USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Ковельську вузлову лікарню готують до реорганізації

22 Вересня 2015 19:00
Лікарню для залізничників готують приймати в обласну комунальну власність. Відповідний проект рішення уже оприлюднений на сайті обласної ради.

Нагадаємо, Ковельську вузлову лікарню, яка обслуговує волинських залізничників, цьогоріч перевели на фінансування з місцевого бюджету. Однак Ковельський міський голова Олег Кіндер одразу ж попередив: в бюджеті міста грошей на її обслуговування немає. Він обурювався: мовляв, заклад обслуговує залізничників всієї області, а платити має бюджет міста. З його слів, бюджет Ковеля готовий витрачати гроші в частині обслуговування мешканців міста. До слова, у 2014 році виділили близько 9 мільйонів гривень на пацієнтів цього закладу.

У закладі, працює майже 300 людей, а волинських залізничників там обслуговують беплатно, оскільки в них діє страхова медицина.

Наразі в лікарні обслуговується населення 16 районів області, у ній функціонують терапевтичне відділення на 60 ліжок, хірургічне відділення на 30 ліжок, поліклінічне відділення, денний стаціонар на 10 ліжок.

Колишній адміністративний корпус відключили від опалення для економії енергоносіїв, тому що адміністрація тепер працює в лікувально-оздоровчому корпусі лікарні. Загальна площа земельної ділянки, на якій розташована лікарня, - 4,3 гектара.

Головний лікувальний корпус має площу 2400 метрів квадратних, поліклініка – 3300 метрів квадратних, адміністративний корпус – 330 метрів квадратних. Щомісяця на опалення приміщень використовують до 100 тисяч метрів кубічних газу. Для встановлення котлів на альтернативних видах палива розробили проектно-кошторисну документацію, проте Львівська залізниця не виділила кошти на твердопаливний котел (потрібно було 300 тисяч гривень).

Зрештою, до кінця року заклад залишили на співфінансуванні: частково з бюджету Ковеля, а частково з обласного бюджету. Але далі так тривати не може, кажуть в облдержадміністрації. Зрештою, обласна рада направила пакет документів на розгляд Кабміну з пропозицією передати заклад в обласну комунальну власність. Та на згадане сесійне засідання приїхали представники лікарні з плакатами: «Залізничники Волині проти розвалу лікарні», «Реформи для, а не проти народу!», «Вимагаємо збереження залізничної лікарні». Зокрема, медики протестували проти скорочення свої місць.

Як пояснила начальник відділу з питань управління об'єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області Лілія Кашева, потому це питання розглядали в Міністерстві інфраструктури, Держстаті, Мінфіні.

Зрештою, як уже інформувалося, Кабмін погодився передати Ковельську вузлову лікарню в спільну власність громад області. Наступний крок – згода на прийом цього майна в комунальну власність. Відповідний проект рішення уже оприлюднений на сайті.

До слова, заклад приймають із зобов’язанням використовувати за призначенням, як заклад охорони здоров’я і не відчужувати в приватну власність.

Проект рішення в облраді намагатимуться подати на розгляд ще цій каденції обласних депутатів. Примітно, що цей проект рішення, ймовірно, внесуть до порядку денного в позачерговому порядку. Адже 36 чергову сесію облради депутати так і не завершили за два пленарні засідання. Не виключено, що ця каденція обласних депутатів не збереться на 37 сесію. Тож для того, аби питання подальшої долі лікарні не залишилося в підвішеному стані, доведеться вносити на розгляд позачергово.

Після прийняття закладу в комунальну власність розпочнеться реорганізація, каже Лілія Кашева. На Волині не відмовилися від перетворення лікарні для залізничників на Ковельську міську поліклініку та обласний хоспіс, оскільки утримувати заклад з обласного бюджету – додаткове навантаження на бюджет. А оздоровлення і профілактику залізничників проводитимуть в медзакладах на території області за місцем проживання.

До слова, для того, аби перетворити ковельську лікарню для залізничників, потрібно здійснити ремонт, приблизний кошторис якого в квітні цього року складав близько 10 мільйонів гривень.

Варто згадати, що, свого часу, в області припускали про створення на базі згаданого закладу реабілітаційного центру, тим паче, що в приміщенні лікарні діє протезно-ортопедичний цех як відділ Львівського протезного заводу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Василь Показати IP 22 Вересня 2015 20:09
А голова зовсім не адекват? Якщо медицина страхова, то і відповідно включає в себе всі витрати. В нього за це голова боліти не повинна. От з цього він відщипнути не зможе, оце так. Та й для чого щось кудись передавати, якщо все чесно та "прозоро"? Висновок один - шукають можливість щось здемократити.
ЩеВасиль Показати IP 23 Вересня 2015 18:45
ЗЛОДЮГИ!!!! ПІД СТІНКУ ВАС ВСІХ!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus