USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Луцьку аптеку із власним виробництвом ліків можуть закрити

18 Вересня 2014 18:46
Виробництво ліків у луцькій державній аптеці № 133 - під загрозою, оскільки гостро постало питання про зміну орендної плати.

Про це під час засідання постійної комісії міської ради з питань соціального захисту, охорони здоров’я, материнства та дитинства сьогодні, 18 вересня, повідомив завідувач вищезгаданої аптеки Богдан Тиндик.

Так, Богдан Тиндик є очільником підприємства протягом 27 років. На його думку, аптека, насамперед, корисна для лучан тим, що має ліцензію на виготовлення медпрепаратів.

Найкраща допомога - не заважати

«Лише за рахунок державного договору-оренди ми іще так-сяк утримуємось на плаву. Маємо два структурних підрозділи – у наркологічному диспансері та психлікарні. Найкраще, що міська рада може зробити для благополуччя аптеки – хоча б не заважати її діяльності. За увесь час існування цього закладу з бюджету не виділили ні копійки, однак ми й на госпрозрахунку чудово справляємось», - каже директор унікальної аптеки.

До слова, серед асортименту медикаментів власного виробництва аптеки – фурацилін та розчин протарголу, які широко використовують у лікувальних установах обласного центру. Ці ліки не виготовляють підприємці, а лише аптеки, що мають відповідну площу задля обладнання кімнат, де безпосередньо й відбувається виготовлення медикаметів.

Однак депутат Луцькради Ганна Кравчук зазначила, що обранцям громади необхідно отримати повну інформацію про роботу медустанови, мовляв, потрібно визначитись із питанням доцільності підтримки цієї аптеки.

Виробництво протарголу та фурациліну - під загрозою

«Мене цікавить майбутня цінова політика підприємства. Бо якщо підніметься орендна плата, ймовірно, подорожчають і препарати», - звернулась вона до директора аптеки.

На це Богдан Тиндик відповів, що у випадку якщо все-таки збільшиться ціна за оренду приміщення, фармацевти будуть змушені скоротити виробництво галузі, оскільки керівництво аптеки не зможе оплачувати усі комунальні послуги.

Він підкреслив, що протягом 6 місяців у середньому аптека заробляє 16 тисяч гривень.

«А якщо ми платитимемо за оренду в межах 12 тисяч гривень, як це було на початку року, ми значно зменшимо обсяг виробництва продукції. Від цього постраждають люди. Загалом, частка ліків, виготовлена в умовах аптеки, становить 20-25% від загального товарообіг товару. А це - доволі велика частина», - каже очільник фармакологічної установи.

Якщо аптека припинить діяльність, лучани залишаться без «бовтанок» та інших ефективних ліків

Варто зазначити, що подібних аптек у Луцьку є п’ять. Кожна із них займається виготовленням тих ліків, що найбільш підходять для конкретного підприємства. Серед них - і вушні краплі, і очні, і так звані «бовтанки». Однак ліцензійні умови для дозволу на процес виробництва дуже жорсткі. Окрім того, для того, аби успішно виготовляти медикаменти, у середньому потрібно орендувати кімнату розміром не менше, ніж 150 квадратних метрів.

До прикладу, банка протарголу вартує близько 8 гривень. Утім, якщо підвищиться орендна плата, невідомо, чи взагалі буде збережене виробництво цього відносно недорогого препарату. Зі слів Богдана Тиндика, жодна приватна аптека не займається виробництвом ліків. Така аптека є у Донецьку, але її закрили.

Замість аптеки - швидка допомога?

Вислухавши це, депутат Луцької міської ради Ганна Кравчук внесла пропозицію дати пільги на оренду приміщення, де відбувається виробництво ліків, а на інші приміщення аптеки –ні.

Вона наголосила, що виготовлення медикаментів - дуже потрібне, адже лікарі часто їх призначають пацієтам.

«Але, очевидно, що завдяки торгівлі лише ліками власного виробництва, аптека не зможе витримати конкуренції та залишитись «на плаву». Приватні аптеки її «обскачуть». Ми хотіли зробити пункт швидкої допомоги у приміщенні аптеки, але це під питанням. Адже ми йдемо до Європи, де сімейна медицина на першому місці», - зауважив начальник управління охорони здоров'я Луцької міської ради Федір Кошель.

Таким чином, члени профільної комісії попросили директора аптеки надати їм інформацію про асортимент, орендну плату, площу аптеки, а також вартість кожного виготовленого продукту. А поки вони чекають на звіт очільника підприємства.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
ЛЮДИ МІСТА, Показати IP 18 Вересня 2014 19:41
На сьогоднішній день,коли члени громади міста ледь ледь підтримують своє здоров"я, ставити питання про закриття любого аптекарського закладу грубо кажучи, але мяко висловлюючись - е нє єтично. Дивуе, ще й те що питання ставить Ганна з Батьківщини?.
ЛЮДИ МІСТА до ЛЮДИ МІСТА, Показати IP 18 Вересня 2014 19:42
АПТЕЦІ-БУТИ
ХМ до ЛЮДИ МІСТА, Показати IP 18 Вересня 2014 23:12
Ліки з вмістом саме лікувальної речовини в країну вже давно не завозяться (на перереєстрації), а власне виробництво закривається. Що, щось дивує? Далі весь ланцюжок, починаючи з жовтня минулого року самі вистроїте?
voliynianka Показати IP 18 Вересня 2014 20:08
треба гнати Кошеля поганим віником - він вже "поклав око" на аптеку і ніяка Європа тут ні до чого! В жодній європейській країні нема такої системи непотрібних клерків "від медицини" як у нас! А пані Кравчук хочеться нагадати, що міська лікарня ще памятає її "шури-мури" з Віктором Д... але то були тілесні, а тепер вона тепер - шкурні...
земляк Показати IP 18 Вересня 2014 21:15
До речі, завдяки цій аптеці і його завідувача неодноразово закуплялися по собівартості і фасувалися ліки для індивідуальних аптечок які відправляли учасникам АТО. А в дяді Феді як завжди свої шкурні інтереси на приміщення в "жирному" спальному райончику...?
людина Показати IP 18 Вересня 2014 21:21
Ото маэмо ВЛАДУ. Все що не капаэ їм в карман, забрати та продати. Ми там думаєм..... щось зробити. Сукі продажні, ВЖЕ КОЛИСЬ ВИ ДЛЯ УКРАІНЦІВ ЩОСЬ ЗРОБИТЕ. знімінь зовсім аренду і контролюйте щоб ціна ліків не піднімалась. Продайте свої дома та машини і їде в єврожопу, а нас залиште ми самі лад зробимо..........
анонімус Показати IP 19 Вересня 2014 00:37
приватники обскачуть? то дайте їй пільги на оренду або на сировину! хто як не депутат міськради повинен підтримувати українського виробника?
Анонім до анонімус Показати IP 19 Вересня 2014 09:54
Правильно на першому місці приватнипки,вони деруть з нас останню шкуру.Ми просто не маємо за що купити ліки. Не маємо,то хай дохнемо. Цього Кошеля,скільки будете держати при кориті.Вже все скупив,всве обікрав пів Луцька його аптек.Чекає доки люд не збереться і викине його з кабінета і поїде до себе на Полесся лікувати своїх земляків. за такі гроші,які у його аптеках.
Лучанин Показати IP 19 Вересня 2014 09:43
Можливо, ще проблема в тому, що такі аптеки роблять прості, дешеві і ефективні ліки, перевірені часом, але які мають сучасні аналоги, які коштують на багато дорожче і хтось на перепродажі цих ліків заробляє гроші. Наприклад, для лікування стоматиту колись використовували розчин метиленового синього, кажуть дуже ефектвно, нешкідливо і недорого. Зараз у Луцьку такого засобу не знайдеш, проте є багато інших ліків із побічним симптомами та значно вищою ціною. Бізнес, однако.
Лучанка Показати IP 19 Вересня 2014 10:03
Про що можна говорити, коли ми всі знаєм чому хочуть закрити аптеку в якій на ціле місто можна купити ліки без яких важко обійтись під час операцій і після них, я сама з тим стикалася коли потрібний фурацилін, бетадін і інші препарати які виготовляють в цій аптеці неможливо купити більш ніде, а там із за наших чиновників які відкривають аптеки з ліками закордонного виробництва будуть піднімати оренду , або закривати до чого ми вже дальше можемо дійти, щоб на самому простому і натуральному хочуть зробити , аби зробити собі зелену вулицю, лікар дає рецепт і каже купити в такійто аптеці і принести йому чек, то як це можна зрозуміти , звичайний відкат за продані аптекою медикаменти, тоді він буде ще продовжувати виписувати всякі добавки називаючи їх ліками і отримувати за це гроші, куди дивляться контролюючі служби в цій сфері, чому так багато приватних аптек де немає самого необхідного, а тільки ліки з іноземним виробництвом.
Лучани Показати IP 19 Вересня 2014 17:33
Нешановна Кравчук, краще не зліть людей!!!!!!!!
СаньОК Показати IP 22 Вересня 2014 10:14
Є старий спосіб лікування подібного подібним - проблема через гроші? Так купіть цю аптеку і все. Маємо 12 коментарів по 100 грн. з кожного - вже 1200. Оцінкова вартість приміщення судячи з статті 120 тис. Тобто тисяча двісті людей скинеться по 100 грн. і аптеці бути завжди. Слабо?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus