USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Порятунок українців з Непалу або Муки ДСНС України

6 Травня 2015 13:21
Військовий Іл-76 з українцями минулої ночі таки зміг вилетіти зі столиці Непалу Катманду. Про це інформує Українська правда.

Нагадаємо, що землетрус магнітудою 7,9 стався вранці 25 квітня. Потім Непал пережив серію афтершоків, магнітуда найпотужнішого з яких була 6,7.

Згідно з оцінкою ООН, 8 мільйонів осіб у 39 районах країни в тій чи іншій мірі постраждали від землетрусу - це більше чверті населення Непалу.

Відтак, дорога із зони лиха додому для українців виявилась довгою. О четвертій ранку 2 травня Непал дозволив посадку літаку.

З України за ними відправили літак. Проте в аеропорту в столиці Непалу Катманду його незмогли прийняти через завантаженість летовища, а також через завелику масу самого літака. Тож він приземлився в столиці сусідньої Індії Делі. Там вийшла з ладу одна деталь. Однак український літак для евакуації пасажирів з Непалу не змогли поремонтувати, бо деталь, яку прислало Міноборони з Києва, виявилася несправною.

Екіпаж впродовж усього дня в неділю, 3 травня, намагався поремонтувати літак, але нічого не вдалося.

Після двох невдалих спроб запустити літак, екіпаж заявив, що не полетить до Непалу.

Згодом із Києва організували передачу нової деталі. Однак дозвіл на посадку в аеропорту Катманду український літак мав лише на темну пору доби, тож уже в понеділок, 4 травня, дозволу на посадку не було.

Крім того, для повернення в Україну літак мав отримати дозвіл ще й від усіх транзитних країн, над якими він пролітатиме.

Тоді виконувач обов'язків голови ДСНС Зорян Шкіряк розповів, що розглядається "і дорогий" варіант, організації окремого чартеру з Катманду в Київ. Журналісти, які летіли з рятувальниками до Непалу, також стали заручниками ситуації.

Але попри існування "дорогих" варіантів, їх ніхто впроваджувати не став.

Іл-76 Міністерства оборони України, який прилетів у вівторок, 5 травня, для евакуації українців з Непалу, декілька годин не міг отримати дозвіл на посадку людей на борт.

Зі слів директора Департаменту консульської служби Андрія Сибіги, літак мав дозвіл на посадку на 16 годину за місцевим часом, але не встиг прилетіти з Делі вчасно.

Відтак, українському борту, як і українцям, довелося чекати, поки звільниться одне з двох місць для подачі на посадку в аеропорту, на які подаються літаки такого типу.

Своєю чергою, представники Держслужби з питань надзвичайних ситуацій організували проходження процедур в аеропорту усіма евакуйованими до визначеного раніше часу.

Вчора ввечері стало відомо, що літак Іл-76 Міноборони України таки прийняв пасажирів на борт.

У ніч на середу український військовий літак з приблизно сотнею пасажирів вилетів з Катманду, але дорогою приземлився у Делі для дозаправки. Також повідомлялось, що у літака пробило шасі, тому у Індії затримались на кілька годин. На щастя, при посадці ніхто не постраждав.

Потім українські пілоти пояснювали, що індійська влада чекає, доки надійдуть гроші за заправлене пальне. І на запитання, коли українці будуть удома, прозвучала відповідь: "Коли пощастить". Поки літак стояв у Делі, люди не витримували, виходили з літака і спали прямо на летовищі.

Сьогодні, 6 травня, вранці український літак Іл-76 з евакуйованими українцями на борту, приземлився у Баку.

Як відомо, у столиці Азербайджану запланований 12-годинний відпочинок – такий час необхідний пілотам на відновлення та на дозаправку літака.

Українці, яким довелося пройти мало не всі кола «пекла» евакуації, ступлять на рідну землю у аеропорті Києва сьогодні ближче опівночі.

Поки українці повертаються довгою дорогою додому, соцмережі глумляться, мовляв, людина-Шкіряк рятує Непал.

Інтернет відразу вибухнув жартами про "епічну" рятувальну операцію у Непалі. Найбільше жартують із Зоряна Шкіряка, який до Непалу полетів разом із подругою.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Володимир Показати IP 6 Травня 2015 14:32
Шкіряк проявив свою бездарність та потяг до зловживань владою заради коханки
Андрій Показати IP 6 Травня 2015 21:46
Зате проявив себе дуже відповідально та самовіддано на Майдані. І на президента тягнувся.... а міг би влізти на те крісло... От і Мусій теж на Майдані був, все робив самовіддано і результат його роботи був, а на міністра не витягнув, хоча по Мусію можна говорити про корупційну складову, типу задушили, заганили. А в цій ситуації? Шкіряк сам об-ср-вся. І "подругу" взяв. І селфі зробив. Недалекий, темний, але патріот. От-таких треба фільтрувати. І людям ці моменти треба розуміти - на роботу має бути прийнятий не по принципу по типу "був на МАЙДАНі".
Andrij Показати IP 12 Травня 2015 20:10
Obisranez,.....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus