USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

У волинській «молодіжці» непрозорі конкурси, - експерти

22 Вересня 2011 16:08
Управління сім’ї, молоді та спорту Волинської ОДА непрозоро розподіляє бюджетні кошти – вважають представники ВМГО «Асоціація молодих реформаторів» (Луцьк) та Центру громадської адвокатури (Львів).

Про це йдеться у підсумках громадських експертиз діяльності органів влади – громадські організації вивчали, як проводять конкурси та проходить державне фінансування програм та заходів для дітей, молоді, сім’ї. Експертизу в рамках проекту проводили на Волині, Львівщині та Івано-Франківщині.

Нагадаємо, що раніше голова «АМоРе» Михайло Шелеп заявляв , що чиновники з управління у справах сім’ї, молоді та спорту Волинської обласної державної адміністрації відмовили громадській організації «Асоціація Молодих Реформаторів» у проведенні громадської експертизи діяльності управління, запевнивши натомість, що проведуть таку експертизу самотужки, а результати повідомлять зацікавленим.

200 тисяч розділили – а куди?

За даними головного спеціаліста Управління у справах сім’ї, молоді та спорту ОДА Вікторії Демчик, цього року на конкурси управління виділило 200 тисяч гривень. З них 100 тисяч виділено на конкурс соціального замовлення, 50 тисяч - на конкурс проектів для студентського самоврядування та 50 тисяч – на конкурс проектів для громадських організацій.

Проте громадські активісти скаржаться, що часто Управління зловживають при організації конкурсів проектів, адже саме вони є розпорядниками державних коштів.

«В управлінні кажуть, краще ми це зробимо самі – це буде надійніше», - узагальнює роботу управлінь щодо конкурсів, керівник програми правової підтримки НУО, представниця Центру громадської адвокатури Тетяна Яцків.

На її переконання не управління, а саме громадські організації мають реалізовувати програми для молоді, дітей та жінок. Адже їх перевага у тому, що вони мають більше інформації про дітей, молодь, у них є можливості задіяти волонтерів, додаткові кошти тощо.

Непрозоро, недосконало, незрозуміло

Відтак представники громадських організацій заявили, що вважають розподіл бюджетних коштів на конкурсній основі недосконалим.

Зокрема, одним з недоліків проведення конкурсів, як вважають громадські діячі, є включення одних і тих же людей до конкурсної та експертної комісій, що вже є фактором заангажованості.

Окрім того, процедура конкурсів не є прозора та зрозуміла, бо потребує багато бюрократичних дій та зайвої документації.

Положення про конкурс, у волинської «молодіжки» щороку змінюються – це породжує труднощі для громадських організацій, адже кожного року потрібно ознайомлюватися із новими правилами конкурсу.

Інша проблема – юридична, адже при написанні нового положення, не приймаються рішення про скасування дії минулорічного положення.

До того ж існують певні заборони щодо участі у конкурсі. Так, районні ГО поки не мають права бути конкурсантами. «Поза тим, конкурси розраховані на реалізацію проектів в області», - коментує ситуацію Михайло Шелеп.

Інше питання – оприлюднення інформації. Громадські активісти скаржаться на недостатнє інформування про конкурси, їх результати та реалізацію виграних проектів.

Ще одним недоліком роботи управління громадські організації назвали неузгодження конкурсу із діючими цільовими програмами. Їх в області нині три: програма підтримки сім’ї на 2011-2015 роки, обласна програма національно-патріотичного виховання молоді Волині на 2007-2011 роки та територіальна програма зайнятості населення на 2010-2011 роки.

Представники «АМоРе» та Центру громадської адвокатури запропонували ряд рекомендацій для Управління сім’ї, молоді та спорту щодо проведення конкурсів.

Громадські експерти сподіваються, що чиновники візьмуть до уваги їх рекомендації. Згідно Постанов КабМіну України від 5 листопада 2008 року № 976 «Про порядок сприяння проведенню громадської експертизи» орган державної влади зобов’язаний врахувати рекомендації громадськості у своїй діяльності та відзвітувати про це.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Гість* Показати IP 22 Вересня 2011 22:22
можна подумати. що Шелеп став великим експертом після 2-х семінарів... смішно) менше вумнічяй! і більше займись конкретною КОРИСНОЮ справою!!!
Прозорому, досконалому та зрозумілому Шелепу Показати IP 23 Вересня 2011 08:37
А оприлюдни-но Михайле результати діяльності своєї організації за останній рік. Найбільше мене, як платника податків, цікавить ефективність коштів, витрачених твоєю організацією, ефект діяльності. А то критикувати ми всі вмієм, а толку? Давай, почти громадську експеритизу з себе. Тільки не розумні фрази "намагатись", "сприяти" і т.д. а чітко і конкретно: - зроблено те-то - ефект такий-тоо - зроблено - ефекту немає

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Прикріпити файл

Система Orphus