачати,а тому нікому не вигідно дити амбіціями путіна,щей його бабло роздерибанери,не розумію чого вони так не зроблять???!!!
Анонім Показати IP 18 Лютого 2015 20:08
Сектанти мають більше прав від істинних християн.Сором!Православні християни зараз вбивають один одного,тим самим знищуючи кількість вірних віри православної,яку вибрав наш св.Володимир,а секти і їх прихожани цвітуть і пахнуть.Для них гріх,а для нас не гріх.Раз Турчинов надягнув військову форму,будучи пастором,хоча який з нього пастир,то хай всі,хто належить до його конфесії,а також всі сектанти зроблять те саме.Дивина.Таких людей не бачить навіть Правий Сектор.Сектанти ходять,як кров з молоком,а в АТО забирають простих сільських хлопців,з сімей,де немає батька і виховувала одна мама,з бідних чи багатодітних сімей,бо вони не мають грошей на відкуп.А сектантам-благодать,навіть гривні не стратять на воєнкомат.
авап до Анонім Показати IP 19 Лютого 2015 10:03
вот вот. і так можна побачити хто є вірні християни сьогодні в наш час .. які Ісус сказав в 1 столітті побачать по любові..... яка любов.. якщо йти і вбивати.....логіка.... якби всі це правильно завсвоїли( любити ближнього) з БОжого слова... то ніхто нікого не вбивав би ю Все було б добре.. але як Біблія передрекла.. що в остані дні буде важко жити.. і якраз простим людям... треба добре подумати.. де ж та правдива релігія яку Ісус започоткував?? хто виявляє любов до ближнього.. більше відповідей.. можна знайти тут. jw.org
my_gift Показати IP 18 Лютого 2015 22:14
Так вся Україна воювати не піде. Одна із головних заповідей християнства-"НЕ УБИЙ!" А християн (в традиційному розумінні) в Україні аж...переважна більшість.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus