USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.90 10.08

Циганам на Волині будуватимуть квартири

21 Листопада 2011 16:34
Програма реконструкції та будівництва соціального житла для ромів розпочнеться в Україні, зокрема на Волині, наступного року.

Про це інформує «ББС Україна».

Міжнародний фонд «Відродження», який входить до мережі Фундацій Відкритого Суспільства Джорджа Сороса, спільно із американською організацією «Habitat For Humanity» візьметься за будівництво соціального житла для циганської меншини.
Програма передбачає надання невеликих кредитів ромським сім’ям, які чекають дитину, на ремонт помешкань, придбання меблів. Після цього інвестори обіцяють перейти до будівництва індивідуального житла для циган. До слова, їх хочуть залучати до будівництва як підсобних робітників, аби ті відчували причетність до спорудження власних помешкань.
За приклад ініціатори проекту взяли Румунію, - каже менеджер програми «Роми України» фонду «Відродження» Наталія Кияк.
Ромам пропонуватимуть довгострокові безпроцентні позики, а частину витрат на будівництво покриватимуть інвестори.
За офіційними даними, в Україні нараховують понад 50 тисяч ромів. Однак громадські організації називають набагато більшу цифру - 300 тисяч, більшість з яких проживають у Закарпатті. Значна кількість циган мешкає і на Волині.

Волинь: мешкають «ніде» і звуть «ніяк»

Попри гостру нестачу житла отримати його волинським, як і закарпатським ромам, було б дуже важко: насамперед через відсутність у багатьох реєстрації і документів, що засвідчують особу. Із семи тисяч циган, що живуть на Волині, 80% - неписьменні, 30% - не мають паспортів, не кажучи про те, що більшість ромів живе за межею бідності.
Відсутність свідоцтв про народження та паспортів у родин, у яких проживає по два-три покоління, - звичне явище.
Вагітна циганка приходить у пологовий будинок без документів і виписується з немовлям, яке теж «мешкає ніде і звуть його ніяк».
Як розповідає заступник голови Волинської обласної організації «Терне Рома» Тетяна Логвинюк, вона і ще кілька ромів вимагають від обласної влади провести громадські слухання з їх проблем, тому що самостійно організація з цією ситуацією впоратися не може.
Навіть проект фонду «Відродження» із паспортизації циганів реалізовували дуже важко: роми скептично ставилися до намагань допомогти їм облаштувати свій побут, мовляв, «тим начальникам постійно щось від нас треба».

Зрозуміти психологію циган

Консультант громадської приймальні «Терне Рома» у Луцьку Віктор Пенько каже, що ромської проблеми немає – є ромський вимір. Інтегрувати їх у суспільство легше, коли вивчити психологію. Він зазначає, що надавати ромам житло у власність – безглуздо, бо бідніші роми продадуть його найближчим часом.
«Позичають гроші у багатших, а борг віддати для рома – «справа честі». Лихварство процвітає, виманити квартиру – легка справа», - розповідає Віктор Пенько. Він вважає, що у ромів несформоване відчуття завтрашнього дня - вони, зазвичай, не переймаються тим, де у майбутньому житимуть їх діти, чим вони харчуватимуться завтра.
Вихід один, аналізує українець, який працює серед ромів: їм потрібно надавати соціальне житло, яке належатиме, до прикладу, державі. За це житло цигани мають працювати, бажано ще й навчатись, щоб не жеврів рефлекс споживача, а за час, поки віддаватимуть гроші, дивись, і сформується бажання жити більш впорядковано.
На Закарпатті теж лунають сумніви щодо ефективності програми, що її втілюватиме фонд «Відродження».
Експерти стверджують, що попри бажання ромів жити у нормальних умовах, ті, хто здатен сплатити частину вартості житла, вже мають прийнятні умови для проживання, а ті ж, хто найбільше потребує покращення житлових умов, є украй бідними, знаходяться на межі виживання, їм не вистачає навіть на їжу. І, відповідно, вони не в змозі брати посильну фінансову участь у будівництві житла для своїх сімей.
На Закарпатті, як повідомив bbc.ua заступник голови обласної державної адміністрації Іван Качур, до будівництва житла долучиться і місцева влада.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
Spaceman Показати IP 21 Листопада 2011 16:47
Якщо в нас побудують циганський квартал, то це буде покруче американського Гарлема, в який і поліцейські то бояться заїжджати, не кажучи вже про простих людей. Хоча краще було б видати їм всім румунські паспорти і переселити їх в аналогічне житло в Румунії, хай там продають наркоту і милостиню просять.
українець Показати IP 21 Листопада 2011 18:35
Правильно.Будуймо циганам.а вони нам україну "розбудують". Ха-ха-ха.Дурдом
Я Показати IP 21 Листопада 2011 19:10
Точно дурдом, плювати хочеться.
Хатуль Мадан Показати IP 21 Листопада 2011 19:55
Пропоную використати для вирішення циганського питання досвід такої європейської країни, як Франція. Чемодан-вокзал-Румунія.
))) до Хатуль Мадан Показати IP 22 Листопада 2011 02:08
правильно, а украинцев выкинуть из Польши без чемоданов (восторженно)
Хатуль Мадан до ))) Показати IP 22 Листопада 2011 10:11
Дурню, українці в Польщі працюють, а не крадуть, не жебрають і не займаються шахрайством. Подобаються ромале - пусти їх до себе в хату.
Anonymous Показати IP 21 Листопада 2011 21:17
не ну это пизнец полный!!!! для быдла этого квартиры будут а для молодых семей которые есть коренными лучанами и которые проживают в Луцке нет ...
))) до Anonymous Показати IP 22 Листопада 2011 02:07
кица, у коренных лучан в Луцке есть жилье. прежде чем писать гневные отзывы, поставьте себя на их место и угомонитесь.
базарник Показати IP 22 Листопада 2011 07:07
Це провокація проти Волинян. Нехай старий придурок Сорос будує житло для циган у Америці, а не у Луцьку.
Рома Показати IP 22 Листопада 2011 07:30
будуйде, лише десь далеко від міста, на пустирях. А то зас...ть Луцьк, що треба буде ніс закривати, щоб ходити.
Марта Показати IP 22 Листопада 2011 09:34
Ну ясен пєнь, вибори наближаються. А цигани голосують так,як барон скаже.
Exaboto Показати IP 22 Листопада 2011 10:21
нєєє, я все зрозумів. план такий: побудувати ім квартал, запустити їх дути, швиденько все загородити і забетонувати. Влада піклується про лучан.
Z Показати IP 22 Листопада 2011 10:23
Житло - це для багатьох дуже болюче питання, коли не виїжджати на заробітки за кордон, то зарробити на нього звичайній людині не можливо, для багатьох окреме житло - це мрія, обмита сльозами безвиході, то чого ж ніхто про укранців так не дбає, не дає безпроцентніх кредитів, не створює соціальних програм?
Лучанка Показати IP 22 Листопада 2011 10:48
Ото да. Нам корінним жителям Луцька молодим, жити ніде і ми чесно працюємо ніде жити,живемо з батьками, за цю зарплату, що ми одежуємо кватири купити неможливо.Бідуємо. А цим наркоманам, ледацюгам, які не хочуть ніколи і ніде працювати задарма житло. Це абсурд, ви їх заставте працювати, а не красти.Ото да. Краще ці гроші дайте молодим сімям, які чесно працюють, держать на своїх плечах дибільну Україну.Таке не можна робити- це зневага до нас українців.Хай їм дійсно будує Румунія- це непотрібний народ, який становить тільки небезпеку для нашого люду. Бог заповів працювати, а не даром давати
Марта Показати IP 22 Листопада 2011 12:21
Мало того, що ці роми гребуть лопатою соцдопомоги (які вираховують з наших мінімальних зп), ніде не працюють, то їм ще житло будуватимуть. Маразм влади прогресує.
Адiк Показати IP 22 Листопада 2011 13:59
треба подавати в суд на це рiшення. чому словяни повиннi будувати за свiй кошт цим "собакам" хати . дешевше буди усипити

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus