USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Драч приїхав у Луцьк вшанувати Лесю Українку. ФОТО

25 Лютого 2013 14:14
Урочистості з нагоди 142-ої річниці від дня народження волинської письменниці, драматурга, перекладача, громадської діячки Лесі Українки відбулися у центрі Луцька.

Дійство організували у Волинському облцентрі 25 лютого.

Урочисті збори з нагоди річниці відбулися на Театральному майдані у Луцьку. Після цього лучани та гості міста продовжили святкування у Волинському обласному державному академічному музично-драматичному театрі імені Тараса Шевченка, де мали змогу побачити виставу за творами волинської письменниці «7 струн».





Під час урочистих зборів перед пам’ятником Лесі Українки слово мали письменники Олег Потурай, Надія Гуменюк та літературознавець Микола Жулинський. Вони наголосили на важливості ролі Лесі Українки у становленні української літератури та держави. Після цього усі охочі поклали вінки та квіти до обеліску знаної волинянки і рушили до облмуздрамтеатру.






Присутній на заході заступник голови Волинської ОДА Олександр Курилюк розповів, що в облдержадміністрації планують видати повне зібрання творів, «щоб воно побачило світ».





«Це 16 томів і вже є певні напрацювання. Є думка щодо видання персональної енциклопедії. Ми будемо готувати потужні заходи у рамках, напевно, підготовки до 150-річчя від дня народження Лесі Українки (2021 рік, - «ВН»). Ми хочемо, щоб це було і на загальнодержавному рівні, щоб це було і відповідне фінансове забезпечення», - поділився Олександр Курилюк.

Також заступник губернатора процитував улюблені рядки з творчості Лесі Українки: «Це з монологу Мавки: «І будуть приходити люди, убогі, багаті, веселі й сумні і до них промовляти душа моя буде»… І напевно так воно зараз і є. Слова виявилися пророчими».




Завітав на урочисті заходи і український літературознавець Микола Жулинський. За його словами, ще вчора, 24 лютого, він відвідав обласний драмтеатр, де мав нагоду побачити спектакль «Лісова пісня». «Ми спеціально з Іваном Драчем (український поет, перекладач, кіносценарист, драматург, державний і громадський діяч, перший голова Народного Руху України, - «ВН») приїхали на святкування. Дивився спектакль і думав, що справді Леся Українка безсмертна своєю творчістю, своїм подвижницьким життям. І там Мавка говорить такі слова, вражаючі: «Ні я жива, я буду вічно жити, я маю в серці те, що не вмирає». Не вмирає слово Лесі Українки її душа, тому що вона з нами і це нас окрилює і зобов'язує. Безсмертя Лесі Українки – це безсмертя і України», - висловився літературознавець.



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Хуйздрич Показати IP 25 Лютого 2013 14:18
Біда та йгоді...
компартійна поетка Показати IP 25 Лютого 2013 14:48
Леся Українка «Давня казка». В мужика землянка вогка, В пана хата на помості; Що ж, недарма люди кажуть, Що в панів біліші кості. У мужички руки чорні, В пані рученька тендітна; Що ж, недарма люди кажуть, Що в панів і кров блакитна! Мужики цікаві стали, Чи ті кості білі всюди, Чи блакитна кров проллється, Як пробити пану груди?"
Гріша Драч Показати IP 25 Лютого 2013 17:36
випю я і буду поетом
Лучанин Показати IP 25 Лютого 2013 19:36
Романюк прийшов-зрозуміло-мер,а ось Кравчук з Пустовітом що не мають чим зайнятись?
Провокатору Показати IP 25 Лютого 2013 19:40
Проблему соціальної несправедливості хіба ж піднімали лише компартійні поети? Тема вічна...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus