USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.90
  • PLN 9.65 9.85

«Мені ж його вже холодного принесли», або як рятували майданівця з Луцька

1 Липня 2014 12:56
Із лікування в Ізраїлі на Батьківщину повернувся євромайданіець Артем Запотоцький. Понад три місяці він боровся за життя після поранення, яке отримав 20 лютого на Інститутській, - повідомляє «5 канал». Волинянин був одним із найтяжчих поранених - від чоловіка відмовилася низка клінік, в Україні ж медики йому прогнозували лише лежаче життя. На ноги євромайданівець поки що не став, утім надія на повну реабілітацію є. Під час тримісячного лікування в Ізраїлі Артем завдяки волонтерам побував біля Стіни плачу, у храмі гробу Господнього та на Мертвому морі. Не забув і проголосувати на президентських виборах. Що пожертвував власним здоров’ям заради ідеалів Майдану - не шкодує.

Незабаром Артем збирається повернутися на роботу до Луцька, в юридичну фірму. Робота, переконаний активіст, допоможе йому швидше поринути в звичне життя.



ФАТАЛЬНИЙ ДЕНЬ20 лютого, в розпал стрільби на Майдані, Артем якраз перебував на Інститутській вулиці: «Я йшов по містку від Нацбанку до Майдану. Але не дійшов - відчув сильний поштовх у спину, і відразу віднялися ноги», - розповів він. Про це повідомляє "Сегодня".

Артем був при свідомості аж до приїзду в лікарню: «Поки мене везли, я запам'ятав фразу медсестри швидкої перед нами: «Що мені з ним робити? Мені ж його вже холодного принесли...». Про це

«НІ ПРО ЩО НЕ ШКОДУЮ»

У Києві Артему зробили дві операції, але стан його залишався дуже важким. «Мене і Сашка Гуча (потерпілий активіст, друг Артема. - Авт.) брати жодна лікарня не хотіла - кажуть, боялися, що помремо. Ми були занадто важкі, - стверджує Запотоцький. - Ризикнув лише Ізраїль». Гроші на лікування Артема збирали всією Україною - накопичили 144 тисячі гривень. І відразу відвезли його в клініку в Ізраїлі, де хлопцем зайнялися місцеві фахівці.

Зараз Артем йде на поправку і фактично заново вчиться ходити. Хлопець тренується за допомогою спеціального костюма, розробленого в Ізраїлі, і вірить, що обов'язково стане на ноги. До речі, кулю з його грудної клітки лікарі діставати не ризикнули, щоб не нашкодити ще більше. Вона залишилася в тілі хлопця. Про своє перебування на Майдані активіст не шкодує: «Це було питання вибору - підтримати Майдан або владу, діяти або мовчати. Я вибрав перше. І ні про що не шкодую».

«МЕНЕ ВРЯТУВАВ БЕРКУТ»

Продовжують лікування як в Україні так і закордоном багато інших постраждалих активістів. Курс реабілітації проходить і журналіст Віталій, який впав з даху автобуса під час сутичок на Грушевського 19 січня. Хлопець розповідає, що того дня його врятували силовики. «Автобус, на якому я знімав те, що відбувається, різко сіпнувся, і я впав, - розповів Віталій. - Впав я в сторону силовиків, і шість бійців «Беркута» мене пронесли через кордон міліції в Кабмін. Принесли в якісь підвали, я тоді ще подумав - ну все, я потрапив. Але ні - мені надали першу допомогу і посадили в «швидку», - згадує Віталій. У лікарні з'ясувалося, що цілою у нього залишилася лише голова: журналіст отримав переломи ніг, рук та хребта.

ЩЕ ЛІКУЮТЬСЯ

Разом з Артемом до Ізраїлю на лікування вирушили ще 8 майданівців, 7 з них вже повернулися на батьківщину. Але зараз туди везуть і важко поранених під час АТО. «Зараз проходить лікування Сашко Гуч із Луцька і троє військових, які постраждали в АТО», - розповіла нам активіст «Волонтерської сотні» Марина Лисак. За останніми даними, лікування в Україні та закордоном проходили 102 поранених майданівців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Джулія Показати IP 1 Липня 2014 15:11
Прикро, що в Україні нема таких клінік.
Аманда Показати IP 1 Липня 2014 15:32
Радіємо за Артема і за всіх інших хлопців, яким вдалося вирватися з обіймів смерті завдяки медикам. Здоров'я їм міцного і миру на землі і в душі на майбутнє.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus