USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Маневичах проголосували за створення ОТГ - попри тиск з боку голови РДА

22 Лютого 2017 19:00
За створення Маневицької селищної об’єднаної територіальної громади проголосували під час громадських слухань у цьому районному центрі. Участь у зборах також взяли представники місцевої влади та експерти із питань деценталізації.

Однак, попри те, що маневиччани висловились за ОТГ, голова райдержадміністрації Андрій Линдюк – проти створення такої громади.

Про це повідомили у прес-службі волинського УКРОПу.

Як відомо, в Україні проводиться реформа децентралізації, яка передбачає створення об’єднаних територіальних громади та передачу повноважень на місця. В затвердженому перспективному плані в Маневицькому районі має бути створено 6 об’єднаних територіальних громад. Як пояснює Маневицький селищний голова Олександр Гаврилюк, в результаті об’єднання, громада отримає більші прибутки та ширші перспективи.

«Очікувані надходження від податків на доходи фізичних осіб – в межах 6 мільйонів гривень, очікувана інфраструктурна субвенція від держави – понад 10 мільйонів. Це найскромніші підрахунки. Впровадження реформ справа нелегка, іноді дуже невдячна. Іду шляхом реформи, адже розумію, що майбутні ОТГ будуть потужнішими, ніж громади сьогоднішнього формату», – розповідає Олександр Гаврилюк.



Проте керівник місцевої районної державної адміністрації Андрій Линдюк вирішив піти проти людей та Президента і змінити план та створити в найбільшому районі Волині лише дві громади.

«Мало бути дві громади – Маневицька і Колківська, але створилася Прилісненська. Тож тепер має бути Маневицька і Прилісненська ОТГ, – переконує чиновник. – Як тільки ви об’єднаєтеся, то сумарний бюджет не збільшиться і не зменшиться. Він буде як і є. Якщо говорять, що субвенції від держави стане більше, то цього не буде».

Мовляв, грошей на фінансування соціальної чи медичної сфер держава не додасть, а самі об’єднані громади на це не зароблять.

«Сьогодні в районі сформована вся інфраструктура, яка працює. Бюджет був 22-24 мільйони, а цього року не менше 63 мільйонів буде зведений бюджет. Ми порахували суто технічно і арифметично – дві громади – це ідеальний розподіл району. Центральну районну лікарню не відкриєте в кожній громаді, суд не відкриєте в кожній громаді. Військоммат теж. Частину послуг можна отримати тільки в Маневичах», – говорить Линдюк.

«Колківська громада ніколи не буде з Маневичами. Від Маневич до Колок 27 км. Згідно методики затвердженої Кабміном, радіус ОТГ– не більше 20 кілометрів. Децентралізація повинна наблизити послугу до людини. Чому колківчани повинні їхати в Маневичі? Вони всі послуги мають отримати в Колках. В Колках ви маєте повне право утворення свого ОТГ. Це передбачено в перспективному плані», – каже Валентин Малиновський.

За словами людей, які присутні в залі, керівник райдержадміністрації, почав «тероризувати» тих селян, які хотіли створити громади. Андрій Линдюк їздить по населених пунктах району та бунтує людей проти створення ОТГ.

«Якщо якийсь сільський голова відчує тиск з боку цієї людини, про що я чув на сесії обласної ради, то буду просити обласне керівництво розібралися з чиновником який перешкоджає створенню громад. Телефонуйте мені, я повідомлю СБУ, що ця людина займається антидержавною діяльністю», – заявив регіональний консультант із правових питань Офісу реформ у Волинському РВ АМУ Валентин Малиновський.

Як розповів голова Прилісненської ОТГ Ігор Терещенко, через те, що в Прилісному була створена громада, яка зіпсувала власний «перспективний» план Андрія Линдюка, райдержадміністрація просто кинула їхню громаду.

«Район відмовився від громади. Коли почалися сніги, заметілі, їх ОТГ пережила з допомогою директора ДП «Волиньторф» Івана Киричика. Він старався, чистив і дороги місцевого значення, і комунальні. Коли дзвонив до Линдюка за допомогою, той сказав, що оскільки Прилісне створило ОТГ, то самі вирішуйте, чистіть як хочете. Шановний, я погоджуюсь, але передайте мені дороги місцевого значення, передайте мені гроші, і я буду їх обслуговувати. Куплю грейдери, техніку. Дайте мені час – зараз на рахунках копійки», – розповідає Ігор Терещенко.

«Тут найскладніша ситуація. Щоб голова РДА їздив і агітував проти об’єднання, за якусь єдину громаду. Це найбільший район в області. Яка ціль – незрозуміло. Тут віддалі величезні. Тут саботують закон. Голова РДА – людина Президента, яка веде протилежну політику», – каже Валентин Малиновський.

Попри переконання голови райдержадміністрації, люди проголосували за те, аби в Маневичах була створена об’єднана територіальна громада. За це висловилися 72 із присутніх. Ще 3 людей, а серед них і Андрій Линдюк, виступили проти.

«Результат очікуваний, бо люди хочуть змін і скинути ярмо влади. Влада ставить палки в колеса, голова адміністрації залякує і робить все, аби об’єднання не відбулося, проте зміни будуть», – підсумовує депутат Волинської обласної ради від фракції політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» Іван Киричик.

Після зборів у Маневичах рішення прийме сесія районної ради.

Раніше Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що, відповідно до Перспективного плану, окрім Маневицької сільради, до нової ОТГ увійдуть Довжицька, Куклинська, Лісівська, Оконська і Черевахівська сільські ради.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Линдюк Показати IP 22 Лютого 2017 19:26
Я забороняю людям з Маневицького району коментувати свою антинародну діяльність. А то візьму й волосся відрощу на голові як у філіпа кіркорова
Маневичанин Показати IP 22 Лютого 2017 20:36
Настав час запитати у Порошенка: з якого болота він витягнув оцю лису гниду? Як вже смердить у нас в Маненвичах він його тупих видумок! Так і хочеться взяти вила в руки та прогнати цього пройдисвіта геть...
Незалежний експерт Показати IP 22 Лютого 2017 20:43
ЦИТАТА: «Очікувані надходження від податків на доходи фізичних осіб – в межах 6 мільйонів гривень, очікувана інфраструктурна субвенція від держави – понад 10 мільйонів. Це найскромніші підрахунки. Впровадження реформ справа нелегка, іноді дуже невдячна. Іду шляхом реформи, адже розумію, що майбутні ОТГ будуть потужнішими, ніж громади сьогоднішнього формату», – розповідає Олександр Гаврилюк.". ГАВРИЛЮКУ: Якщо Ви апріорі розраховуєте на податок на доходи фізосіб - 6млн.грн. та 10 млн.грн. субвенції, то вважаю що керована Вами ОТГ не має економічної перспективи!!! Доведіть протилежне....
До маневичанина Показати IP 22 Лютого 2017 21:00
Линдюк -кандидат наук а ви його тупим називаєте.
Освіта Показати IP 22 Лютого 2017 21:27
Там де гроші- там і Гаврилюк.
місцевий Показати IP 23 Лютого 2017 00:35
Не гнобіть того обіженого,що головою рда підпрацьовує .Хто цого рекомендував (наголошую-рекомендував!!) з того і питати потрібно ,а цей кучерявий просто брехун. З-за таких влада втрачає даже ті бали,які мала.Робіть висновки...
До освіти Показати IP 23 Лютого 2017 00:55
Там де гроші там і Книш Там де гроші там і Бегаль Там де гроші там і Мельник Там де гроші там і Линдюк Там де гроші там і Дерлюк і так далі... А тепер вгадаймо що всіх цих слуг обєднує? Правильно БПП, шоколадний дядя Пєтя з Гунчиком приблудою!
Маневичанка Показати IP 23 Лютого 2017 08:31
Скажіть будь -ласка, як можуть створити об"єднану громаду більшість пенсіонерів, які були присутні на слуханнях, які в цьому " нуль" і не розуміють як воно має бути далі. Я рахую не лізьте куди вас не просять і не заважайте розумним людям працювати, я думаю якось так.
123 Показати IP 23 Лютого 2017 09:03
Линдюк не проти громади,він проти того,що просто закрили двері перед іншими жителями сільських рад,які б хотіли б також бути в Маневицькій об єднаній громаді,,,,,,,,
666 Показати IP 23 Лютого 2017 10:19
"Центральну районну лікарню не відкриєте в кожній громаді, суд не відкриєте в кожній громаді. Військоммат теж."Линдюк . Ця "людина" даже не читала закон.
НУДИТЬ Показати IP 24 Лютого 2017 13:21
Люди за межею бідності, а ці все про податки та субвенції

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus