USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.72 9.88

Волинський науковець: або децентралізація в Україні, або шлях латиноамериканців

12 Березня 2015 17:35
Волинський науковець прогнозує два шляхи розвитку України. Один – децентралізація і розвиток країни, інший – масове вимирання сіл та зубожіння населення.

Про це йшлося під час круглого столу «Можливості розвитку малих громад в умовах децентралізації влади» в обласній раді вчора, 11-го березня.

Зі слів доктора політичних наук, професора Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Валентина Малиновського, сьогодні Україна йде шляхом латиноамериканців, де всі біжать у міста, розростаються мегаполіси й обезлюднюються території.

«В ЄС є два фундаментальних принципи: це децентралізація і субсидіарність, тобто людина має отримати усі необхідні послуги там, де вона проживає. Якщо ми не підемо цим шляхом, то у нас буде продовжуватися латиноамериканський шлях розвитку. Це коли все населення виїжджає в міста. В такому випадку розростаються мегаполіси, люди туляться в гуртожитках по 20 років. Села і віддалені райони занепадають, відбувається обезлюднення територій», - розповідає науковець.

Підтверджуючими фактами того, що Україна вже йде шляхом латиноамериканського розвитку, вважає Малиновський, є те, що за 20 років зникло понад півтисячі сіл.
«Таким шляхом зараз іде Україна. Фактично ми маємо обезлюднення села. Якщо ми цього так не відчуваємо, то статистика говорить про інше: за роки незалежності в Україні зник з карти 641 населений пункт. Це означає, що там усі люди померли або виїхали, і населений пункт знятий із статистики. А ще є скільки не знятих, адже така тенденція продовжується. Зменшилася й кількість населення - на 6,5 мільйона людей, з яких 75% - сільські жителі. Так, в середньому, згідно зі статистикою, на одного міського жителя зникло три сільських. Тому нам треба йти Європейським шляхом. А там ніхто із села нікуди не виїжджає. Адже комфортно в селі, а в місто їдуть лише на роботу», - вважає Валентин Малиновський.

Зі слів науковця, зараз є політична воля правлячої коаліції, президента, й тепер необхідно активно діяти громаді.

Він додає, що навіть тоді, коли відбудеться децентралізація, у селах для всіх не буде роботи. Необхідно відкинути радянський стереотип, що всі зайняті в сільському господарстві.

«Зауважу, що не всі, хто живе в селі там і працює, адже роботи на всіх не вистачить. Забудьте про цей радянський стереотип і про ті колгоспи. Зараз один комбайн може замінити всю бригаду. Взагалі, світова практика показує, що в селах Європи, США працюють лише 3%-5% людей», - пояснює науковець.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що 43% лучан не готові до децентралізації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Седянин Показати IP 12 Березня 2015 17:42
Науковець великий. Знажмо того Валіка. Сам втік з села, а остальним каже - живіте там, ще худше буде!
дідо Показати IP 12 Березня 2015 18:06
для чого науковець роздає непотрібні дипломи сільським дітям. На міжнародних відносинах "гинуть" добрі трактористи та доярки.
ВОНО Показати IP 12 Березня 2015 18:10
справу британських учьоних продовжує волинський пустобріх всі *надбання* которого то копіпаст і періначування чужих думок та ідей
Так Показати IP 12 Березня 2015 21:52
Якщо Малиновський науковець, то науки немає.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus